Ποιος δεν έχει διαμαρτυρηθεί για τον πόνο στη μέση, τον επίμονο ή παροδικό που όμως θα διαρκέσει αρκετά ώστε να διαταράξει την καθημερινότητα και τον ύπνο; Επίσκεψη σε ορθοπαιδικό, παυσίπονα, ειδικές ασκήσεις και ξεκούραση, είναι κάποιες συνήθεις κινήσεις όσων αναζητούν ανακούφιση από την οσφυαλγία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τρόποι αποσυμφόρησης από το αίσθημα πόνου αλλά και χρήσιμα tips που προλαμβάνουν την επώδυνη κατάσταση.
1. Λίγες διατάσεις το πρωί
Δεν χρειάζεται ένταση παρά απαλές και αργές κινήσεις, όπως αυτές που περιγράφονται στο άρθρο για τις επτά απλές ασκήσεις που ανακουφίζουν από τον πόνο στη μέση. Και αν σας φαίνονται δύσκολες, δοκιμάστε αυτήν που μπορούν να την κάνουν όλοι.
Είναι ωραίο το περπάτημα με στυλ, ακόμα καλύτερα όταν γίνεται με ασφάλεια. Τα παπούτσια με ψηλά τακούνια -ακόμα και πάνω από 2.54 εκατοστά- επιβαρύνουν σημαντικά τη μέση και εμποδίζουν το φυσιολογικό περπάτημα και στάση του σώματος. Δεν είναι όμως τα ψηλοτάκουνα μοναδικός εχθρός του σωστού βαδίσματος. Παλιά και φθαρμένα παπούτσια ή ακόμα και οι απλές σαγιονάρες εξωθούν σε μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις με συνέπεια τον πόνο στη μέση, εξηγεί ο Dallas Reynolds, ανώτερος διευθυντής στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας ATI Physical Therapy.
3. Περπατήστε ένα 10λεπτο
Το περπάτημα βοηθά στον έλεγχο της φλεγμονής, μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, ανακουφίζει από το στρες, αδυνατίζει και χαρίζει μακροζωία. Μπορεί όμως να βοηθήσει σημαντικά στην ανακούφιση από την οσφυαλγία, εξηγούν οι ειδικοί, καθώς αποσυμπιέζει τη μέση από τη συσσωρευμένη ένταση που οδηγεί στον πόνο. Δοκιμάστε έναν 10λεπτο περίπατο κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος ή το βράδυ. Μπορεί έτσι να ανακαλύψετε και ένα από τα μυστικά της αντιγήρανσης.
4. Αλλάξτε θέση
Το καθισιό έχει δραματικές επιπτώσεις για την υγεία. (Ακόμα και 15 λεπτά αρκούν για να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.) Αν αρχίσατε να κουνιέστε και να αλλάζετε θέση γιατί πιαστήκατε, είναι σημάδι από το σώμα ότι πρέπει να σηκωθείτε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, προσπαθήστε να σηκώνεστε και να περπατάτε τουλάχιστον ανά μία ώρα, ενώ σε περιπτώσεις πολύωρης ορθοστασίας, προσπαθήστε να αλλάζετε στάση κάθε 20 με 30 λεπτά.
5. Βαθιές αναπνοές
Το στρες προκαλεί μυϊκή ένταση και παρεμποδίζει την αποσυμφόρηση. Υπάρχουν τεχνικές αναπνοής που καταπολεμούν το στρες και βοηθούν το νευρικό σύστημα να επανέλθει στη φυσιολογική του λειτουργία, όπως αυτή η μέθοδος του 1′. Πέραν αυτής, μπορείτε απλώς να ξεκινήσετε αναπνέοντας σωστά -ναι, είμαστε πολλοί που δεν ξέρουμε πώς να αναπνέουμε σωστά!
6. Λίγες ακόμα διατάσεις
Οι διατάσεις χωρούν οπουδήποτε μέσα στην ημέρα, ειδικά όταν οι πολλές ώρες καθισιού ή ορθοστασίας έκαναν το σώμα να διαμαρτύρεται για ενοχλήσεις και πόνους στον αυχένα, στη μέση ή στα γόνατα. Αν πιαστήκατε στην καρέκλα, δοκιμάστε επτά απλές ασκήσεις που ανακουφίζουν άμεσα. Αν πάλι ο πόνος σας βρίσκει σε όρθια στάση, επικεντρωθείτε στη διάταση των τετρακέφαλων. Είναι εξάλλου και ένα κόλπο για να γεράσετε καλά.
7. Ασκήσεις ενδυνάμωσης
Το να χάνεστε πού και πού στις σκέψεις μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τη γνωστική λειτουργία. Αν όμως η περισυλλογή διαρκέσει παραπάνω, ανεπαίσθητα θα γείρετε τους ώμους και την πλάτη προς τα εμπρός, επιδεινώνοντας τον πόνο στη μέση. Εν προκειμένω, ο καλύτερος τρόπος για να ανακουφιστείτε είναι να αντισταθμίσετε την επιβάρυνση ενδυναμώνοντας τους μυς που έμειναν σε αδράνεια. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά σε επτά ασκήσεις που εγγυώνται δυνατούς ώμους, σμιλεμένη πλάτη και καλύτερη κινητικότητα.
8. Θεραπείες με θερμότητα και κρύο
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η θερμότητα και το ψύχος ανακουφίζουν αποτελεσματικά από τον πόνο στη μέση. Μια παγοκύστη τυλιγμένη σε πετσέτα απευθείας στη μέση μπορεί να ανακουφίσει από τον οξύ πόνο κατόπιν π.χ. ενός τραυματισμού, ενώ μια θερμοφόρα ή ένα ζεστό επίθεμα μπορούν να ανακουφίσουν τους σφιγμένους ή πονεμένους μύες. Μπορείτε να ρωτήσετε τον γιατρό, να δοκιμάσετε κάποια μέθοδο από τις δύο ή αμφότερες εκ περιτροπής, οπωσδήποτε όμως η εφαρμογή εκάστης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10-20 λεπτά κάθε φορά.
9. Αλλάξτε στάση ύπνου
Το σωστό στρώμα και μαξιλάρι είναι βασικά συστατικά ενός ύπνου χωρίς επιβάρυνση στη μέση. Έπειτα, προτιμήστε μια θέση που δεν επιβαρύνει όπως ανάσκελα ή στο πλάι -μεριμνώντας στη δεύτερη περίπτωση για ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα που θα βοηθήσει στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και θα μειώσει την πίεση στις αρθρώσεις των γοφών και της πλάτης σας- και αποφύγετε οπωσδήποτε αυτή τη στάση ύπνου.