Εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου όπου οι πρώτες πυρκαγιές έχουν κάνει την εμφάνισή τους ανά την επικράτεια και με νωπές τις μνήμες από τις περυσινές καταστροφικές φωτιές, τα βλέμματα στρέφονται εκ νέου στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας.
Τα ερωτήματα για την ετοιμότητα, την πληρότητα και τον εξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας στροβιλίζουν στο μυαλό των πολιτών, με δεδομένο ότι ο κρατικός μηχανισμός πήρε κάτω από τη βάση το περυσινό καλοκαίρι, όπου υπήρξαν σημαντικές αστοχίες και παραλείψεις. Μεγάλο μέρος των αναγκών της Πολιτικής Προστασίας έχει προβλεφθεί να καλυφθεί μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που αφορούν κυρίως την πυροπροστασία, έναν εξόχως σημαντικό τομέα της Πολιτικής Προστασίας, είναι άκρως απογοητευτική και «γεννά» μείζονα ερωτήματα για την αποτρεπτική ικανότητα του κρατικού μηχανισμού έναντι των φυσικών καταστροφών.
Σύμφωνα με το έκτακτο Focus Report του Παρατηρητηρίου του Ταμείου Ανάκαμψης με θέμα «Tομέας Πολιτικής Προστασίας & Πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης», μόλις το 1% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει απορροφηθεί!
Το Υπουργείο – με στοιχεία μέχρι και 31.03.2024 – καταγράφει την παρακάτω δυναμική:
- τα ενταγμένα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 556,63 εκατ. €
- οι πληρωμές (δαπάνες) ανέρχονται σε 5,34 εκατ. ευρώ
- οι δαπάνες αυτές αντιστοιχούν σε ποσοστό απορρόφησης μόλις 1%
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί αφορούν στα δύο έργα συμβουλευτικής υποστήριξης του Υπουργείου καθώς και το υποέργο «Σύστημα διαχείρισης στόλου Οχημάτων GPS Πυροσβεστικού Σώματος, οχημάτων Πολιτικής Προστασίας Περιφερειών και Δήμων».
Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται αναλυτικά τα ενταγμένα έργα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο «Ελλάδα 2.0» και οι πληρωμές έως και 31/03/2024.
Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στις καταστροφές από πυρκαγιές
H ανείπωτη περιβαλλοντική και συνάμα εθνική τραγωδία που συντελείται εξαιτίας των πυρκαγιών, όχι μόνο φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, αποτυπώνεται στην μελέτη του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (Copernicus). Τα στοιχεία είναι συντριπτικά για την καταστροφή, η οποία βρίσκεται εν εξελίξει σε πολλά πύρινα μέτωπα της χώρας
Την τελευταία τριετία (2021, 2022, 2023), οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα! Μόλις φέτος, έως και χθες 23 Αυγούστου, οι δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας έχουν κατακάψει περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα. Η έκταση που έχει καεί έως την Τετάρτη 23.08.2023 αντιστοιχεί σε περίπου 3 φορές την έκταση που κατά μέσο όρο (2006 – 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.
sofokleousin.gr