Σχεδόν ανύπαρκτες είναι οι ποσότητες του φαρμακευτικού σκευάσματος «Ozempic inj.sol» το τελευταίο χρονικό διάστημα και δεν επαρκούν για να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και συνταγογράφησή του, αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).
Πρόκειται για φάρμακο που πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και εφόσον έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 30. Ωστόσο στη χώρα μας και όχι μόνο, το ενέσιμο φάρμακο καταγγέλλεται ότι λαμβάνεται και για την απώλεια βάρους, ως φάρμακο «lifestyle» δηλαδή.
«Παρά την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και παρά την ένταξη του συγκεκριμένου σκευάσματος στη λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών και την αποκλειστική χορήγησή του μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, όλα δείχνουν ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί δεν είναι ικανοποιητικά», σημειώνει ο ΠΦΣ.
Προτείνει «να ελεγχθούν περαιτέρω οι ιατροί για το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων, με αποτέλεσμα να παρακάμπτονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να μην τηρούνται οι εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου μόνο σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Διότι πανθομολογείται ότι συνταγογραφείται τελικά για τον έλεγχο του βάρους, με πολλούς χρήστες του φαρμάκου να το βεβαιώνουν!!!».
Αυτό επίσης έχει ως αποτέλεσμα, αναφέρει ο ΠΦΣ, η προοπτική ένταξης νέων ασθενών στη θεραπευτική αγωγή με το εν λόγω σκεύασμα να καθίσταται αβέβαιη και προβληματική, εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη βάσει χρήσης θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η όλη αυτή στρέβλωση στην διάθεση του φαρμάκου συμπαρασύρει και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε σκευάσματα που ανήκουν στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία του ΣΔ (Trulicity, Saxenda, Victoza κλπ.) Επίσης, προκύπτει μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας, για όσους ασθενείς έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν χρόνια θεραπευτική αγωγή με τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα καθότι η μη επαρκής τροφοδοσία της αγοράς, καθιστά αμφίβολη τη διαρκή θεραπευτική τους ρύθμιση.
Ο ΠΦΣ ζητά «επιτέλους να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των φαρμάκων της συγκεκριμένης κατηγορίας, βάσει των εγκεκριμένων ενδείξεων και πρωτοκόλλων. Επίσης, ο ΕΟΦ θα πρέπει να ελέγξει τις εν λόγω εταιρείες για τη διαπίστωση της κάλυψης των εγχώριων αναγκών».
Κορυφώνεται η κόντρα μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αρχικά δήλωσε ότι την ευθύνη για τη συνταγογράφηση την έχουν αποκλειστικά οι γιατροί, παθολόγοι, διαβητολόγοι, ενδοκρινολόγοι, που συνταγογραφούν τα φάρμακα στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Παράλληλα, υπογράμμισε την έλλειψη του φαρμάκου στην ελληνική αγορά, γεγονός που όπως τόνιζε, προκαλεί πρόβλημα στη θεραπευτική κάλυψη των ασθενών που το χρειάζονται.
Ωστόσο η δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, Ευθυμίου Καπάνταη, σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή, πυροδότησε το πολεμικό κλίμα που υπάρχει για το Ozempicοτι, καθώς είπε ότι οι φαρμακοποιοί διαθέτουν το συγκεκριμένο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, .
Ο ΠΦΣ, με σημερινή του ανακοίνωση καταλογίζει ως διαστρέβλωση της πραγματικότητας και προσπάθεια αποπροσανατολισμού τη δήλωση του εκπροσώπου της επιστημονικής εταιρείας.
«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας παχυσαρκίας κ. Καπάνταης, σε χθεσινή ειδησεογραφική εκπομπή αναφέρθηκε ψευδέστατα στους φαρμακοποιούς, κατηγορώντας τους ότι διαθέτουν ελεύθερα το σκεύασμα Ozempic χωρίς ιατρική συνταγή, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.
Ενοχλημένος από το Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στις 12.4.2023 που ανέδειξε το πρόβλημα και σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να καλύψει συνάδελφους του, επεδίωξε να ενοχοποιήσει τον κλάδο των φαρμακοποιών, την ίδια στιγμή που αγωνιούν για τις ανεκτέλεστες συνταγές των ασφαλισμένων και εκλιπαρούν τις φαρμακαποθήκες και την παραγωγό εταιρεία για τη διάθεση μεγαλύτερων ποσοτήτων του φαρμάκου ώστε να καλύψουν τις θεραπείες των ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και που δυστυχώς έχουν διακοπεί» αναφέρει ο ΠΦΣ.
Οι φαρμακοποιοί από τη δική τους μεριά υποστηρίζουν ότι οι ιατροί καταστρατηγούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφούν ανεξέλεγκτα το συγκεκριμένο σκεύασμα όχι για τις εγκεκριμένες ενδείξεις του αλλά για τον έλεγχο του βάρους και στη συνέχεια επιρρίπτουν την ευθύνη στους φαρμακοποιούς.
Η ανακοίνωση του ΕΟΦ σχετικά με τη διαφήμιση του φαρμάκου
To τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γραφεί και κυκλοφορήσει πολλά άρθρα σχετικά με το συνταγογραφούμενο φαρμακευτικό προϊόν κατά του διαβήτη OZEMPIC και στην αποτελεσματικότητά του στο αδυνάτισμα.
Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία πρόκειται για παράνομη διαφήμιση και καλεί όλες τις ιστοσελίδες να αποσύρουν κάθε αναφορά στο συνταγογραφούμενο αυτό σκεύασμα.
Οι καταναλωτές καλούνται να έχουν πολύ μεγάλη επιφύλαξη στο να μπουν στη διαδικασία χρήσης ενός φαρμάκου για έναν τέτοιο λόγο (αδυνάτισμα), όσο και για την ακρίβεια των στοιχείων που αναπαράγονται στον τύπο.
Ο ΕΟΦ επίσης ενημερώνει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αναφορές από ορισμένες αρμόδιες αρχές στην Ε.Ε. για παράνομες online πωλήσεις παραποιημένων (ψευδεπίγραφων) OZEMPIC που έχουν εντοπιστεί στο εξωτερικό. Συνήθως πίσω από αυτές τις πωλήσεις υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις.
Είναι επομένως σαφές ότι η όλη αυτή προβολή αναμένεται να στρέψει ένα μέρος των καταναλωτών στην προμήθεια φαρμάκου από παράνομες πηγές, με μεγάλο κίνδυνο για τη υγεία τους.
Σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία απαγορεύεται κάθε διαφήμιση συνταγογραφούμενου φαρμάκου στο κοινό. Η διαφήμιση είναι επιτρεπτή μόνο με τη μορφή της ιατρικής ενημέρωσης, δηλαδή προς τους επαγγελματίες υγείας που το συνταγογραφούν, και μόνο από τις υπεύθυνες εταιρείες και με τους αυστηρούς όρους της νομοθεσίας.
Η απαγόρευση αυτή αποτελεί μια ασφαλιστική δικλείδα για την προστασία του καταναλωτή και του ασθενούς, δεδομένου ότι για την κατηγορία αυτή των φαρμάκων ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που αποφασίζει για τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία. Πόσο μάλλον όταν ένα προϊόν προβάλλεται για λόγους που δεν προβλέπονται από τις ουσιώδεις πληροφορίες του φαρμάκου.
- Παρακαλείται ο Τύπος να αποσύρει άμεσα κάθε δημοσίευμα του συνταγογραφούμενου αυτού φαρμάκου (ή άλλου επίσης) και καλείται επίσης να ενημερώσει τον ΕΟΦ (protokollo@eof.gr) για την αρχική πηγή της ενημέρωσης.
- Παρακαλούνται οι φαρμακοποιοί να διαθέτουν το φάρμακο σύμφωνα με τον τρόπο διάθεσης, δηλ. μόνον κατόπιν ιατρικής συνταγής
- Παρακαλούνται οι καταναλωτές να μην παρασύρονται από δημοσιεύματα και να αποφασίζουν για τη λήψη σκευασμάτων για την απώλεια βάρους, ειδικά εάν δεν έχουν συμβουλευτεί κάποιον ειδικό. Επίσης σε καμία περίπτωση να μην προμηθεύεται φάρμακα από μη αξιόπιστες πηγές, όπως το διαδίκτυο, επειδή υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία του.
Οι παρενέργειες
Σε 8 δοκιμές φάσης 4.792 ασθενείς εκτέθηκαν σε έως 1 mg σεμαγλουτίδης. Οι συχνότερα αναφερθείσες ανεπιθύμητες ενέργειες σε κλινικές δοκιμές ήταν διαταραχές του γαστρεντερικού, συμπεριλαμβανομένης ναυτίας (πολύ συχνή), διάρροιας (πολύ συχνή) και εμέτου (συχνή). Γενικά, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας και μικρής διάρκειας, σύμφωνα με το φύλλο οδηγιών του σκευάσματος.
Άτομα που λαμβάνουν Ozempic και Wegovy μπορεί να αισθάνονται κόπωση και αδιαθεσία, δήλωσε στη New York Times η Δρ. Janice Jin Hwang, επικεφαλής του τμήματος ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Παράλληλα υπάρχουν παραδείγματα με μερικούς ασθενείς να έχουν διάρροια και άλλους να παρουσιάζουν σοβαρή δυσκοιλιότητα.
«Μπορεί να είναι τόσο κακό που οι άνθρωποι πηγαίνουν ακόμα και μέχρι τα επείγοντα.», είπε ο Δρ Kraftson. «Δεν είναι αστείο». Οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται κατά τη λήψη αυτών των φαρμάκων, είπε, και οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα κατά της ναυτίας και καθαρτικά ή μαλακτικά κοπράνων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το φάρμακο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο παγκρεατίτιδας, μιας επώδυνης κατάστασης που προκαλεί φλεγμονή στο πάγκρεας. Μερικοί ασθενείς μπορεί επίσης να σχηματίσουν πέτρες στη χολή. Ο Δρ Gabbay είπε ότι είχε δει μερικούς ασθενείς με τόσο έντονους εμετούς που έπρεπε να σταματήσουν να παίρνουν το φάρμακο. Οι γιατροί συνήθως ξεκινούν τους ασθενείς με χαμηλότερη δόση φαρμάκων όπως το Ozempic και το Wegovy και στη συνέχεια αυξάνουν τις δόσεις σταδιακά, για να ελαχιστοποιήσουν αυτές τις παρενέργειες, είπε ο Δρ Gabbay.
zougla.gr