Ο 48χρονος εξέπνευσε το απόγευμα της Πέμπτης στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ανδρέας Παπανδρέου», όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά το τσίμπημα της αράχνης.
«Δυστυχώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού, ο ασθενής μας κατέληξε, δεν τα κατάφερε. Ήταν κάτι που από την αρχή ήταν γνωστό. Δυστυχώς, αυτά τα περιστατικά δεν έχουν καλή κατάληξη. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ» είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star η διευθύντρια χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου.
«Δεν υπάρχει αντίδοτο και γενικά είναι αρκετά ραγδαία η εξέλιξή του. Ενώ από την αρχή δεν φαίνεται ότι είναι κάτι σοβαρό, δεν το αντιλαμβάνεται ο ασθενής όταν τους τσιμπάει και σε 72 ώρες έχει μια ραγδαία επιδείνωση. Είμαστε συγκλονισμένοι» είπε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου.
Πώς συνέβη το περιστατικό
Ο άνδρας, ο οποίος έκανε διακοπές στην Ηλεία, πήγε το απόγευμα της Τρίτης στο νοσοκομείο με αφόρητους πόνους στο πόδι, χωρίς ωστόσο να έχει συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για δάγκωμα.
Προηγουμένως είχε επισκεφθεί ιδιώτη ορθοπεδικό, ο οποίος τον έστειλε στο νοσοκομείο. Αν και δεν παρουσίαζε αρχικά ανησυχητική εικόνα, οι γιατροί του έκαναν εισαγωγή.
Χθες το μεσημέρι, η κατάσταση του 48χρονου παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση.
Τα συμπτώματα που παρουσίασε παρέπεμπαν σε δηλητηριώδες τσίμπημα.
Οι γιατροί του νοσοκομείου έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να τον κρατήσουν στη ζωή, ωστόσο ο άτυχος άνδρας κατέληξε.
Τι μπορεί να προκαλέσει το τσίμπημα
Υπάρχουν περιπτώσεις, εξήγησε ο ο Δ. Χατζηγεωργίου, μέλος του ΕΟΔΥ και λοιμωξιολόγος, μιλώντας στην ΕΡΤ, που ο άνθρωπος το καταλαβαίνει άμεσα γιατί ο πόνος είναι πάρα πολύ οξύς – ειδικά από τη «μαύρη χήρα». Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις που υπάρχει μεν πόνος αλλά δεν δίνεται μεγάλη σημασία και μπορεί να περάσουν κάποιες ώρες και αυτό δυσχεραίνει την κατάσταση του ανθρώπου που υπέστη το τσίμπημα.
«Το δηλητήριο πηγαίνει στο αίμα και προκαλεί διαταραχές στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Κάνει εφιδρώσεις, ταχυπαλμίες, μυικούς σπασμούς, πίεση, αρρυθμίες», πρόσθεσε.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί «να φθάσει σε πνευμονικό οίδημα ή μεγάλη πτώση της πίεσης».
Ανάλογα με το είδος της αράχνης, «μπορεί να καταστραφούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, να προκαλέσει οξεία νεφρική ανεπάρκεια, κ.λπ.», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος και τόνισε πως είναι σπάνιο μεν, αλλά μπορεί να συμβεί δε.
Χαρακτήρισε σπάνιες αυτές τις επιπτώσεις, ωστόσο «μπορεί να συμβούν».
Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι
Πιο ευάλωτοι είναι τα παιδιά και οι άνθρωποι με μικρό σωματικό βάρος. «Εκεί, οι επιπτώσεις είναι πολλές φορές πιο σοβαρές, από έναν ενήλικα. Και στον ενήλικα μπορεί να συμβούν επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο».
Αντίδοτο
Οπως είπε ο λοιμωξιολόγος, «για τη “μαύρη χήρα” υπάρχει αντίδοτο – γνωτίζω ότι υπάρχει και στην Ελλάδα. Για την “καφέ αράχνη” δεν υπάρχει. Μόνο σε κάποιες μεμονωμένες χώρες υπάρχουν κάποια κατασκευάσματα, που δεν είναι εμπορικά».
Η καφέ αράχνη
Η καφέ αράχνη (ή αράχνη ερημίτης) ζει σε ζεστά κλίματα, κυρίως στο σκοτάδι.
Εντοπίζεται συνήθως σε σωρούς από ξύλα, φύλλα ή πέτρες, ενώ είναι πολύ πιθανό να τη συναντήσει κάποιος στο σπίτι ή τη βεράντα του, όπως για παράδειγμα μέσα σε παπούτσια ή σωρούς από ρούχα που βρίσκονται στο πάτωμα για αρκετό διάστημα.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η καφέ αράχνη-ερημίτης δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή. Φέρει μεν μια σκούρα κηλίδα στο κεφάλι, αλλά κατά τα άλλα δύσκολα ξεχωρίζει από τις κοινές, μη δηλητηριώδεις, καφέ αράχνες.