Ψηφίστηκε από την Βουλή τελικά η ευνοϊκή ρύθμιση για τους οφειλέτες δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, που προβλέπει το άρθρο 102 του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
Αυτό συμπαρασύρει και τα πυροδάνεια που έχουν πάρει πολίτες και επιχειρήσεις στην Ηλεία από το 2007 και που έχουν κρατική εγγύηση.
Ο νόμος προβλέπει ότι οι χρηματοδοτικοί φορείς (τράπεζες και servicers) δικαιούνται να ρυθμίζουν δάνεια ή πιστώσεις οποιουδήποτε είδους, προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τα οποία τους έχει παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς περιορισμό, ως προς όλους τους γενικούς και ειδικούς όρους αυτών, ιδίως δε, ως προς τη διάρκεια, το επιτόκιο, το ποσό της δόσης και την περιοδικότητα των δόσεων.
Εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, τίθεται σε ισχύ η καταρτισθείσα Σύμβαση Αναδιάρθρωσης. Εάν προβλέπεται ποσό διαγραφής, οι χρηματοδοτικοί φορείς δικαιούνται να ζητήσουν από το Ελληνικό Δημόσιο, ως εγγυητή, την εφάπαξ πληρωμή του εγγυημένου μέρους του ποσού αυτού, ως συνόλου.
Το Ελληνικό Δημόσιο προβαίνει σε εξόφληση των υποχρεώσεών του, σαν εγγυητής, ως προς το ποσό της κύριας οφειλής που διαγράφεται πλήρως, χωρίς τη βεβαίωση του ποσού αυτού, ως εσόδου του Ελληνικού Δημοσίου, σε βάρος του φυσικού προσώπου στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και με αναλογική εφαρμογή της διαδικασίας των περ. β, γ, και δ της παρ. 6 του άρθρου 101 του ν. 4549/2018 (Α’ 105).
Με το ισχύον καθεστώς, ναι μεν το Δημόσιο πληρώνει την τράπεζα ή τον servicer, αλλά στη συνέχεια βεβαιώνει το ποσό που κατέβαλε, στη Δ.Ο.Υ του οφειλέτη, το οποίο, αν δεν καταβληθεί, καθίσταται απαιτητό και το Δημόσιο διεκδικεί την είσπραξη του και με διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.
Πρόκειται για μια ρύθμιση, ευνοϊκή για τους δανειολήπτες που έχουν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι, επί σειρά ετών, ταλαιπωρούνται από την αρνητική στάση των τραπεζών και των servicers, ως προς τη ρύθμιση των δάνειων αυτών, με αποτέλεσμα, πολλοί από αυτούς να αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, με επακόλουθο την οικονομική τους καταστροφή.
Το κλειδί που έκαμψε την αδιάλλακτη στάση των τράπεζων, αποτελεί η δυνατότητα να μην χάνουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Έτσι, κατά κάποιον τρόπο, η διάταξη στοχεύει στο να ισορροπήσει, τόσο στην εξυπηρέτηση της αποπληρωμής των οφειλών των δανείων, όσο και να μην υπάρχουν απώλειες για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα.
Τι λέει το Επιμελητήριο Ηλείας:
Κ.Λεβέντης: «Σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία για τα “πυροδάνεια”»
Θετική και στη σωστή κατεύθυνση είναι η νομοθετική πρωτοβουλία της Πολιτείας για τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, γνωστά και ως «πυροδάνεια», τα οποία χορηγήθηκαν στους Ηλείους επιχειρηματίες μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2007, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, καθώς με τη διάταξη του άρθρου 102, παρ.4 του ν.5104/2024 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) οι τράπεζες ή οι servicers μπορούν να διευθετούν τα δάνεια ακόμα και με «κούρεμα» της οφειλής χωρίς να χάνουν το δικαίωμα είσπραξης της κρατικής εγγύησης και αφετέρου το Δημόσιο να εξοφλεί τη διαγραφείσα εγγύηση χωρίς να τη βεβαιώνει στην Εφορία ως χρέος προς τον δανειολήπτη.
Όπως δήλωσε ο Κώστας Λεβέντης, οι διαρκείς και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Ηλείας για ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει τους δανειολήπτες, έφεραν θετικά αποτελέσματα, και εξέφρασε την προσδοκία να επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων για να μην υπονομευτεί η τολμηρή πρωτοβουλία της Πολιτείας για
ρύθμιση των δανείων.
Παράλληλα, υπογράμμισε, στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης, την ανάγκη να μεριμνήσει η Πολιτεία και για όσους δανειολήπτες έχουν ήδη υποστεί την κατάπτωση της εγγύησης και αντιμετωπίζουν δυσκολίες δεδομένου ότι πλέον είναι οφειλέτες του Δημοσίου.
«Το άρθρο 102 του νέου νόμου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας αποδεικνύει ότι η πολιτεία αφουγκράστηκε τους προβληματισμούς που έχει διατυπώσει στις παρεμβάσεις του το Επιμελητήριο Ηλείας και έκανε ένα τολμηρό βήμα για να διευκολύνει τους Ηλείους δανειολήπτες επαγγελματίες.
Θεωρούμε ότι δικαιώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό ο πολυετής αγώνας μας, ωστόσο θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο και σε διαρκή επικοινωνία με τους επιχειρηματίες του νομού να παρακολουθούμε το ζήτημα στην εφαρμογή του», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης.