Απομένει περίπου ένας μήνας για το Πάσχα του 2024, το οποίο φέτος είναι στα πιο «αργά» όρια που μπορεί να εορταστεί ημερολογιακά. Αυτό δημιουργεί την ευκαιρία για μία πασχαλινή εκδρομή με πιθανότατα υψηλές θερμοκρασίες, τη φύση στο αποκορύφωμά της και ίσως ευκαιρίες και για δροσερές βουτιές. Το ταξιδιωτικό κύμα αναμένεται μεγάλο και οι δημοφιλείς πασχαλινοί προορισμοί προετοιμάζονται ήδη για αυτό.
Πάσχα στην Κέρκυρα
«Παραδοσιακά το Πάσχα αποτελεί το πρώτο «crash test» της τουριστικής σεζόν και ειδικά φέτος αναμένουμε πολύ κόσμο από όλη την Ελλάδα, ενώ ήδη υπάρχει και τουριστική κίνηση στο νησί από το εξωτερικό», αναφέρει στο Travel.gr ο κ. Μπάμπης Βούλγαρης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, του νησιού που είναι ταυτισμένο με τον εορτασμό του Πάσχα.
«Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μια ανεπανάληπτη συνάντηση με ήθη, έθιμα και παραδόσεις που αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του νησιού μας. Αποτελεί εμβληματικό στοιχείο της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Οι εμπειρίες από μια μακρά και πολυποίκιλη διαδρομή στους αιώνες, έχουν αφήσει έντονα τη σφραγίδα στον τόπο μας», εξηγεί ο κ. Βούλγαρης.
Η Κέρκυρα, όπως και γενικά τα Επτάνησα, μπορούν να καυχώνται για τη μουσική τους παράδοση, με σαφέστατα ευρωπαϊκές επιρροές. Η πρώτη φιλαρμονική ιδρύεται στο νησί το 1840 και σήμερα μελωδίες από 18 φιλαρμονικές ορχήστρες χαρίζουν στην Κέρκυρα με κάθε ευκαιρία μία μαγική ατμόσφαιρα. Μοναδική κατανυκτική αλλά και μουσική εμπειρία είναι οι Λιτανείες του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, με τη συνοδεία φιλαρμονικών, που τελούνται την Κυριακή των Βαΐων, το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, στις 11 Αυγούστου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.
Την Μεγάλη Παρασκευή, όλες οι εκκλησίες της πόλης οργανώνουν την περιφορά των Επιταφίων τους, με συγκεκριμένη σειρά και τάξη και με τη συμμετοχή μουσικών σωμάτων, χορωδιών, σχολείων, προσκόπων και άλλων. Οι χορωδίες των Ιερών Ναών και ιδιαίτερα της Μητροπόλεως, καθώς και η Δημοτική Χορωδία, ψάλλουν κατανυκτικά τα «Εγκώμια», ενώ τα ακροάματα από τις μπάντες των φιλαρμονικών περιλαμβάνουν διασκευές από τα κλασικά έργα που αναδεικνύουν τη μεγάλη μουσική παράδοση του νησιού: «Adagio» του Albinoni, «La Madruga» του Abel Moreno Gomez, «Marcia Funebre» του G. Verdi και «Aranjuez» του Joaquin Rodrigo, καθώς και την πένθιμη ελεγεία, «Sventura» του Mariani και το «Πένθιμο Εμβατήριο» του Chopin.
Αναφερθήκαμε ήδη στο μουσικό σκέλος της Λιτανείας του Σκηνώματος Αγίου Σπυρίδωνα το Μεγάλο Σάββατο αλλά δεν είναι το μόνο highlight του πρωινού. Μετά το πέρας της Λιτανείας, τελείται ο Εσπερινός της Αναστάσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και όταν ο Μητροπολίτης ψάλλει τον στίχο «Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν…» οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης σημαίνουν χαρμόσυνα και από τα μπαλκόνια των σπιτιών οι κάτοικοι ρίχνουν πήλινα δοχεία γεμάτα νερό (μπότηδες). Πρόκειται για το έθιμο της «Πρώτης Ανάστασης» με τη ρίψη των «μπότηδων». Οι ρίζες αυτής της συνήθειας είναι πολύ παλιές. Ίσως με τον κρότο από το σπάσιμο να συμβολίζεται η νίκη της ζωής επί του θανάτου.
