Η πρώτη επίσκεψη των πολιτών στον προσωπικό γιατρό θα συνδυαστεί με δωρεάν εξετάσεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, σημείωσε πως όταν κληθούν οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό για τα ηλεκτρονικά ραντεβού, τα οποία θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, «θα υπάρχει και ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων ώστε η πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό να συνδυαστεί και με δωρεάν εξετάσεις, για να ξεκινήσει να γράφεται ο φάκελος».
Αναφερόμενος στη σημασία του προσωπικού γιατρού, τόνισε είπε πως για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στο σύνολο του υγιούς πληθυσμού «από νωρίς να μπουν σε μία διαδικασία να έχουν έναν γιατρό να κάνουν δωρεάν -χωρίς καμία συμμετοχή- προληπτικές εξετάσεις και να σχηματιστεί ένας φάκελος ώστε ο άνθρωπος από τα 20, από τα 25, από τα 30 να ξέρει την κατάσταση της υγείας του, με σκοπό να διατηρηθεί υγιής και να μη γίνει ασθενής. Άλλες χώρες λένε, αν έχεις προσωπικό γιατρό δεν μπορείς να πας σε κανέναν γιατρό. Όχι εδώ. Μπορείς να πας παντού, αλλά είσαι υποχρεωμένος να κάνεις την εγγραφή σου.Έχεις κίνητρα. Έχεις δωρεάν εξετάσεις, έχεις προτεραιοποίηση. Το πακέτο των εξετάσεων θα ανακοινωθεί επακριβώς τις επόμενες μέρες».
Επίσης, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι η συμμετοχή έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, καθώς «αυτήν τη στιγμή έχουμε 3.200 γιατρούς που έχουν εγγραφεί, ενώ, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, 3.130.000 εγγραφές πολιτών».
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να εγγραφούν στον θεσμό με τρεις διαφορετικούς τρόπους:
1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.
2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.
3) στο φαρμακείο της γειτονιάς του, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.
O φαρμακοποιός επιλέγει προσωπικό ιατρό με βάση την επιθυμία του πολίτη, και ολοκληρώνει την εγγραφή του σε αυτόν.
Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό SMS ή / και email για την ολοκλήρωση της εγγραφής του στο συγκεκριμένο προσωπικό ιατρό καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Όσοι δεν έχουν κινητό θα τα λαμβάνουν αποκλειστικά με εκτυπώσιμη μορφή. Τα ανήλικα μέλη τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους δεν μπορούν ακόμη να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό.
Η πληρωμή φαρμακοποιών είναι άπαξ ανά ΑΜΚΑ σε όλες τις περιπτώσεις, με αποζημίωση η οποία έχει οριστεί σε 3 ευρώ προ ΦΠΑ 24%. Η πληρωμή θα γίνεται για κάθε μήνα με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών το οποίο θα εκδίδεται στις αρχές κάθε επόμενου μήνα, για αναρτημένες πράξεις οι οποίες θα αντλούνται από την ΗΔΙΚΑ για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως η εφαρμογή του μέτρου του προσωπικού γιατρού που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να εφαρμοστεί με την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων οδηγεί σε αδιέξοδο.
Η διαδικασία φαίνεται να έχει «βαλτώσει», καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι γιατροί και σε πολλές περιπτώσεις ο «προσωπικός γιατρός» είναι χωρίς προσωπική επαφή με τον ασθενή, τονίζει μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Ανδρέας Ξανθός.
Επισημαίνει:
- Πριν λίγες μέρες στη ΔΕΘ η κυβέρνηση σχεδόν πανηγύρισε για το «μπάχαλο» με το νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού, που από τα πρώτα του βήματα έδειξε ότι δεν ήρθε να βελτιώσει αλλά να ακυρώσει πλήρως μια μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ (ΤΟΜΥ, οικογενειακός γιατρός, ομάδα υγείας) που ήταν σε εξέλιξη και είχε αξιολογηθεί θετικά από τους πάντες (ΠΟΥ, ΕΕ, ομάδα εξωτερικών αξιολογητών, υγειονομικό προσωπικό, εξυπηρετούμενοι πολίτες).
