Θα μπω κατευθείαν στο θέμα και θα μιλήσω με καθαρά τεχνικούς όρους: Μήπως το κινητό σου σε κάνει ότι θέλει;
Όπως κι εγώ, έτσι κι εσύ, έχεις τσακώσει αμέτρητες φορές τον εαυτό σου να χαμογελά ή να αγχώνεται μπροστά από την οθόνη του smartphone σου, απαντώντας σε sms και email ή τσεκάροντας notifications σχεδόν κάθε ώρα του 24ωρου. Ακόμη και σε περιπτώσεις που σε συγκεκριμένες στιγμές θα έπρεπε να κάνεις άλλα πράγματα ή δεν είναι τόσο απαραίτητο να κοιτάξεις την οθόνη σου. Αυτό φίλε μου σημαίνει πως ξοδεύεις πολύ περισσότερο χρόνο από όσο θα έπρεπε στο κινητό σου τηλέφωνο.
>>> Μήπως το smartphone σου έχει γίνει πολυτιμότερο απ’ τους φίλους σου;
Ο Dr David Greenfield από το πανεπιστήμιο του Connecticut και ιδρυτής του Center for Internet and Technology Addiction είναι εδώ για να σε βοηθήσει να… βοηθήσεις τον εαυτό σου.
«Αρχικά, ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει πως δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη καταμέτρηση για τον ψυχαναγκασμό από τα smartphone, αλλά έχουμε κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες με βάση έρευνες που έχουν γίνει για την εξάρτηση από το ίντερνετ γενικότερα. Έχουμε διαπιστώσει ότι, επειδή αυτή η συσκευή είναι μαζί μας όλη την ώρα, είναι πολύ πιο δύσκολο να το διαχειριστούμε, γι αυτό οδηγούμαστε και σε σχέσεις εξάρτησης» λέει ο Dr Greenfield, που μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει και ένα ερωτηματολόγιο 15 ερωτήσεων.
Αν απαντήσεις «ναι» σε 5 από αυτές τότε ένα θεματάκι εξάρτησης το έχεις. Αν όμως τα «ναι» σου είναι άνω των 8, τότε θα πρέπει να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό. Μπορεί κάτι τέτοιο να ακούγεται ακραίο, αλλά μόνο λίγες δεν είναι οι έρευνες που αποδεικνύουν την υπέρμετρη χρήση του ίντερνετ με υψηλά ποσοστά άγχους και κατάθλιψης. Ο χρόνος που περνάς τσεκάροντας email, social media και apps φτάνει μέχρι και μερικές ώρες της ημέρας και σύμφωνα με τον Dr Greenfield, στο 80% των περιπτώσεων δεν κάνεις τίποτα παραγωγικό. Είναι απλά χάσιμο χρόνου.
>>> Η σχέση λατρείας των αντρών με το smartphone τους
Δεν χρειάζεται να κατηγορήσεις τον εαυτό σου γι αυτό. Το smartphone σου αποτελεί το πιο ανεπτυγμένο αντικείμενο της εμπορικής τεχνολογίας ψυχαγωγίας που είδε ποτέ το ανθρώπινο είδος. Αυτό που μπορείς να κάνεις όμως είναι κάποια βήματα πως τη σωστή αντιμετώπιση των πραγμάτων.
Πριν από οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να βρεις πόσο χρόνο περνάς κάθε ημέρα σε αυτό. Σε κάτι τέτοιο θα σε βοηθήσουν applications (ειρωνικό ε;) όπως το Moment ή το BreakFree. Πρόκειται για εφαρμογές -υπάρχουν αρκετές αντίστοιχες ακόμη- που μετρούν τα λεπτά ή τις ώρες που αφιερώνεις μπροστά στην οθόνη σου.
>>> Tips και κόλπα για ακόμα καλύτερες φωτογραφίες με το smartphone σου
Όταν πρόκειται για μια συνήθεια, καλή ή κακή, ο εγκέφαλός σου δημιουργεί «νευρικές οδούς» που σε οδηγούν ε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. «Για να βρεις άλλα μονοπάτια πρέπει να ακολουθήσεις διαφορετικές κατευθύνσεις ακόμη κι αν χρειαστεί να διαταράξεις τα πρότυπα συμπεριφοράς. Μπορείς να αρχίσεις από το να μην κουβαλάς ποτέ το τηλέφωνό σου στο υπνοδωμάτιο. Μπορείς να αγοράσεις ξυπνητήρι άλλωστε, αν αυτή είναι η καλύτερη δικαιολογία που έχεις.
Επίσης, κάνε μια προσπάθεια και μην το χρησιμοποιείς την ώρα που τρως ή όσο βρίσκεσαι στο λεωφορείο ή το τρένο» τονίζει ο Dr Greenfield και συμπληρώνει πως «Όταν λάβεις ένα notification τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο αυξάνονται εν αναμονή μιας ηθικής ανταμοιβής. Και τα πολλαπλά εικονίδια που αναβοσβήνουν στην οθόνη σου δύσκολα μπορούν να αγνοηθούν. Η λύση εδώ είναι να κλείσεις τις ειδοποιήσεις αυτές. Mπορείς όμως να ρυθμίσεις το κινητό σου να σε ενημερώνει ανά 45 λεπτά ας πούμε, για περιπτώσεις όπως αυτές των σημαντικών εταιρικών mail. Το πρώτο διάστημα θα σου φανεί εξωφρενικό έως και γελοίο. Αλλά σταδιακά θα μειώνεται η επιθυμία του εγκεφάλου που σε ωθεί να τσεκάρεις διαρκώς το κινητό σου».
Το smartphone σου είναι ένα εργαλείο όπως ένα κατσαβίδι ή ένα PC. Δεν χρειάζεται να το κουβαλάς παντού μαζί σου. Δεν είναι κακό να το αφήνεις στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο μερικές φορές. Όσο περισσότερο το κάνεις, τόσο πιο πολύ θα προπονήσεις τον εγκέφαλό σου και θα αντιληφθείς το αυτονόητο:
Πως είναι ένα σημαντικό αντικείμενο για την καθημερινότητά σου, αλλά όχι τόσο απαραίτητο όσο νομίζεις για τη ζωή σου.
gr.askmen.com