Φυσικά, λαμπερός είναι και ο εορτασμός της Ανάστασης με πυροτεχνήματα να κατακλύζουν τον ουρανό. Περισσότερα για όσα μπορείτε να δείτε και να κάνετε στην Κέρκυρα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Εξωστρεφής, ευφάνταστη, δημιουργική και πολυπολιτισμική, η Κέρκυρα με εμφανή τα σημάδια των πολιτισμών με τους οποίους ήλθε σε επαφή, καλεί να ανακαλύψετε τα μυστικά της και προσπερνώντας τα προφανή, να ανακαλύψετε κρυμμένους θησαυρούς. «Το βέβαιο είναι ότι όποιος επιλέξει το νησί για το Πάσχα, θα ζήσει μοναδικές στιγμές. Καλό θα είναι να μεριμνήσει έγκαιρα για το κατάλυμά του καθώς -λόγω και του ότι πια αναμένεται να υπάρχουν αρκετοί τουρίστες στο νησί- αναμένονται μεγάλες πληρότητες», λέει ο κ. Βούλγαρης.
Στην πασχαλινή Τήνο
Ένα άλλο νησί που ο εορτασμός του Πάσχα αποτελεί highlight για τη ζωή του, είναι η Τήνος. Εκεί, Ορθόδοξοι και Καθολικοί κάτοικοι του νησιού γιορτάζουν μαζί σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας μαζί με τους επισκέπτες. «Τα μηνύματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά και οι κρατήσεις κινούνται όπως κάθε χρόνο. Το νησί, την περίοδο του Πάσχα, δέχεται όχι μόνο τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει την Τήνο ως δεύτερη πατρίδα αλλά και επισκέπτες που είναι σίγουρο ότι θα περάσουν ένα όμορφο Πάσχα συνδυάζοντας το θρησκευτικό στοιχείο, την παράδοση αλλά και στιγμές χαλάρωσης», εξηγεί στο Travel.gr, ο Αντιδήμαρχος Τήνου, Ευάγγελος Κορνάρος.
Καθόλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, σε όλες τις Εκκλησίες του νησιού, Ορθόδοξες και Καθολικές, πραγματοποιούνται λειτουργίες με συμμετοχή πλήθους κόσμου. Την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά των Επιταφίων, τους οποίους έχουν στολίσει με λουλούδια οι ενορίτες. «Υπάρχει πάντα και ένας κρυφός συναγωνισμός ποια ενορία θα έχει τον καλύτερο στολισμό», αναφέρει ο κ. Κορνάρος.
Όλοι οι Επιτάφιοι από την Χώρα του νησιού συγκεντρώνονται στην Πλατεία Παντανάσσης σε μια μαρμάρινη εξέδρα ενώ μία ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο Επιτάφιος της Ενορίας Αγίου Ελευθερίου – Αγίου Νικολάου Χώρας Τήνου. «Αυτός κάποια στιγμή μπαίνει μέσα στη θάλασσα στην περιοχή Καλάμια. Πρόκειται για επιμνημόσυνη δέηση για όσους ανθρώπους έχασαν τη ζωή τους στην θάλασσα», λέει ο κ. Κορνάρος.
Η λειτουργία της Ανάστασης γίνεται σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, ενώ, την άλλη μέρα, ακολουθεί ο παραδοσιακός οβελίας σε όλα τα σπίτια, με τη Χώρα και τα χωριά του νησιού να μοσχομυρίζουν από τα ψησίματα. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα γίνεται η Λειτουργία της Αγάπης και μετά συγκεντρώνονται οι Αναστάσεις όλων των ενοριών στην Πλατεία Παντανάσσης όπου ψάλλεται το Χριστός Ανέστη.
Αυτό που κάνει την Τήνο να ξεχωρίζει είναι (και) η γαστρονομία της. Ένα από τα χαρακτηριστικά και παραδοσιακά γλυκά του νησιού είναι η γλυκιά τυρόπιτα ή «τσιμπητά» ή λυχναράκια όπου φτιάχνονται από πέτρωμα (τηνιακή μυζήθρα), χειροποίητα γλυκά που φτιάχνονται και από τους ανθρώπους στα σπίτια αλλά και από τα ζαχαροπλαστεία του νησιού. Αξίζει ακόμα να τονιστεί ότι στην Τήνο είναι ιδιαίτερα ζωντανό το πανηγυρικό κλίμα της Διακαινησίμου, δηλαδή της εβδομάδας που αρχίζει τη Δευτέρα του Πάσχα και τελειώνει την Κυριακή του Θωμά.
