Παρότι στην πραγματικότητα η κακοκαιρία Daniel μοιάζει με ωκεανό που έπνιξε την κεντρική Ελλάδα, ήταν ωστόσο η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για μία κυβερνητική θητεία, η οποία ξεκίνησε με τη φόρα της διπλής εκλογικής νίκης και «προσέκρουσε» σε απανωτές αποτυχίες και κακούς χειρισμούς, προκαλώντας την οργή των πολιτών και τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Δεν πρόκειται, εξάλλου, μόνο για τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τη Μαγνησία, αφού είχαν προηγηθεί οι τεράστιες, επίσης φονικές πυρκαγιές, αλλά και μία σειρά λαθών στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας, στον οποίο ομνύει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς: Τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου και την άρον-άρον απογείωση των F-16;
Την κάθοδο των φασιστών χούλιγκανς από την Κροατία που δολοφόνησαν τον 29χρονο στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ η Αστυνομία διέθετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για να την αποτρέψει;
Κανείς δεν παραιτείται, λένε πολίτες και κόμματα
Τον πολύωρο εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών στην εθνική Αθηνών – Κορίνθου, εξαιτίας μιας φωτιάς που εκδηλώθηκε σε βυτιοφόρο;
Ή την κτηνωδία στο λιμάνι του Πειραιά, με τη δολοφονία του 36χρονου από εργαζόμενους του Blue Horizon και με αμφισβητούμενο τον ρόλο του Λιμενικού – στα οποία ήρθε και «έδεσε» η απίστευτη δήλωση Βαρβιτσιώτη, παρότι τη «μάζεψε» εκ των υστέρων;
Την ίδια στιγμή και ενώ δεν παραιτείται κανείς, υπουργοί «καρφώνουν» την ανεπάρκεια συναδέλφων τους, με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν σε ετοιμότητα για να συνδράμουν στις πλημμύρες όποτε θα τις καλούσαν, αφήνοντας να φανεί ότι το Συντονιστικό και ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, καθυστέρησαν να ζητήσουν τη βοήθεια του στρατού, ο οποίος, βεβαίως, δεν βγαίνει έτσι στους δρόμους χωρίς εντολή, λες και είναι… εθελοντής δασοπυροσβέστης.
Και μέσα σε όλα, σε ένα μήνα από τώρα έχουμε και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες – υπό άλλες συνθήκες – η Νέα Δημοκρατία θα «κατέβαινε» με τον αέρα του νικητή, αλλά τώρα περιφερειάρχες και δήμαρχοι των περιοχών που έπληξαν φωτιές και πλημμύρες έχουν αρχίσει να εισηγούνται την αναβολή τους, παρότι η ΚΕΔΕ δήλωσε δια του προέδρου της ότι δεν θα ζητήσει τη χρονική μετάθεση των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου (σ.σ. στον Αγοραστό πείτε τα).
Αλλαγές και «καρατομήσεις» εισηγούνται στον Μητσοτάκη
Στην αγανάκτηση των εγκλωβισμένων πλημμυροπαθών προστέθηκε ο κακός συντονισμός του κρατικού μηχανισμού, που κάλεσε τον στρατό να συνδράμει με καθυστέρηση στην επιχειρησιακή προσπάθεια.
Ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε πως εκλήθη ο στρατός, ουσιαστικά, πέντε 24ωρα μετά. Και παρότι δεν χρησιμοποίησε ακριβώς αυτές τις λέξεις, τόνισε πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια όπου κληθούν από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για τη Διαχείριση Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες αρμόδιες Αρχές. Όπως προβλέπεται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, έχοντας τεθεί σε ετοιμότητα από την Τετάρτη το βράδυ. Ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξοργιστεί με τις αστοχίες του κρατικού μηχανισμού, ενώ δέχεται εισηγήσεις συνεργατών του για αλλαγές στην κυβέρνηση, καθώς είναι βαρύ το κλίμα τόσο στο Μαξίμου, όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Η μία εισήγηση είναι να κάνει αλλαγές άμεσα, πριν φύγει για τις ΗΠΑ – καθώς το «rotation» σε κομβικά υπουργεία που επέλεξε για την δεύτερη κυβερνητική του θητεία δεν απέδωσε, τουλάχιστον στα κρίσιμα υπουργεία – και στο Πολιτικής Προστασίας και στο Ναυτιλίας.
Το άλλο σενάριο είναι να γίνουν οι όποιες αλλαγές μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός δεν λειτουργεί εν θερμώ.
Ωστόσο, διανύουμε μόνο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και ήδη πνίγεται η χώρα, χωρίς να ξέρουμε τι χειμώνας μάς περιμένει…
«Είμαστε απροετοίμαστοι ως πολιτεία»
«Αποδεικνύεται ότι είμαστε απροετοίμαστοι ως πολιτεία για τόσο σημαντικά και ακραία καιρικά φαινόμενα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την περιοδεία του στις πληγείσες από τις φονικές πλημμύρες περιοχές της Λάρισας και της Καρδίτσας.
