Είναι προφανές πως υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα ποιοτικού ελέγχου. Ένα αφύσικα μεγάλο ποσοστό, που ξεπερνά το 20% και είναι κάτι λιγότερο από το 25% των αιρετών από την Ελλάδα που την εκπροσωπούν στο Ευρωκοινοβούλιο, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Μιλάμε για ένα ποσοστό σοβαρής παραβατικότητας που ξεπερνά τα φυσιολογικά και ανεκτά όρια.
Τι συμβαίνει και οι Έλληνες και Ελληνίδες στα έδρανα του ευρωπαϊκού ημικυκλίου, αυτοί με τους παχυλότατους μισθούς και τα προκλητικά προνόμια, ελέγχονται για πολύ σοβαρά αδικήματα;
Είναι φανερό πως και ο γιαλός (το σύστημα) είναι στραβός και εμείς (οι πολίτες) στραβά αρμενίζουμε. Μήπως τελικά τίθεται εκ των πραγμάτων ζήτημα μεθόδου και τρόπου επιλογής των εθνικών αντιπροσώπων; Μήπως συνεισφέρουμε στη δημιουργία μίας θωρακισμένης ελίτ στις Βρυξέλλες, η οποία ζει σε συνθήκες θερμοκηπίου μέσα σε ένα προκλητικά ιδιότυπο καθεστώς, όπου ο πλουτισμός, ο παραγοντισμός και η αίσθηση του απυρόβλητου αποτελούν συστατικά στοιχεία του εν λόγω θεσμού;
Έτσι, λοιπόν, στις Βρυξέλλες μετράνε τους Έλληνες ευρωβουλευτές που είναι αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη εντός και εκτός Βελγίου. Από τους 21 Ευρωβουλευτές που μας εκπροσωπούν στο Ευρωκοινοβούλιο, οι 5 ελέγχονται για σοβαρά αδικήματα, με τον έναν μάλιστα να είναι ήδη καταδικασμένος και δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Λαγό που βρίσκεται ήδη στις φυλακές Δομοκού. Για τη σύλληψή του, τον Απρίλιο του 2021, στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση μεταξύ Βελγίου και Ελλάδας, μόλις το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» μετά την άρση της ασυλίας του. Ο καταδικασμένος Ευρωβουλευτής συνελήφθη μετά από ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ενώ για τις πράξεις του το Ευρωκοινοβούλιο προχώρησε, πριν από έναν μήνα, και σε δεύτερη άρση της ασυλίας του, μετά από αίτημα των Ελληνικών δικαστικών αρχών.
Εύα Καϊλή: Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι, από τον Δεκέμβριο του 2022, κατηγορούμενη για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για το σκάνδαλο του Qatargate. Ένα σκάνδαλο που προκάλεσε σεισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά από τέσσερις μήνες στις φυλακές Χάρεν, από τη Μεγάλη Παρασκευή βρίσκεται με βραχιολάκι στο σπίτι της στο κέντρο των Βρυξελλών, επιτηρούμενη από τις Βελγικές αρχές. Για την κατηγορούμενη Ευρωβουλευτή τίποτα δεν έχει τελειώσει, καθώς παρά την αποφυλάκισή της, παραμένει κατηγορούμενη, έχοντας μπροστά της έναν δύσκολο δικαστικό αγώνα.
Αλέξης Γεωργούλης: Ο ανεξάρτητος πλέον Ευρωβουλευτής, μετά τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε αυτή τη χρονική περίοδο ύποπτος για την τέλεση δύο πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων: Βιασμό και πρόκληση σωματικής βλάβης. Η καταγγελία έγινε πριν από τρία χρόνια από τη νομικό Ελένη Χρονοπούλου, προκαλώντας σάλο και αντιδράσεις εντός Ελλάδας.
Μαρία Σπυράκη: Τέλη Δεκεμβρίου και ενώ η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση της Εύας Καϊλή, μία άλλη «βόμβα» σκάει πάλι από τις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάρα Κοβέσι, ζητά την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη για απάτη σε βάρος του προϋπολογισμού. Στο στόχαστρο των Αρχών μπήκαν οι αμοιβές βοηθού της. Η ίδια η Ευρωβουλευτής θα πει σε δηλώσεις της για τον βοηθό της που απουσίαζε, αλλά έπαιρνε επίδομα:
«Για προσωπικούς λόγους δεν ήταν περισσότερες ημέρες. Δεν ήταν φάντασμα, ερχόταν, επίσης ήταν παρών στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και από απόσταση και λάμβανε ένα επίδομα αλλοδαπής, που είναι μέρος του προϋπολογισμού. Την ευθύνη για τον προϋπολογισμό του γραφείου μου την έχω εγώ, για αυτό τον λόγο βρίσκομαι ελεγχόμενη».
Γιώργος Κύρτσος: Οι Ελληνικές δικαστικές αρχές τον περασμένο Ιανουάριο ζητούν από το Ευρωκοινοβούλιο να αρθεί η ασυλία του Ευρωβουλευτή για χρέη προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τις 459.918,18 ευρώ. Το αίτημα γίνεται προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία και να ασκηθεί ποινική δίωξη στον Ευρωβουλευτή. Τα χρέη αφορούν στην εταιρεία «Free Sunday – Εκδοτική Ανώνυμη Εταιρεία». Ο κ. Κύρτσος παραδέχτηκε σε δηλώσεις του τα χρέη, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είχα κρύψει ότι είχα πέσει έξω».
Το αίτημα του Αλέξη Γεωργούλη
Στάση αναμονής τηρεί αυτή τη στιγμή ο Αλέξης Γεωργούλης, ο οποίος περιμένει την απόφαση των Βελγικών δικαστικών αρχών στο αίτημά του να καταθέσει άμεσα και πριν αρθεί η ασυλία του. Ο Ευρωβουλευτής, σύμφωνα με νομικές πηγές από το Ευρωκοινοβούλιο, μπορεί σε αυτή τη φάση της προδικασίας, όπως ονομάζεται, να καταθέσει ως ύποπτος, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στον θεσμό της ασυλίας. Μέχρι στιγμής, ο Αλέξης Γεωργούλης δεν έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου, καθώς εναντίον του δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.
Σύμφωνα με το περιβάλλον του, θέλει άμεσα να καταθέσει στις Βελγικές αρχές προκειμένου να δώσει τις δικές τους εξηγήσεις, αλλά και απαντήσεις για τον βιασμό και τον ξυλοδαρμό, για τα οποία έχει καταγγελθεί από την Ελένη Χρονοπούλου. Τόσο ο ίδιος, όσο και οι δικηγόροι του, επιμένουν ότι δεν έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα και προετοιμάζει ήδη την υπερασπιστική του γραμμή για την κατάθεσή του.
Ανεξάρτητα από την απόφαση του Βέλγου δικαστή αν θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Γεωργούλης ή όχι, η διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο θα προχωρήσει για την άρση της ασυλίας του, αλλά μέχρι να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα το πιθανότερο είναι ότι θα περάσουν εβδομάδες.
Ο εισηγητής για τη νομική επιτροπή που θα εξετάσει τον φάκελο θα οριστεί την επόμενη εβδομάδα εκτός απροόπτου και στη συνέχεια θα υπάρξει η συνεδρίαση, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα παραστεί και ο Αλέξης Γεωργούλης, καθώς έχει το δικαίωμα. Η απόφαση της νομικής επιτροπής θα διαβιβαστεί στην Ολομέλεια, η οποία αναμένεται να πάρει απόφαση τέλη Μαΐου.
zougla.gr