Μόλις το 8% των εμπορικών επιχειρήσεων της Πάτρας και της Αχαϊας θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο click away, με βάση τα όσα ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση για το λιανεμπόριο. Σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας, το ποσοστό δεν υπερβαίνει το 12%.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και ΝοτιοΔυτικής Ελλάδας, Γιώργος Βαγενάς, “οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν τον γκρεμό. Χρειάζονται άμεσα ουσιαστική στήριξη, κάτι που ακόμη δεν έχε γίνει”. “Είναι ένα μέτρο για τα μάτια του κόσμου”, σημειώνουν έμποροι της Πάτρας.
Θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για ανισότητα ανάμεσα στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, αφού και σε αυτή τη νέα προτεινόμενη συνθήκη η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών δεν μπορεί να ανταποκριθεί καθόλου.
Σαφώς, τo «click away» δεν μπορεί να ισοφαρίσει τις απώλειες των επιχειρήσεων, όπως δήλωσε σήμερα και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Επιπροσθέτως, οι επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να λειτουργήσουν με «click away» νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν τα μέτρα που ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές.
Μόνο το 10% των επιχειρήσεων της χώρας εκτιμάται ότι έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις πωλήσεις μέσω click away, τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κρίνονται απαραίτητα για να προστατευθεί η δημόσια υγεία, αναγνώρισε, αλλά συμπλήρωσε ότι πολλές επιχειρήσεις που πωλούν είδη δώρων ή παιχνίδια, στην περίοδο των γιορτών εξασφαλίζουν το 30-40% του ετήσιου τζίρου τους, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ποντάρουν στην κατανάλωση αυτών των ημερών.
«Άρα, επειδή σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση οδηγούνται στην απόλυτη καταστροφή, η λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία», υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου. Το σύστημα click away αποτελεί μία καινοτομία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει το σύνολο των επιχειρήσεων, προειδοποίησε. «Εκτιμούμε ότι μόνο το 10% των επιχειρήσεων της χώρας έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις πωλήσεις μέσω του click away, οπότε η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτό το σύστημα».
Η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου την πιο κρίσιμη περίοδο του έτους «θα πολλαπλασιάσει τα ούτως ή άλλως χιλιάδες λουκέτα που είχαμε προβλέψει και θα προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα νέων ανέργων», προειδοποίησε ακόμη και ζήτησε την επέκταση της επιδότησης ενοικίου και τη συνέχιση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.
«Ουσιαστικά το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό»
Το λιανεμπόριο παραμένει ουσιαστικά κλειστό, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης. «Συστήματα τύπου “click away”, ραντεβού και ψηφιακές πωλήσεις, αποτελούν συμπληρωματικές μεθόδους και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς», υπογράμμισε. «Σεβόμαστε αποδεδειγμένα τη γνώμη των ειδικών επιστημόνων για τα θέματα υγείας, όμως δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να τοποθετούνται και σε πρακτικά ζητήματα της αγοράς, που γνωρίζουμε καλύτερα και αφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας», δήλωσε ακόμη ο κ. Καφούνης.
Παν. Αντωνακόπουλος: «Τα νέα μέτρα ουσιαστικά καταστρέφουν ότι έχει απομείνει – Πρέπει να κινητοποιηθεί όλο το συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματιών»
• Νέα συνάντηση με εκπροσώπους του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου
Κινούμενος συνεχώς στην κατεύθυνση της εξεύρεσης τρόπων ενίσχυσης των βαριά πληγέντων από τη συνεχιζόμενη κατάσταση λόγω κορονοϊού, ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, είχε την Παρασκευή νέα συνάντηση με εκπροσώπους του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου της πόλης.
Ο κ. Αντωνακόπουλος υποδέχτηκε τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλία Ξανθούλη και τα μέλη της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων Θανάση Μπούκλη, Νίκο Τζαμαλή, Βασίλη Σιγούρο, για να συζητήσει μαζί τους εκ νέου την εξέταση τρόπων βοήθειας με κάθε τρόπο, και κυρίως τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης. Πάντα με βάση τα υπάρχοντα, νόμιμα και ισχύοντα κανονιστικά πλαίσια.
