Νέα κοινωνικά φαινόμενα έχουν δημιουργηθεί από την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες στην Ελλάδα μετά από 15 χρόνια μνημονίων, περικοπών συντάξεων και μεγάλης ανεργίας. Πολλοί συμπολίτες μας που είναι προχωρημένης ηλικίας μην μπορώντας να τα βγάλουν πέρα μένουν στα νοσοκομεία και δεν φεύγουν.
Αυτό συμβαίνει και στην Ηλεία και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο του Πύργου όπου ηλικιωμένοι έχουν κάνει σπίτι τους το νοσοκομείο και την παθολογική κλινική αφού είτε δεν έχουν σπίτι να πάνε, είτε δεν έχουν συγγενείς να τους φροντίσουν είτε δεν έχουν χρήματα να πληρώνουν λογαριασμούς. Κάποια στιγμή χρειάστηκε να έρθουν στο νοσοκομείο για κάποιο πρόβλημα υγείας και έκτοτε δεν φεύγουν από εκεί, περιμένοντας να βρουν φαγητό από αυτό που ετοιμάζεται για αρρώστους. Νοσηλευτές, γιατροί και λοιπό προσωπικό αναγκάζεται να φροντίζει και αυτούς τους ανθρώπους που αποζητούν μια θαλπωρή, ένα σπιτικό.
Για το θέμα αναφέρθηκαν ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου μαζί με την προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου στη συνάντηση που είχαν με τον Μητροπολίτη Ηλείας Αθανάσιο και βρέθηκε λύση για τρεις μόνο από τους ηλικιωμένους και θα μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας της Ιεράς Μητροπόλεως προσφέροντας στέγη και φροντίδα στα μοναχικά αυτά άτομα.
Συγκλονίζει η καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για ανθρώπους έχουν κάνει σπίτι τα νοσοκομεία
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία ως στέγη καθώς δεν έχουν πού να πάνε.
Μιλώντας στο Open την εκπομπή Ανοιχτή Επικοινωνία, ο κ. Γιαννάκος αν αναφέρει πως «τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα που δεν είναι εύκολο στη διαχείρισή του από τις κοινωνικές υπηρεσίες και φορτώνουν και με ράντζα τα νοσοκομεία. Υπάρχουν ασθενείς που εισάγονται και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά ζητήματα, οι οποίοι όταν αποκατασταθεί η υγεία του, αρνούνται να πάρουν εξιτήριο και φυσικά οι γιατροί δεν μπορούν να τους πετάξουν στο δρόμο.
Επειδή παίρνουν χαμηλές συντάξεις, δεν έχουν σπίτι, τους έχουν κόψει το ρεύμα, δεν έχουν θέρμανση, δεν έχουν φαγητό. Και όσοι δεν έχουν σπίτι θα πρέπει οι κοινωνικές υπηρεσίες να φροντίσουν να βρουν μια προνοιακή μονάδα».
Όπως τονίζει: «Στην Αττική έχουμε 200 θέσεις φιλοξενίας οι οποίες είναι γεμάτες και στις οποίες οι λίστες αναμονής είναι ένας χρόνος.
Στις ιδιωτικές μονάδες η τιμή είναι 700 ευρώ, ακόμα και της εκκλησίας. Ένας άνθρωπος που παίρνει 400 ευρώ σύνταξη δεν μπορεί να τις φτάσει. Για αυτό οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν σηκώσει πραγματικά τα χέρια ψηλά».
Ο κ. Γιαννάκος μίλησε για μια ιστορία που εκτυλίχτηκε πρόσφατα στο νοσοκομείο Αλεξάνδρας και για την οποία επενέβησαν οι γιατροί για να βρεθεί μια λύση.
«Η κυρία Μαρίνα, μια ηλικιωμένη γυναίκα παίρνει 400 ευρώ σύνταξη. Στο σπίτι της η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα. Χρώσταγε 700 ευρώ. Για να επανασυνδεθεί χρειαζόταν το 1/10 δηλαδή 70 ευρώ. Οι συνάδελφοι έκαναν επαφές με τη ΔΕΗ για να το συνδέσει για να πάρει εξιτήριο. Η ΔΕΗ επέμενε στα 70 ευρώ. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν. Τελικά, πήγε σπίτι της και τώρα εκεί δεν έχει να φάει, δεν έχει ζέστη. Την ταΐζουν γείτονες».