Το Πράσινο Κίνημα με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, δηλώνει για ακόμα μία φορά ότι είναι κάθετα αντίθετο σε αυτήν την ενεργειακή πρακτική που ούτως ή άλλως θεωρείται ξεπερασμένη και πολύ πιο ακριβή σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ειδικά, μάλιστα, όταν πρόκειται για έναν σχεδιασμό που στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσει η εξόρυξη μετά από 4-5 χρόνια. Η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν συμφέρει την Ελλάδα, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά. Η Κλιματική Κρίση από την Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ και δεν είναι fake news.
Ειδικά στην Ελλάδα, όπου το φυσικό δυναμικό ηλιοφάνειας είναι το ισχυρότερο στην Ευρώπη, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να ακουστεί, η εμμονή στις παρωχημένες και «βρώμικες» μορφές ενέργειας. Ταυτόχρονα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τον τουρισμό μας, να σχεδιάζονται εξορύξεις σε σεισμογενείς περιοχές.
Είναι προφανές ότι με αυτές τις πολιτικές χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τουρισμό θα πάψουν να υπάρχουν, ενώ παράλληλα το οικολογικό ισοδύναμο (που είναι το ζητούμενο πανευρωπαϊκά) θα μειωθεί δραματικά στη χώρα μας.
Επίσης, ούτε η “δικαιολογία” της καταπολέμησης της ακρίβειας που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση έχει κάποια βάση, καθώς ακόμα και να ολοκληρωθούν με επιτυχία κάποιες από τις εξορύξεις, αυτό θα φτάσει την τσέπη των πολιτών σε περισσότερα από πέντε χρόνια.
Το μέλλον στηρίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα.
Εκεί πρέπει να επενδύσουμε τα κεφάλαια του ενεργειακού τομέα και όχι σε στερεές, υγρές ή αέριες μορφές υπεδάφιου άνθρακα.
Η σεισμικότητα της Ελλάδας καθιστά αυτομάτως επικίνδυνη για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον οποιαδήποτε συζήτηση για τις εξορύξεις.
Η επιλογή αυτή είναι η απόλυτη καταστροφή για τον Τουρισμό που είναι η μοναδική βαριά βιομηχανία της Ελλάδας.
Η εξόρυξη υδρογονανθράκων, και ιδίως η θαλάσσια, συνεπάγεται σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους και σοβαρά ατυχήματα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την τουριστική βιομηχανία στην οποία επενδύουμε τόσες ελπίδες για την οικονομική μας ανάκαμψη.
Η εξόρυξη υδρογονανθράκων αποτελεί επιλογή που οικονομικά και περιβαλλοντικά ανήκει ξεκάθαρα στο παρελθόν.
Το Πράσινο Κίνημα ζητά εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, με βάση τις προτάσεις του κόμματος που επιβάλλουν απόλυτο σεβασμό στο τοπίο, τον πολιτισμό και τη βιοποικιλότητα της ελληνικής υπαίθρου και τη στροφή προς ένα βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο, βασισμένο στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ, για την οποίες η χώρα μας διαθέτει σαφέστατα, πανευρωπαϊκά προνομιακό φυσικό δυναμικό ηλιοφάνειας, αιολικής ενέργειας και υδροκίνησης.
Χαρακτηριστικά ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης, ανέφερε σε πρόσφατο άρθρο του: “Για εμάς, στο Πράσινο Κίνημα, η ενεργειακή μετάβαση στις ΑΠΕ, είναι μονόδρομος. Με μία όμως, συγκεκριμένη ενεργειακή πολιτική, τεχνοκρατικά δομημένη, η οποία θα περιλαμβάνει μεταβατικά στάδια, με συγκεκριμένους οριοθετημένους στόχους. Η απεξάρτηση, από τον λιγνίτη, θα πρέπει να πηγαίνει παράλληλα με την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο. Η χρήση του «πράσινου» υδρογόνου, ως καύσιμου, για τα δεδομένα της χώρας, είναι απείρως καλύτερη και οικολογικότερη από το φυσικό αέριο. Και το σημαντικότερο, από όλα, είναι ότι μπορεί εύκολα να παραχθεί στη χώρα μας, από τα υφιστάμενα διυλιστήρια. Για την ακρίβεια, ήδη το παράγουν αλλά το χρησιμοποιούν σε άλλες ανάγκες της βιομηχανίας. Μπορεί να παίξει τον ρόλο του σταθεροποιητικού παράγοντα, σε μία αρχιτεκτονική ενεργειακού μείγματος από ΑΠΕ. Διότι το ηλιακό αλλά και το αιολικό δυναμικό της χώρας μας, είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, σε σχέση με άλλες χώρες. Και έχουμε ανεκμετάλλευτη και τη γεωθερμία μας. Όλα αυτά, θα πρέπει να στηριχθούν με συγκεκριμένες πολιτικές, με σημείο αναφοράς τον άνθρωπο. Το Πράσινο Κίνημα, με την είσοδό του στην επόμενη Βουλή θα παίξει καθοριστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή. Γιατί, το μεγάλο ζητούμενο είναι αφενός να υπάρχει ενεργειακή αυτάρκεια για τη χώρα, αφετέρου να είναι οικονομικά φθηνή, και «πράσινη» η ενέργεια για τους πολίτες. Και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί, γιατί πολύ απλά ο ήλιος και ο αέρας, δεν θα τελειώσουνε ποτέ…”