Κατά την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, εγκρίθηκε κι αποφασίστηκε (μεταξύ άλλων) η “Προσχώρηση του Δήμου Πύργου στο Σύμφωνο Δημάρχων για το κλίμα και την ενέργεια“.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νώντας Κυριαζής, εισηγούμενος το θέμα εξέθεσε τα εξής:
«Το Σύµφωνο των ∆ηµάρχων είναι µια σηµαντική Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η οποία δίνει την ευκαιρία στις τοπικές αρχές να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους ενώ παράλληλα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την χρηµατοδότηση των ΟΤΑ από Ευρωπαϊκά Προγράµµατα όπως είναι το ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ, το ELENA κ.λ.π., µε σηµαντικά οφέλη στην τοπική ανάπτυξη, τη µείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη της επιχειρηµατικότητας.
Βασικός στόχος του Συµφώνου των ∆ηµάρχων είναι η επίτευξη και η υπέρβαση από τη µεριά των υπογραφόντων ενός σηµαντικού στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος είναι η µείωση των εκποµπών CO2.
Οι τοπικές αρχές κατέχουν εξέχοντα ρόλο στο µετριασµό της κλιµατικής αλλαγής. Η συµµετοχή στο Σύµφωνο των ∆ηµάρχων τις υποστηρίζει σε αυτή την προσπάθεια παρέχοντάς τους την αναγνώριση, τους πόρους και τις ευκαιρίες δικτύωσης που είναι απαραίτητες για την περαιτέρω προώθηση των δεσµεύσεων τους για την ενέργεια και το κλίµα.
Εκτός όµως από τις µειώσεις των εκποµπών αερίων, η συµµετοχή των τοπικών αρχών στο Σύµφωνο, αποδίδει σηµαντικά παράλληλα αποτελέσµατα δηλαδή και στο ∆ήµο µας, όπως:
Η δηµόσια έκφραση της βούλησης σε τοπικό επίπεδο για δέσµευση µείωσης των εκποµπών CO2.
Η δηµιουργία δυναµικής και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για συµβολή στην αντιµετώπιση κλιµατικής αλλαγής.
Η µεταφορά τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, από επιτυχηµένα παραδείγµατα ευρωπαϊκών τοπικών αρχών.
Η ανταλλαγή της τοπικής παραγόµενης τεχνογνωσίας µε άλλες περιοχές του δικτύου.
Η ανάδειξη της περιοχής του ∆ήµου σε «βέλτιστη πρακτική» σε περιφερειακό ή και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η δηµοσιοποίηση των αποτελεσµάτων και των δράσεων του ∆ήµου Πύργου στην επίσηµη ιστοσελίδα του Συµφώνου.
Οι ∆ήµοι που έχουν υπογράψει το Σύµφωνο, µπορούν να λάβουν επί πλέον υποστήριξη, µέσω των συγκεκριµένων δράσεων που προβλέπονται από προγράµµατα και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χιλιάδες ∆ήµοι ανά την Ευρώπη και περισσότεροι από 100 στην Ελλάδα συµµετέχουν σε αυτή την εθελοντική, αλλά δεσµευτική συµφωνία, για να µειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση και τις εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου πάνω από 40% και να αυξήσουν κατά 40% µέχρι το 2030, τη διείσδυση ΑΠΕ στο χώρο επικράτείας τους, να υπερβούν, δηλαδή τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συµβάλλοντας στην αύξηση της ανθεκτικότητας στην κλιµατική αλλαγή”.