Όλα ξεκίνησαν δώδεκα χρόνια πριν, όταν η Άννα αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ελλάδα για μερικές καλοκαιρινές διακοπές. Τότε δεν φανταζόταν ποτέ ότι αρκετά χρόνια αργότερα θα προσφέρει μαζί με τον άντρα της, τον Κώστα, τον φούρναρη της Ζίτσας, μία πρωτότυπη ταξιδιωτική εμπειρία με θέμα το παραδοσιακό ελληνικό ψωμί.
Είναι γεγονός πως η Άννα και ο Κώστας έχουν καταφέρει να μετατρέψουν το τόσο συνηθισμένο -και άγιο όπως έχει αποδείξει η ιστορία- ψωμί στο θέμα μίας εξαιρετικά πρωτότυπης ταξιδιωτικής εμπειρίας που δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν και φτιάξουν μόνοι τους το δικό τους ψωμί με υλικά της ελληνικής γης. Το concept είναι πολύ απλό. Κάθε επισκέπτης στη Ζίτσα μπορεί να επισκεφθεί τον φούρνο του χωριού και να δοκιμάσει να φτιάξει το δικό του ψωμί, πάντα υπό την καθοδήγηση και την βοήθεια του Κώστα.
Η ιδέα ξεκίνησε, όταν ο Κώστας και η Άννα θέλοντας να μείνουν στη Ζίτσα και να μην εγκαταλείψουν την ήσυχη ζωή του χωριού για την μεγαλούπολη, έψαχναν μία πρωτότυπη ιδέα, ώστε να εντάξουν το χωριό της μεθορίου -έστω και σε μικρό βαθμό- στον αναπτυσσόμενο τουριστικό χάρτη της Ελλάδας. Και η ιδέα ήλθε, φυσικά, από την ίδια την εργασία του Κώστα. Ο Κώστας διατηρεί τον παραδοσιακό Φούρνο του Χωριού στη
Ζίτσα, τον οικογενειακό φούρνο που άνοιξε ο πατέρας του πίσω στο 1992, και σκεπτόμενος ότι οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες δεν είναι εξοικειωμένοι με τα υλικά και την παρασκευή του ελληνικού ψωμιού, αποφάσισε να δείχνει σε όσους ξένους περνούσαν από το χωριό το πολύ απλό και βασικό, πώς να φτιάχνουν το δικό τους ψωμί.
Από ζύμωμα με τα χέρια μέχρι φουρνάρισμα στον ξυλόφουρνο, ο Κώστας προσφέρει στον φούρνο του χωριού εμπειρίες με θέμα το ελληνικό ψωμί για περισσότερα από δώδεκα χρόνια. Το είδος των «μαθημάτων» ποικίλλει ανάλογα με την εμπειρία του κάθε επισκέπτη και περιλαμβάνει ασκήσεις πολλών ειδών. Από το πώς να ετοιμάσετε το ζυμάρι μέχρι το πώς να φορμάρετε το ψωμί, η δημιουργικότητα και, κυρίως η φαντασία δεν σταματούν καθόλου. Όπως λένε η Άννα και ο Κώστας, το ενδιαφέρον είναι ότι τα τελευταία χρόνια, δεν συμμετέχουν μόνο ξένοι στα εργαστήρια ψωμιού, αλλά και αρκετοί Έλληνες τουρίστες που μαζί με τις οικογένειές τους επισκέπτονται τον φούρνο και δοκιμάζουν να ζυμώσουν το παραδοσιακό οικογενειακό ψωμί. Κάτι που προφανώς σημαίνει από μόνο του πολλά για το είδος της ταξιδιωτικής εμπειρίας που αναζητά ο μέσος ταξιδιώτης τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Η πρωτοτυπία, όμως, του εγχειρήματος του ζευγαριού δεν σταματά εδώ. Μιας και η σπανακόπιτα και η τυρόπιτα φιγουράρουν σχεδόν πάντα στις γαστρονομικές επιλογές κάθε τουρίστα, ο Κώστας και η Άννα σκέφτηκαν να αναβαθμίσουν σταδιακά την γεμάτη αλεύρι γευστική εμπειρία του φούρνου προσφέροντας και μικρά μαθήματα πίτας. Καλά διαβάζετε. Αν δεν είστε φαν του ψωμιού, μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε βήμα βήμα τη δική σας σπανακόπιτα, τυρόπιτα ή μηλόπιτα και, φυσικά, στο τέλος να πάρετε μία γεύση -κυριολεκτικά- από τα δημιουργήματά σας. Όπως εξηγεί η Άννα, αυτό έγινε πραγματικότητα με ένα γκρουπ Άγγλων τουριστών που επισκέφθηκαν για δύο μέρες τη Ζίτσα και κατέληξαν να ανοίγουν φύλλο για πίτες στο εργαστήριο του Κώστα, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα στο τέλος, ένα τεράστιο διασκεδαστικό τραπέζι με καλοψημένες πίτες, φρέσκες σαλάτες και τοπικό κρασί.
travel.gr