Το φάντασμα του πολέμου πλανάται πλέον στην Ευρώπη. Ακόμη κινείται στο σκοτάδι, στα παρασκήνια άτυπων διαβουλεύσεων, αλλά η παρουσία του είναι ήδη αισθητή. Την επικαλούνται όλο και πιο συχνά Ευρωπαίοι ηγέτες και σταδιακά καθίσταται καθοριστικός παράγων στη χάραξη πολιτικής και στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη γενικότερη στρατηγική και το μέλλον της ΕΕ.
Τα μηνύματα είναι ανησυχητικά και παραπέμπουν σε μία νέα εποχή “ψυχρού πολέμου” που αναδύεται, ενώ ο “θερμός πόλεμος δι’ αντιπροσώπων” βρίσκεται σε εξέλιξη στα εδάφη της Ουκρανίας και στη Μέσης Ανατολή.
«Ο πόλεμος δεν είναι πλέον μια έννοια του παρελθόντος. Είναι πραγματικός και ξεκίνησε πριν από δύο και πλέον χρόνια», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα σε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.
- «Ζούμε την πιο κρίσιμη στιγμή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στα επόμενα δύο χρόνια θα κριθούν τα πάντα», είπε ο Τουσκ
Οι προειδοποιήσεις του Πολωνού ηγέτη έχουν ιδιαίτερη σημασία, λόγω του μεγάλου “ειδικού βάρους” και της επιρροής του στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, αλλά και επειδή θεωρείται ως εκφραστής αμερικανικών απόψεων στην ΕΕ.
Το δόγμα της ασφάλειας
Αναφορές σε “πολεμικές προετοιμασίες” έγιναν πρόσφατα από τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Σ’αυτές τις προετοιμασίες μπορούν να ενταχθούν και οι σχεδιασμοί της ΕΕ για διπλασιασμό των αμυντικών δαπανών έως το 2030. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών δαπανών αφορά προμήθειες οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ, την ώρα που οι περισσότερες χώρες της ΕΕ ξοδεύουν ήδη τεράστια ποσά για αγορές αμερικανικών όπλων στα πλαίσια ΝΑΤΟϊκών προγραμμάτων
Οι κατευθυντήριοι άξονες για την ΕΕ αλλάζουν. Αντί της ευημερίας των πολιτών σε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης, ειρήνης και σταθερότητας, προτεραιότητα γίνεται η ασφάλεια. Η Ρωσία αναγορεύεται σε ύψιστη απειλή και η ευρωπαϊκή “απάντηση” είναι οι εξοπλισμοί
Στον τομέα της οικονομίας έμφαση δίνεται στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, στην παραγωγή περισσότερων και ισχυρότερων όπλων. Τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε πρώτη φάση για να στηριχθεί η Ουκρανία και στη συνέχεια θα ενισχύσουν τα οπλοστάσια και τις αμυντικές δυνατότητες των χωρών της ΕΕ.
Ευρωομόλογα για όπλα
Κι ενώ η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δυσκολεύεται να βρεί τρόπους και μέσα για να τονώσει την ασθμαίνουσα οικονομία της, σε μια σπάνια επίδειξη ομοψυχίας βρίσκει λύσεις για να χρηματοδοτήσει – με δανεικά – μια κούρσα εξοπλισμών και μεγάλες επενδύσεις στην πολεμική βιομηχανία.
Ολο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τάσσονται υπέρ της πρότασης για έκδοση ευρωομολόγου, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθοϋν κοινές ή συνδυασμένες εξοπλιστικές δαπάνες των χωρών-μελών της ΕΕ, όπως και η παροχή πρόσθετης αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Την πατρότητα της ιδέας διεκδικεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την προώθησε έχοντας τη συναίνεση Γάλλων και Γερμανών.
“Προ-πολεμική” εποχή
Αλλη μιά ένδειξη του κλίματος και των αντιλήψεων που διαμορφώνονται στην Ευρώπη, είναι το σχέδιο για την τόνωση της αμυντικής βιομηχανίας. Ευρωπαϊκές (κυρίως γερμανικές και γαλλικές) επιχειρήσεις πολεμικού υλικού και αμυντικών συστημάτων θα χρηματοδοτηθούν και θα επιδοτηθούν για να αυξήσουν την παραγωγή τους και να αναπτύξουν νέα οπλικά συστήματα.
«Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, (…) αλλά η Ευρώπη βρίσκεται σε “προ-πολεμική εποχή”», είπε ο Τουσκ στη συνέντευξη του, που προβλήθηκε πανευρωπαϊκά, προφανώς για να δημιουργήσει κλίμα και να προλειάνει το έδαφος…
sofokleousin.gr