Στη συνάντηση αυτή που μετείχε κι ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Βγενόπουλος, ο Δήμαρχος ενημέρωσε για τις ενέργειες που ήδη κάνει ο Δήμος εξαντλώντας κάθε όριο και περιθώριο ώστε να εξασφαλιστεί μια οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να ενισχυθούν αυτοί οι κλάδοι με όποιον εφικτό τρόπο.
Ταυτόχρονα, ο κ. Αντωνακόπουλος έκανε αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις που είναι ακόμα πιο δυσμενείς για την αγορά (σε σχέση και με το ουσιαστικά παρατεινόμενο κλείσιμο της λειτουργίας του λιανεμπορίου και για ολόκληρη την εορταστική περίοδο), όπου πλέον νέες μεγάλες απώλειες συσσωρεύονται!
Επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα που γίνεται πιο επίκαιρο μετά και τις νέες επίσημες ανακοινώσεις, είναι ότι τα μέτρα για το ποια καταστήματα και πώς ανοίγουν, ουσιαστικά καταστρέφουν την μικρομεσαία επιχείρηση. Ουσιαστικά την αφανίζουν, βοηθούν τα μεγάλα trast, και νομίζω πώς όλη η Ελλάδα πρέπει να ξεσηκωθεί και να ζητήσει αναθεώρηση-βελτίωση αυτών των μέτρων και περαιτέρω εισοδηματική ενίσχυση αυτών που σηκώνουν όλο το βάρος. Και που δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη αλλαγής γι’ αυτούς.
Πρέπει να κινητοποιηθεί όλο το συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματιών!
Εμείς ως Αυτοδιοίκηση λέμε ότι αυτά τα μέτρα ουσιαστικά καταστρέφουν ότι έχει απομείνει. Καταστρέφεται τουλάχιστον το 70% του οικονομικού ιστού. Όλο αυτό που συμβαίνει είναι ο θάνατος της μικρομεσαίας επιχείρησης! Είναι όλο λάθος αυτό που γίνεται, και χωρίς μάλιστα τις απαιτούμενες στηρίξεις ενίσχυσης από την πολιτεία!
Έχουν τρόπο να συγκρατήσουν τον κίνδυνο, όπως έπρεπε από κάποιο σημείο κι έπειτα να κάνουν μια διαβάθμιση του lock down. Δεν μπορεί π.χ. η Ηλεία να είναι στην ίδια κατηγορία με πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Ο όποιος συγχρωτισμός είναι κάτι που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με περαιτέρω επίβλεψη.
Οι νέες ανακοινώσεις γύρω από το άνοιγμα των καταστημάτων δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση».
Σε ότι αφορά τη θέληση για προσφορά μιας οικονομικής ενίσχυσης, τόνισε: “Και κάποιοι άλλοι Δήμοι προσπαθούν να σταθούν δίπλα στους οικονομικά πληγέντες από την πανδημία, θέτοντας εισοδηματικά κριτήρια κ.τ.λ. Βέβαια υπάρχει μια ενιαία οδηγία, την οποία προσπαθήσαμε να την εφαρμόσουμε όπως συμβαίνει στη διανομή ενός χρηματικού ποσού από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Με βάση την κρατική αυτή οδηγία, δεν βρέθηκε κανένας δικαιούχος ως τώρα. Γιατί είναι πολλά και πολύπλοκα τα σχετικά κριτήρια! Άρα μιλάμε για …δώρο άδωρον και αυτό σαφώς είναι λιγάκι ειρωνικό. Την εποχή που υπάρχει τέτοια φτώχεια, τέτοια αποσάθρωση της παραγωγικής διαδικασίας, να λέμε ότι δεν υπάρχει κανένας δικαιούχος να πάρει π.χ. 300 ευρώ. Εμείς θα ζητήσουμε να αλλάξει αυτό”.
με πληροφορίες από το http://patrastimes.gr και www.lifo.gr