Το ότι το υπόλοιπο των τραπεζικών καταθέσεων αυξήθηκε κατά περίπου 45 δισ. ευρώ από το 2019 μέχρι σήμερα είναι γνωστό και καταγεγραμμένο από τα στοιχεία της Τ.τ.Ε.
Το ότι αυτή η αύξηση αφορά μόνο στις καταθέσεις των νοικοκυριών οι οποίες μοιράζονται σε 36 εκατομμύρια λογαριασμούς, επίσης είναι γνωστό. Το ερώτημα που απαντάται με την επεξεργασία των στοιχείων της ΤτΕ είναι το εξής: Ποιοι αύξησαν περισσότερο τις καταθέσεις τους μέσα στην πανδημία; Ποιοι νομοί είχαν τις καλύτερες επιδόσεις; Από τα στοιχεία για τις καταθέσεις προκύπτει και ποιοι νομοί έχουν μεγαλύτερο εισόδημα και ποιοί υστερούν.
Δια γυμνού οφθαλμού προκύπτει ότι οι “πλούσιοι νομοί” είχαν τα μεγαλύτερα νούμερα (σε υπόλοιπο λογαριασμού στην Τράπεζα) σε αντίθεση με τους “φτωχότερους” οι οποίοι περιορίστηκαν σε βελτιώσει της τάξεως των λίγων εκατοντάδων ευρώ. Άλλο ένα σημάδι των υπαρκτών και ολοένα και διευρυνόμενων αποκλίσεων
Ο πίνακας που ακολουθεί περιλαμβάνει τους νομούς με τη μικρότερη αύξηση υπολοίπου ανά τραπεζικό λογαριασμό.
Η Αιτωλοακαρνανία έχει αύξηση υπολοίπου 304 ευρώ από το 2019, ενώ αυτή τη στιγμή ο μέσος λογαριασμός έχει 3934 ευρώ. Στην Άρτα, το υπόλοιπο έχει αυξηθεί κατά 363 ευρώ και ο κάθε λογαριασμός έχει 3544 ευρώ. Στην Φθιώτιδα έχουμε αύξηση 372 ευρώ και μέσο υπόλοιπο 3139 ευρώ κ.ο.κ.
Οι νομοί με τη μικρότερη αύξηση καταθέσεων
Τι γίνεται στο… πάνω μέρος της κατάταξης; O δεύτερος πίνακας είναι επίσης αποκαλυπτικός. Κερδισμένοι η πρωτεύουσα και οι τουριστικές περιοχές της χώρας. Αυτοί οι νομοί έχουν τα υψηλότερα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αυτοί οι νομοί έχουν τα μεγαλύτερα εισοδήματα.
Το κέντρο της Αθήνας είναι κυρίαρχο με αύξηση 1968 ευρώ ανά λογαριασμό (από το 2019) και ακολουθεί η Ανατολική Αττική με 1866 ευρώ. Οι Κυκλάδες έχουν αύξηση 1750 ευρώ και η Χαλκιδική 1027. Ο Πειραιάς και η Δυτική Αττική συμπληρώνουν τον κατάλογο των περιοχών με αύξηση άνω των 1000 ευρώ.