Ο καφές είναι ένα από τα πιο εμπορεύσιμα προϊόντα μαζί με το πετρέλαιο και τον χάλυβα. Και λόγω του γεγονότος ότι είναι ένα από τα πιο συχνά καταναλωτικά ροφήματα, αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο μελέτης στην ιατρική έρευνα, δίνοντας μερικές φορές αντικρουόμενα συμπεράσματα για τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία.
Όμως πρόσφατη αναθεώρηση της Βιβλιογραφίας για την καφεΐνη και την υγεία , που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine το 2020, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συνήθης κατανάλωση 3 έως 5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται σημαντικά με την πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών.
Οι επιπτώσεις του καφέ στην υγεία
Η προστατευτική δράση του καφέ διαπιστώθηκε κατά του διαβήτη τύπου 2, ο κίνδυνος του οποίου μειώνεται έως και 7% προσθέτοντας ένα φλιτζάνι καφέ στη συνήθη καθημερινή κατανάλωση, ενώ αυξάνεται με τη μείωση της κατανάλωσης. Αυτό υποτίθεται ότι οφείλεται σε εξασθενημένη ηπατική αντίσταση στην ινσουλίνη και σε αυξημένη ανοχή στη γλυκόζη, χάρη στις πολυφαινόλες, και ιδιαίτερα στα χλωρογενικά οξέα που υπάρχουν στον καφέ, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά και υπογλυκαιμικά.
Ομοίως, μια μετα-ανάλυση προοπτικών μελετών έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση 3 έως 5 φλιτζανιών την ημέρα καθορίζει μικρότερη πιθανότητα προσβολής από στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική μαρμαρυγή και από υψηλή αρτηριακή υπέρταση, λόγω της σημαντικής επίδρασης του χλωρογενικού οξέος στη μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης .
Η αντιοξειδωτική δράση του χλωρογενικού οξέος είναι επίσης εμφανής σε επίπεδο χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας (LDL) και έχει αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού κατά 21% , όπως φαίνεται από μια μετα-ανάλυση του 2014 προοπτικών ερευνών που διεξήχθη σε 2,4 εκατομμύρια συμμετέχοντες.
Όσον αφορά το κεντρικό νευρικό σύστημα, στην πρώτη ευρεία μελέτη για τις επιδράσεις του καφέ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συνήθεις καταναλωτές είχαν αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης και κινητικού ελέγχου σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές και συγκριτικά μείωση 30% στην επίπτωση της κατάθλιψης, λόγω της επίδρασης της καφεΐνης στη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη.
Επιπλέον, η κατανάλωση καφέ προσφέρει προστατευτική δράση ενάντια σε μια ποικιλία νευροεκφυλιστικών καταστάσεων. Όσοι πίνουν καφέ με ήπια γνωστική έκπτωση έχει αποδειχθεί ότι έχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια και έχει αναγνωριστεί εδώ και χρόνια ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον μειώνεται σημαντικά .
Τέλος πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο καφές είναι σπόρος και ότι η βασική λειτουργία ενός σπόρου είναι να προστατεύει το έμβρυο του φυτού που περιέχει πολλά συστατικά, ιδιαίτερα τις πολυφαινόλες, με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και που είναι πιθανό να ευθύνονται για τις ευεργετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.
www.gazzetta.gr