Του Τάσου Δασόπουλου
Η διολίσθηση του ευρώ κοντά στην ισοτιμία του 1:1 με το δολάριο, μεγαλώνει με ταχύτερους ρυθμούς το εμπορικό έλλειμμα και κατ’ επέκταση το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, σε μια στιγμή που οι διεθνείς τιμές των -εισαγόμενων – ορυκτών καυσίμων, βρίσκονται σε σταθερά ανοδική τροχιά.
Το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα το δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το πρώτο δίμηνο του χρόνου (όταν η ισοτιμία του δολαρίου ήταν στο 1,12:1 με το ευρώ) το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών, είχε υπερδιπλασιαστεί στα 4,12 δισ. ευρώ από 1,19 δισ. ευρώ που ήταν το ίδιο διάστημα του 2021 .Ίδια είναι και η εικόνα για το εμπορικό ισοζύγιο (δηλαδή το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών) το οποίο είχε φτάσει για το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου στα 5,5 δισ. ευρώ από 2,37 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2021.
¨Όπως είναι φυσικό από το Μάρτιο, όταν ξεκίνησε και η σταθερή διολίσθηση του ευρώ σε ισοτιμία δολαρίου κάτω από 1,1:1 σε σχέση με το ευρώ και πολύ περισσότερο τον Απρίλιο όταν η ισοτιμία υποχώρησε περαιτέρω κάτω 1,05:1, η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος επιταχύνθηκε. Αυτονόητο είναι ότι η Ελλάδα πιέζεται πολύ περισσότερο από αυτή την κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν μικρότερο έλλειμμα, όχι μόνο γιατί έχει μεγάλο εμπορικό έλλειμμα αλλά και από το γεγονός ότι με την ενεργειακή κρίση αναβιώνει εφιάλτης των “δίδυμών ελλειμμάτων”, δηλαδή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του δημοσιονομικού. Παρότι τώρα το πρόβλημα είναι 100% εισαγόμενο, δεν είναι απίθανό κάποιοι να αρχίσουν να αμφισβητούν την αντοχή της οικονομίας απέναντι στις κρίσεις.
Η έντονη διολίσθηση του ευρώ προήλθε κυρίως από την εκκίνηση της διαδικασίας αύξησης των επιτοκίων από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve), ενώ η ΕΚΤ έχοντας να αντιμετωπίσει μια τελείως διαφορετική κατάσταση στην Ευρώπη έχει προαναγγείλει με την σειρά της, αύξηση των επιτοκίων τοποθετώντας όμως την εκκίνηση της αντίστοιχης διαδικασίας μέσα στο καλοκαίρι. Με την έναρξη της αύξησης των επιτοκίων , η ισοτιμία θα αρχίσει να ισορροπεί, αν οι παράγοντες της αγορές σχολίαζαν ότι θα περάσει πολύ καιρός για να ξαναδούμε το ευρώ να έχει αξία πάνω από 1,2 δολάρια, αφού η άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων, θα είναι και πιο μικρή αλλά και πιο αργή.
Ο τουρισμός μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι
Ειδικά για την Ελλάδα, το παιχνίδι μπορεί να αλλάξει ο τουρισμός, ο οποίος αναμένεται να έχει μια πολύ καλή σεζόν για φέτος. Παρά την συντηρητική πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ ότι ο τζίρος για φέτος θα φτάσει μόλις το 85% του αντίστοιχου τζίρου του 2019, πηγές του οικονομικού επιτελείου εξέφραζαν προσδοκίες, ότι οι εκτιμήσεις ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων μπορεί να επιβεβαιωθούν. Οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με την τουριστική βιομηχανία, προβλέπουν ότι ο τζίρος για φέτος αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ των 18 δισ. ευρώ που είχε το 2019 .
Με μια τέτοια προοπτική, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά τους καλοκαιρινούς μήνες, οδηγώντας σε σημαντικά χαμηλότερο εμπορικό έλλειμμα και κατά συνέπεια και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Τούτο με δεδομένο ότι μέσα στο χρόνο και πολύ περισσότερο το 2023 , στην μείωση του ελλείμματος θα βοηθήσει και η αύξηση των επενδύσεων κατά 9,8% φέτος και 21,6% τον επόμενο χρόνο.
Τέλος , η εξέλιξη του ελλείματος τρεχουσών θα εξαρτηθεί και από την πορεία των τιμών , με τις οποίες θα εισάγονται τα ορυκτά καύσιμα.
https://www.capital.gr/