«Σε πολλά πανηγύρια του χωριού συγκεντρώνεται πάρα πολύς κόσμος. Τέτοια έχουμε στην Καρδιανή που μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 3000 άτομα, στο Σκαλάδο, την Πέμπτη στην Παναγία Καλαμάν στον Βώλακα, στα Δυο Χωριά στη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής και σε άλλα πολλά χωριά», σημειώνει ο κ. Κορνάρος που καλεί τους αναγνώστες του Τravel.gr να επισκεφτούν την Τήνο είτε το Πάσχα, είτε οποιαδήποτε άλλη στιγμή «για να γνωρίσουν έναν τόπο που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με τον πραγματικό σεβασμό στην παράδοση».
Το Πάσχα πάει στο Πήλιο
Αναφέρθηκε ότι ότι το φετινό Πάσχα έρχεται αρκετά «καθυστερημένα» από ημερολογιακής άποψης και αυτό σίγουρα θα ωφελήσει τους εκδρομικούς προορισμούς και σίγουρα αυτούς που μπορούν να γίνουν και ο τόπος για τα πρώτα θαλάσσια μπάνια του έτους. Λίγα μέρη συναγωνίζονται το βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο. «Αυτή την ώρα οι πληρότητές μας για την περίοδο του Πάσχα είναι περίπου στο 60%» αναφέρει από την πλευρά του ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.
Ο κ. Ζαφείρης τονίζει ότι οποιοσδήποτε θέλει να ταξιδέψει στον Βόλο και την περιοχή του Πηλίου πρέπει να ξέρει πως όλα τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν ξεπεραστεί, όσον αφορά το οδικό δίκτυο και φυσικά τις τουριστικές υποδομές. «Το βέβαιο είναι ότι όποιος επιλέξει το Πήλιο και τη Μαγνησία θα περάσει εξαιρετικές μέρες το Πάσχα. Από τις ωραίες βόλτες και τα σαρακοστιανά τραπέζια στον Βόλο, στον Επιτάφιο και την Ανάσταση σε παραδοσιακά χωριά, τις υπέροχες παραλίες και δραστηριότητες όπως πεζοπορία, η περιοχή έχει πάντα κάτι να προσφέρει», αναφέρει ο κ. Ζαφείρης.
Πασχαλινά Χανιά
Το Πάσχα μπορεί να είναι μία καλή αφορμή ή ευκαιρία από άποψη χρόνου, για να επισκεφθείτε τα Χανιά.
«Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά για την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, όπως για την καθαρά καλοκαιρινή περίοδο» δηλώνει στο Travel.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, κ. Μανώλης Γιαννούλης, ο οποίος ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι «οι Έλληνες που επισκέπτονται τα Χανιά το Πάσχα είναι κυρίως άνθρωποι με καταγωγή από εδώ ή φιλοξενούμενοι σε σπίτια φίλων και συγγενών».
Οι ενορίτες στολίζουν τους Επιταφίους της Τριμάρτυρης (Μητρόπολης), του Αγίου Νικολάου στη Σπλάντζια και της Αγίας Αικατερίνης, γεμίζοντας με αρώματα και χρώματα την πόλη την Μεγάλη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της περιφοράς. Παράλληλα, η Φιλαρμονική του Δήμου συνοδεύει τον Επιτάφιο στις μεγάλες γειτονιές.
Έξω από την πόλη των Χανίων, θα βρείτε διάφορα ιδιαίτερα δρώμενα, όπως είναι η υπαίθρια αποκαθήλωση στο χωριό Βουλγάρω και τα παραδοσιακά παζάρια στις Βουκολιές και στις Βρύσες.
Η Τριμάρτυρη, η Μονή Τζαγκαρόλων στο Ακρωτήρι και η Μονή Γωνιάς στο Κολυμπάρι φημίζονται για την αναστάσιμη λειτουργία τους, ωστόσο σε πνεύμα κατάνυξης βυθίζεται και κάθε χωριό των Χανίων, από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο.
Όσον αφορά την πασχαλινή γαστρονομία, την Μεγάλη Πέμπτη τα κρητικά νοικοκυριά ετοιμάζουν καλτσούνια (με μυζήθρα, ανθότυρο ή τυρομάλαμα), τσουρέκια και λαμπροκουλούρες με κόκκινα αυγά. Το Μεγάλο Σάββατο το τραπέζι έχει μαγειρίτσα και γαρδουμπάκια ψητά ή στην κατσαρόλα και την Κυριακή του Πάσχα αρνί (στη σούβλα, αντικριστό, ψητό) και «χανιώτικη τούρτα», δηλαδή κρεατόπιτα.
www.travel.gr