Τη δύσκολη απόφαση να πουλήσουν το οικογενειακό σπίτι στη Γλυφάδα πήρε η οικογένεια Μητσοτάκη.
Το ιστορικό σπίτι στη Γλυφάδα, το οποίο ανήκε από το 1900 στην οικογένεια της Μαρίκας Μητσοτάκη και τα τελευταία χρόνια είχε περάσει εξ αδιαιρέτου στα τέσσερα παιδιά της οικογένειας, Ντόρα, Κατερίνα, Αλεξάνδρα και Κυριάκο, εν τέλει πωλήθηκε.
Η απόφαση ήταν εξαιρετικά δύσκολη για την οικογένεια, λόγω των συναισθηματικών δεσμών με το σπίτι, ανήκε στη μητέρα τους, έχουν γεννηθεί κάποια από τα παιδιά εκεί και έχουν γίνει μεγάλα γλέντια και γάμοι της οικογένειας εκεί. Ωστόσο, τα τέσσερα αδέλφια, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», έλαβαν την απόφαση πριν από λίγες εβδομάδες να πωλήσουν το σπίτι, το οποίο άλλαξε ήδη χέρια. Ο αγοραστής είναι Ισραηλινός και η διαδικασία της πώλησης έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Σε παλαιότερο κείμενό του το nou-pou περιέγραφε την ιδιαίτερη συναισθηματική σύνδεση της οικογένειας Μητσοτάκη με το εν λόγω σπίτι:
«Το σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη φιλοξένησε αρκετά γλέντια μετά από τους γάμους τους, που γίνονταν συνήθως στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Γκολφ της Γλυφάδας. Η δημοσιογράφος Έλενα Μπίστικα θυμάται τον γάμο της τρίτης κόρης του Μητσοτάκη, της Κατερίνας το 2003: “Η συνέχεια στο πατρικό σπίτι της Μαρίκας στη Γλυφάδα, με όλα τα τραπέζια φωτισμένα με κεριά και λευκά λουλούδια, στρωμένα για το φαγοπότι που ακολούθησε -πραγματικά Κρητικό-, στην αφθονία και στην ποιότητα, αν και υπήρχε και Κινέζικο και Ιταλικό και γύρος στους μπουφέδες, με το γαμοπίλαφο, το παραδοσιακό πιάτο του γάμου, να σερβίρεται ζεστό στα τραπέζια! – Μα, πού τους βρίσκετε τους ψηλούς γαμπρούς;, ρώτησε με οικειότητα φίλη τους. Πρώτα τον Ισίδωρο Κούβελο, πιο ψηλό από την Ντόρα, και τώρα τον Απόστολο. – Εγώ έκανα την αρχή, είπε η κυρία Μαρίκα. Πήρα τον «Ψηλό», και ιδού η συνέχεια!”
»Αυτό το σπίτι όμως, εκτός από γλέντια και χαρές, είχε και λύπες όπως κάθε σπίτι άλλωστε, με μια σημαντική διαφορά όμως. Το σπίτι της Γλυφάδας αποτέλεσε φυλακή για τον ίδιο τον Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1968, όταν η οικογένεια Μητσοτάκη ήταν ήδη σε κατ’ οίκον κράτηση στη Γλυφάδα μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος το 1967. Το δεκαπεντάυγουστο του 1968, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μέσα στη μαύρη νύχτα, δραπετεύει από τη Ραφήνα με το βενζινοκίνητο κρις-κράφτ «Σωτηρία» (το οποίο αρχικά είχε αγοράσει ένας φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου για εκείνον, αλλά τελικώς ο Ανδρέας ταξίδεψε με κανονικό διαβατήριο).
»Με αυτό ο Μητσοτάκης διασχίζει το Αιγαίο, φτάνει στο Τσεσμέ και, μέσω Κωνσταντινούπολης και Γενεύης, στο Παρίσι. Λίγο καιρό αργότερα πήγε να τον βρει στην γαλλική πρωτεύουσα και η οικογένειά του. Εκείνη την εποχή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στα ξένα Μέσα ότι ο γιός του ήταν έξι μηνών και ίσως ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος στον κόσμο.
»Ένα άλλο περιστατικό που είχε γίνει θέμα την εποχή εκείνη για το σπίτι στη Γλυφάδα, ήταν για το νερό της πισίνας, σε περίοδο έντονης λειψυδρίας. Η αγάπη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την καλή ζωή ήταν δεδομένη. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας (1990) τίθενται στη διάθεσή του ιδιωτικά αεροσκάφη γνωστών εφοπλιστών, παρά τις αντίθετες υποδείξεις του επικοινωνιακού επιτελείου του. Αλλά το θέμα προχώρησε ακόμη παραπέρα. «Είχε προκύψει ένα ζήτημα και με τον τεράστιο λογαριασμό νερού του Μητσοτάκη, σε περίοδο μάλιστα λειψυδρίας, που οφειλόταν στην πισίνα στο σπίτι της Γλυφάδας», θυμάται ο Γιώργος Κύρτσος.
«Με φώναξε πρωί με άλλους δύο επικοινωνιολόγους. Συμφωνήσαμε ότι έπρεπε να λυθεί το θέμα και βγάλαμε μια ωραία ανακοίνωση ότι καταλαβαίνουμε τον προβληματισμό του κόσμου, ότι όλα αυτά βέβαια συνέβησαν γιατί η κυρία Μητσοτάκη, που είχε προβλήματα υγείας, είχε ανάγκη την πισίνα, αλλά εν πάση περιπτώσει η οικογένεια του πρωθυπουργού σάς διαβεβαιώνει ότι η πισίνα αποτελεί παρελθόν. Φύγαμε ικανοποιημένοι και το μεσημέρι ακούσαμε στο ραδιόφωνο ότι ο Μητσοτάκης θα κρατούσε την πισίνα».
Πηγή: www.iefimerida.gr