Τα οφέλη του καφέ στην υγεία της καρδιάς είναι λίγο πολύ γνωστά. Δεδομένου όμως ότι η ζάχαρη είναι επιβλαβής για την υγεία μας, μήπως αυτό έχει επίπτωση και στα πλεονεκτήματα του καφέ; Μια έρευνα απαντά.
Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες που εξετάζουν τον αντίκτυπο της κατανάλωσης του καφέ στην υγεία μας συμφωνούν ότι ο καφές μειώνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Έχει μάλιστα βρεθεί και πόσος καφές κάνει καλό στην καρδιά.
Ωστόσο, παραβλέπουν κάτι σημαντικό: την προσθήκη ζάχαρης. Καμία μελέτη δεν εξέτασε ξεχωριστά την κατανάλωση του καφέ με ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά και την κατανάλωση σκέτου καφέ. Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα –αφού ο περισσότερος κόσμος πίνει τον καφέ του με ζάχαρη– είναι ότι ακόμη και ο γλυκός καφές είναι προτιμότερος από τον καθόλου καφέ. Αλλά ποιο είναι το όριο;
Ζάχαρη στον καφέ: τι έδειξε η έρευνα
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Κινεζικού Πανεπιστημίου της Guangzhou χρησιμοποίησαν εκ νέου τα δεδομένα σχετικών ερευνών που είναι συγκεντρωμένα στη βρετανική Biobank για να αναλύσουν τη σχέση της μακροζωίας με την κατανάλωση καφέ, με ή χωρίς ζάχαρη.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που διήρκεσε 7 χρόνια και είχε ως δείγμα 171 χιλιάδες άτομα, έδειξαν ότι:
- Τα άτομα που έπιναν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ χωρίς ζάχαρη είχαν έως και το ένα πέμπτο (16-21 %) λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης από εκείνους που δεν κατανάλωναν καφέ.
- Εκείνοι που κατανάλωναν 1,5 έως 3,5 φλιτζάνια καφέ με ζάχαρη είχαν σχεδόν το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ.
Οι συγγραφείς της μελέτης παρατήρησαν ότι οι ενήλικες που έπιναν τον καφέ τους με ζάχαρη πρόσθεταν κατά μέσο όρο μόνο 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ανά φλιτζάνι. Αυτό σημαίνει ότι 1 κουταλάκι του γλυκού ανά φλιτζάνι μειώνει τα οφέλη του καφέ στην υγεία κατά 35%. Και πάλι, όμως, είναι προτιμότερο από το καθόλου καφέ.
Τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα για τους συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν τεχνητά γλυκαντικά.
Π;oσος καφές αποδίδει τα μέγιστα οφέλη
Πρόκειται για μια πρώτη μελέτη, με τυχαιοποιημένο δείγμα που δεν λαμβάνει υπόψη και άλλους παράγοντες μακροζωίας, όπως η οικονομική ευημερία. Πλην όμως, καθώς η ζάχαρη αποδεικνύεται όλο και πιο επιβλαβής, δεν είναι να απορεί κανείς που με τη χρήση της μειώνονται τα οφέλη του καφέ στην υγεία.
Για τα μέγιστα οφέλη, να θυμάστε ότι 2,5–3,5 (μονά) φλιτζάνια καφέ ημερησίως χωρίς ζάχαρη σχετίζονται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση καφέ.
www.ow.gr