«Είναι ξεκάθαρο ότι τα φαινόμενα που ζούμε ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, τις είχαμε συζητήσει και ξέρουμε ότι θα είναι σφοδρές», προσέθεσε και σημείωσε πως το πρώτο που χρειάζεται να γίνει είναι «να ενοποιηθεί η κλιματική πολιτική».
«Ήταν λάθος ο διαχωρισμός, η μεταφορά της πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας», είπε ο κ. Φάμελλος, τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε ενιαίες πολιτικές με έμφαση στο σχεδιασμό και στην πρόληψη, για τη διαχείριση πλημμυρών και δασικών πυρκαγιών, χωροταξικών θεμάτων και προστατευόμενων περιοχών. Πρέπει ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός να γίνει ουσιαστικός και ιδίως να υλοποιείται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε πως ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε «νέα σχέδια πολιτικής προστασίας, το ζητήσαμε και στη Βουλή, διότι οι συνθήκες μεταβάλλονται και χρειάζεται να αναβαθμίσουμε την επάρκεια της πολιτείας. Χρειαζόμαστε μία ισχυρή πολιτεία, για να δώσει τη μάχη και να υπερασπιστεί την επόμενη μέρα τις μεγάλες αβεβαιότητες που έχουμε μπροστά μας».
Και επέρριψε ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, λέγοντας πως απαιτούνται και Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και επισημαίνοντας ότι «στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το σχετικό περιφερειακό σχέδιο, παρότι έχουν περάσει επτά χρόνια από τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Αυτό πρέπει να γίνει σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, όπως προτείνει σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
«Δεν είναι το 112 η απάντηση για όλα»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει επενδύσει στη πρόληψη, αναφερόμενος στις πλημμύρες και τις εικόνες βιβλικής καταστροφής σε Μαγνησία και Θεσσαλία.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» την Πέμπτη, καθώς την Παρασκευή παρευρέθηκε στην κηδεία του 36χρονου Αντώνη που δολοφονήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ το Σάββατο θα βρεθεί στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, ανέφερε πως «δεν μπορεί κανείς να σταματήσει ένα φυσικό φαινόμενο. Αυτό που λέμε κλιματική αλλαγή, κλιματική κρίση, οι βροχοπτώσεις, η αύξηση της θερμοκρασίας, ο καύσωνας, δεν μπορείς να πατήσεις ένα στοπ να σταματήσει ένα φυσικό φαινόμενο».
«Δεν είναι το 112 η απάντηση για όλα»
Ωστόσο, επισήμανε «ένα κράτος προετοιμάζεται, κάνει πρόληψη, προστατεύει κρίσιμες υποδομές, ενεργειακά δίκτυα, δίκτυα μεταφορών, νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς, η χώρα μας δεν έχει δημιουργήσει πλαίσιο ισχυρής πρόληψης σε φυσικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να βλέπουμε ότι όσο επεκτείνεται το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, τόσο πιο ευάλωτη γίνετα η Ελλάδα».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε στρατόπεδο στη Νέα Αγχίαλο, αλλά και την εκκένωση νοσοκομείων κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών που «σάρωσαν» τη χώρα, τονίζοντας πως είναι σημαντική η προστασία των υποδομών ώστε να προστατευτούν και οι πολίτες.
«Δεν είναι το 112 η απάντηση για όλα», είπε χαρακτηριστικά.
«Εγκληματικές οι ευθύνες»
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επέρριψε ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και στα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, ενώ δεν άφησε εκτός «κάδρου» τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές για το πώς αντιμετωπίστηκε η κακοκαιρία Daniel.
«Τέρμα πια ο εμπαιγμός! Η κυβέρνηση της ΝΔ, τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές έχουν τεράστιες, εγκληματικές ευθύνες. Βάζουν τις μίζες και τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων, πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αυτό που απαιτείται εδώ και τώρα άμεσα, ως κατεπείγον ζήτημα να γίνει, είναι να απεγκλωβιστούν όλοι οι κάτοικοι των χωριών που έχουν εγκλωβιστεί από τις πλημμύρες, να εξασφαλιστεί η στέγαση, να εξασφαλιστούν τα φάρμακα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η προμήθεια με τρόφιμα και νερό, να εξασφαλιστεί η προστασία όλων των πληγέντων», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.
Και σημείωσε πως χρειάζονται «ριζικές αλλαγές στην οικονομία, στην κοινωνία, που μπορεί να τις επιβάλλει μόνο το εργατικό λαϊκό κίνημα, όταν βγει ο ίδιος ο λαός στο προσκήνιο με μπροστάρη το ΚΚΕ, στο δρόμο της ανατροπής, για να σώσουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε, οτιδήποτε κι αν σώζεται, ακόμα και κυρίως να ανοίξουμε το δρόμο για να υπάρξει η πραγματική λαϊκή ευημερία και ασφάλεια του λαού μας».
in.gr