Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Η εταιρεία Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων, είναι ο επενδυτής που αναδείχθηκε προτιμητέος στη διαγωνιστική διαδικασία που “έτρεξε” τους προηγούμενους μήνες η Alpha Bank για λογαριασμό της Unilever για την πώληση του εργοστασίου και του brand τοματικών προϊόντων Pummaro.
Πηγές με γνώση ανέφεραν στο Capital.gr πως ο πωλητής, δηλαδή η Unilever, έχει ανάψει το “πράσινο φως” στην πρόταση που κατέθεσε η Μινέρβα και στο τίμημα που προσφέρει. Η ολοκλήρωση του deal αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Βασικοί μέτοχοι της Μινέρβα είναι το DIORAMA Investments Sicar S.A. που κατέχει το 66,67% της εταιρείας μέσω της Κυπριακής εταιρείας Mirties Enterprises. Το Elikonos 2 SCA που ελέγχει το 16,67% του μετοχικού κεφαλαίου. Και η EOS Hellenic Renaissance, τα κεφάλαια της οποίας διαχειρίζεται η EOS Capital Partner, επικεφαλής της οποίας είναι ο Απόστολος Ταμβακάκης που ελέγχει το 16,67% της Μινέρβα.
Η τελευταία, δηλαδή η Μινέρβα, έχει ήδη εισέλθει στην αγορά τοματικών προϊόντων με το brand Χωριό, από τα τέλη της περασμένης χρονιάς. Τα προϊόντα τα παράγει για λογαριασμό της η Damavand, βασικός μέτοχος της οποίας με ποσοστό 75% είναι η DECA που διαχειρίζεται το DIORAMA Investments Sicar S.A.
Το πρώτο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς, δηλαδή εν μέσω της πανδημίας, ο τζίρος της Μινέρβα ενισχύθηκε κατά 9% ενώ ο όγκος πωλήσεων της αυξήθηκε κατά 10% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η αύξηση των πωλήσεων οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην γενικότερη ενίσχυση της κατανάλωσης τροφίμων κατά την περίοδο της καραντίνας, καθώς ο κλάδος των τροφίμων θεωρείται αμυντικός όσον αφορά σε περιόδους κρίσεων.
Σε ό,τι αφορά την Pummaro, τζιράρει περί τα 12 εκατ. ευρώ ετησίως, κατέχει ηγετικό μερίδιο 40% στην κατηγορία passata, 20% στην κατηγορία της ψιλοκομμένης τομάτας και 7% στην κατηγορία του πελτέ τομάτας και διαθέτει παραγωγική μονάδα στη Γαστούνη.
Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε πως η πρώτη προσπάθεια αποεπένδυσης της Unilever από τον κλάδο των τοματικών έγινε τη δεκαετία του ‘00, σχέδιο το οποίο ναυάγησε αφού δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος επενδυτής να καλύψει τις οικονομικές απαιτήσεις του πολυεθνικού ομίλου. Ενδιαφέρον δεν υπήρξε ούτε το 2017 όταν έβγαλε προς πώληση το ελαιόλαδο και τις μαργαρίνες και για τον λόγο αυτό άφησε εκτός τον ελληνικό κλάδο των τοματικών προϊόντων. Τελικά φθάσαμε στο 2021 όπου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Unilver θα εξέλθει του κλάδου.