Του Τάσου Δασόπουλου
Ψηφιοποίηση, εκσυγχρονισμός του αγροτοδιατροφικού τομέα, ανανέωση του τουριστικού προϊόντος και ενεργειακή αναβάθμιση για τα εμπορικά κτίρια αφορούν τα προγράμματα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται μέσα στο μήνα με την μορφή ειδικών επιδοτήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το υπουργείο οικονομικών, έριξε από την αρχή του χρόνου το βάρος στις ιδιωτικές επενδύσεις από το ΤΑΑ προκειμένου να δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο με τις εμπορικές τράπεζες και τους αξιολογητές του δημοσίου και να προχωρήσει ομαλά η ροή των επενδύσεων. Αρχές της εβδομάδας ολοκληρώθηκε και το τελευταίο βήμα που αφορά την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα αναρτώνται όλες οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα ενισχύονται με τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Με βάση σχετική υπουργική απόφαση, από σήμερα, όλοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει υποχρεωτικά να αναρτούν την πρόταση τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να ξεκινά η αξιολόγηση από τις εμπορικές τράπεζες και το ΥΠΟΙΚ, για να διεκδικήσουν με αξιώσεις χρηματοδότηση από 30 έως και 50%, επί του προϋπολογισμού της επένδυσης τους.
Είναι προφανές, ότι εν όψει της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ και – στην συνέχεια – των αυξήσεων των επιτοκίων δανεισμού από τις εμπορικές τράπεζες, η χρηματοδότηση επενδύσεων μέσω δανείων από το ΤΑΑ, με επιτόκιο που ξεκινά από το 0,35%, φαντάζει ως ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα για όσους έχουν μια ολοκληρωμένη πρόταση. Πολύ περισσότερο αφού οι επενδύσεις με χρηματοδότηση μέσω του ΤΑΑ, μπορεί να συνδυαστούν και με τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου, μέχρι και εκάστοτε όριο των κρατικών ενισχύσεων.
Τα προγράμματα για μικρότερες επιχειρήσεις
Παράλληλα όμως, με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την ιδιωτικές επενδύσεις που αφορά τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τραπεζικό προφίλ, έρχονται από το μήνα που ξεκινά σήμερα, 3+1 προγράμματα ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις, που έχουν πρόβλημα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό. Συγκεκριμένα:
– Το πρώτο πρόγραμμα,αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 375 εκ ευρώ. Μέσω του προγράμματος,θα επιδοτείται σε ποσοστό έως και 100%,ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να βελτιώσουν την λειτουργία τους και την ανταγωνιστικότητά τους ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ. με κριτήρια διασποράς της ενίσχυσης και έμφαση στην κάλυψη και των μικρότερων επιχειρήσεων.
– Το δεύτερο πρόγραμμα, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί λίγες εβδομάδες αργότερα, αφορά την ενίσχυση αγροτοδιατροφικού τομέα. Με προϋπολογισμό 520 εκατ. ευρώ θα επιδοτεί αγρότες να στραφούν στην πράσινη γεωργία και την γεωργία ακριβείας, την δημιουργία συνεργασιών ανάμεσα σε ομοειδείς ή συμπληρωματικούς κλάδους που μπορούν να συνδυάζουν επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Στις επιδοτήσεις περιλαμβάνεται και η συμβολαιακή γεωργία.
– Το τρίτο πρόγραμμα, θα αφορά την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και θα τρέξει με προϋπολογισμό 260 εκατ. ευρώ. Με την ίδια λογική θα παρέχεται επιδότηση για την ανάπτυξη και στην διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με παρεμβάσεις για τον Ορεινό τουρισμό, τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας (αξιοποίηση Ιαματικών πηγών), τον Αγροτουρισμό και την Γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον Καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες.
Εξοικονομώ επιχειρώντας
Μέσα στο Ιούνιο, μαζί με τον δεύτερο κύκλο του δημοφιλούς προγράμματος Εξοικονομώ που αφορά αστικές και υπεραστικές κατοικίες, αναμένεται να τρέξει και το ειδικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για τα κτίρια με εμπορικές χρήσεις που θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά.
Το “εξοικονομώ επιχειρώντας” όπως θα ονομάζεται, θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ μέσω του οποίου αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά περίπου 90.000 ακίνητα εμπορικής χρήσης.
www.capital.gr