Οι περισσότεροι βάζουμε ένα κομμάτι κρέατος ή κοτόπουλου στον καταψύκτη για να μην αλλοιωθεί στη συντήρηση του ψυγείου. Πόσες φορές έχουμε πετάξει στα σκουπίδια ένα κατεψυγμένο κομμάτι κρέατος επειδή, δεν είμαστε σίγουροι πόσο καιρό υπάρχει εκεί ή για το πόσο καιρό ο καταψύκτης μπορεί να κρατήσει τα πράγματα φρέσκα;
Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα μόρια και τα ένζυμα που υποθάλπουν τα επικίνδυνα βακτήρια κινούνται τόσο αργά ώστε τα μικρόβια αυτά είτε πεθαίνουν είτε παραμένουν αδρανή.
Έτσι, όταν ξεπαγώνουμε ένα κομμάτι κρέας κάποιους μήνες αργότερα, τα παθογόνα μικρόβια δεν θα έχουν την ευκαιρία να ξαναζωντανέψουν, εφ ‘όσον βέβαια καταναλώσουμε το κρέας μέσα σε λίγες ώρες.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα δυνητικά επιβλαβή βακτηρίδια, οι ζυμομύκητες, ακόμη και παράσιτα όπως η τριχίνη (που βρίσκονται στο χοιρινό κρέας) μπορούν να αποφευχθούν με κατάψυξη σε μηδενική θερμοκρασία, η οποία όμως θα πρέπει να διατηρηθεί ομοιόμορφα μηδενική συνεχώς.
Μια καλή ιδέα είναι επίσης να βάζετε το κρέας σε πλαστικές συσκευασίες που κλείνουν αεροστεγώς και να σημειώνετε την ημερομηνία κατάψυξης ώστε να αποφεύγετε περαιτέρω σπατάλη της τροφής.
Ο παρακάτω πίνακας μας δείχνει το χρόνο που μπορούν να μείνουν τα κρέατα ανάλογα με το είδος τους στην κατάψυξη χωρίς να χάσουν κάτι από την ποιότητά τους.
Χρόνοι κατάψυξης
Μαγειρεμένα πουλερικά – 4 μήνες
Ωμά κομμάτια πουλερικών – 9 μήνες
Ολόκληρα πουλερικά άψητα – 12 μήνες
Μαγειρεμένο κρέας – 2 έως 3 μήνες
Άψητα ρολά κρέατος – 4 έως 12 μήνες
Άψητες μπριζόλες ή παϊδάκια – 4 έως 12 μήνες
Ωμός κιμάς – 3 έως 4 μήνες.