- Η εικόνα από όλη τη χώρα είναι αποκαρδιωτική για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας . Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού κ. Πλεύρη περίπου 3200 γιατροί έχουν ανταποκριθεί (2200 γιατροί των ΚΥ-ΤΟΜΥ και 1000 ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί), ενώ 3,1 εκατομμύρια Έλληνες έχουν μέχρι στιγμής εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Προσωπικού Γιατρού.
- Η διαδικασία φαίνεται να έχει «βαλτώσει», καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
- Σε πολλές περιοχές της περιφέρειας οι μόνοι διαθέσιμοι γιατροί είναι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ και των ΠΙ.
- Αυτό σημαίνει ότι κάτοικοι των πόλεων αναγκάζονται (υπό την απειλή των μεγάλων οικονομικών επιβαρύνσεων στα φάρμακα και στις εξετάσεις) να δηλώσουν προσωπικούς γιατρούς που υπηρετούν σε δομές ΠΦΥ της επαρχίας ή σε απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής, με τους οποίους δεν πρόκειται να συναντηθούν ποτέ . Προσωπικός γιατρός χωρίς προσωπική επαφή με τον ασθενή!
- Εκεί οδηγεί το αδιέξοδο ενός μοντέλου που βασίστηκε στην εμπλοκή των ιδιωτών γιατρών και όχι στη στήριξη και ανάπτυξη των δημόσιων δομών ΠΦΥ, όπως είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
- Η κυβέρνηση λογάριαζε «χωρίς τον ξενοδόχο», προβλέποντας στη συνδρομή των φιλικών προς αυτήν Ιατρικών Συλλόγων. Αντί γι’ αυτήν, ο ΠΙΣ έχει καταθέσει ήδη 3 προσφυγές στο ΣτΕ εναντίον του θεσμού του προσωπικού γιατρού. Επιβεβαιώνοντας ότι οι αλλαγές στην ΠΦΥ και η στροφή στην πρόληψη-προαγωγή υγείας-κοινοτική φροντίδα πρέπει να έχουν ως βάση το ΕΣΥ, τις δομές και τους επαγγελματίες υγείας (όχι μόνο τους γιατρούς) της δημόσιας περίθαλψης.
- Μετά από 3 χρόνια απραξίας στην ΠΦΥ και εγκατάλειψης των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, το σχέδιο της κυβέρνησης εξελίσσεται σε «ναυάγιο». Προηγήθηκε η -αποτυχημένη λόγω δεσμεύσεων της χώρας έναντι ευρωπαϊκής χρηματοδότησης- προσπάθεια να κλείσουν οι 127 νέες δημόσιες δομές (ΤΟΜΥ), έμειναν στο «αέρα» οι περίπου 1,8 εκ. εγγεγραμμένοι πολίτες το 2019 σε 3000 περίπου οικογενειακούς γιατρούς και παιδιάτρους (ΤΟΜΥ-ΚΥ-συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ) και υιοθετήθηκε μια τελείως ιατροκεντρική αντίληψη που δεν έχει καμιά σχέση με τη φιλοσοφία της ολοκληρωμένης, διεπαγγελματικής και τομεοποιημένης φροντίδας στην κοινότητα, όπως είναι η ουσία της ΠΦΥ σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
- Το σύστημα του κ. Πλεύρη όχι μόνο δεν συνοδεύεται από καμιά ενίσχυση του ΕΣΥ στην ΠΦΥ με γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό, αλλά δεν προβλέπει ούτε καν οικογενειακό παιδίατρο.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Θα ανασχεδιαστεί ο προβληματικός θεσμός του προσωπικού γιατρού, με προτεραιότητα στις προσλήψεις υγειονομικών στις δημόσιες δομές, στην ανάπτυξη νέων ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα και στην ένταξη τους στο ΕΣΥ;