Μέχρι και παρακλήσεις για «να χαµηλώσει ο γείτονας την ένταση της µουσικής»
. Απόλυτα σχετιζόµενο µε το πελατειακό κράτος, αλλά και µια διαχρονική παθογένεια στην ελληνική ζωή.
Παθογένεια για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι µόνο οι πολιτικοί, αλλά και η κοινωνία, από την οποία προέρχονται οι πιέσεις προκειµένου να ικανοποιηθεί ένα αίτηµα ή κάποια ανάγκη. Τουρκικής προέλευσης η σχετική λέξη, σηµαίνει δωροδοκία, αλλά στα καθ’ ηµάς έχει επικρατήσει η έννοια της εύνοιας απέναντι σε αυτούς που θέλουν να εξυπηρετηθούν. Και, βεβαίως, επειδή η ισχύς για την ικανοποίηση του σχετικού αιτήµατος είναι στα χέρια των πολιτικών, αυτοί οι τελευταίοι είναι που, εκόντες, άκοντες, δέχονται την πίεση για την ικανοποίηση ακόµα και των πιο απίθανων αιτηµάτων. Στην ελληνική «αργκό» ο πολιτικός που θεωρείται αυτός που µπορεί να ικανοποιήσει το αίτηµα αποκαλείται «µέσον», «βύσµα» ή «δόντι».
Με τα περισσότερα αιτήµατα προς το «βύσµα» να αποτελούν, διαχρονικά, εξυπηρετήσεις που έχουν σχέση µε τη στρατιωτική θητεία του παιδιού του αιτούντος το ρουσφέτι. Για το ρουσφέτι έχει προκληθεί, µάλιστα, και µονοµαχία! Αυτό συνέβη το καλοκαίρι του… 1904 και η µονοµαχία ήταν µεταξύ του τότε υπουργού Παιδείας, Σπύρου Στάη, και του βουλευτή Τρικάλων Κώστα Χατζηπέτρου, του επονοµαζόµενου και «Κοκού».
Υπόσχεση
Το θέµα δηµιουργήθηκε όταν ο Χατζηπέτρος είχε υποσχεθεί σε φίλο του, ενόψει εκλογών, καθηγητική έδρα στο πανεπιστήµιο, και µάλιστα στο µάθηµα της Ανατοµίας. Ο Στάης ξέχασε το σχετικό αίτηµα, ο Χατζηπέτρος τον αποκάλεσε αγύρτη και ο υπουργός τον κάλεσε σε µονοµαχία, την οποία αποδέχθηκε ο βουλευτής Τρικάλων, µολονότι ήταν µύωπας. Οφθαλµική βλάβη που ευθύνεται βεβαίως για τον θάνατό του στη µονοµαχία εκείνη.
«Πιεστικά»
Οπως προαναφέρθηκε, τα περισσότερα αιτήµατα προς τους πολιτικούς αφορούν τη στρατιωτική θητεία. Γι’ αυτό, µάλιστα, στο γραφείο τους οι πολιτικοί φροντίζουν να έχουν συνήθως άτοµο το οποίο έχει κάποιου είδους σχέση µε τις Ενοπλες ∆υνάµεις. Αυτά είναι και τα πιο πιεστικά αιτήµατα, έλεγε στα «Π» πρώην… πρωθυπουργός. Επί κυβέρνησης του Κώστα Σηµίτη, υπουργός ήταν ο Θεσσαλονικιός Σπύρος Βούγιας. Τον οποίο πλησίασε ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος, επειδή θεώρησε ότι οι πολιτικοί έχουν µεγάλο κύκλο γνωριµιών, του ζήτησε να βρει µια καλή νύφη για τον γιο του!
Γραφείο συνοικεσίων
Τελικώς φαίνεται ότι δεν θα ήταν άσχηµη ιδέα να έχουν οι πολιτικοί, στο όνοµα άλλου βεβαίως, και ένα γραφείο συνοικεσίων… Ενα από τα πιο σπαρταριστά ρουσφέτια που έχουν ζητηθεί από πολιτικό το αποκάλυψε µπροστά στην κάµερα τηλεοπτικού σταθµού βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Του τηλεφώνησαν άγρια µεσάνυχτα να πάει αµέσως στο γραφείο του για κατεπείγον ζήτηµα. Το οποίο δεν ήταν άλλο από το αίτηµα να πάρει τον αστυνοµικό διευθυντή της περιφέρειάς του ώστε να παρέµβει για να έλθει πίσω η γυναίκα του… αιτούντος, η οποία το είχε σκάσει µε έναν τραγουδιστή που είχε γνωρίσει στο τοπικό πανηγύρι!
Κολυμβητής
Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάποιος είχε πάρει στο πρωθυπουργικό γραφείο προκειµένου να µεσολαβήσει σε υψηλό επίπεδο, για να φτιαχτεί µια δηµόσια πισίνα στη γειτονιά του. Ενδεχοµένως να επρόκειτο για χειµερινό κολυµβητή και το σπίτι του να απείχε χιλιόµετρα µακριά από τη θάλασσα. Από τον βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη Ιωάννη Σαρίδη ένας πατέρας απαιτούσε να πάρει τηλέφωνο τον τότε υπουργό Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Γαβρόγλου, και να του ζητήσει να αλλάξει τον σχετικό νόµο για να µπορεί να µπει η κόρη του στη Σχολή Καλών Τεχνών. Εξ όλων αυτών µπορεί να καταλάβει κανείς τι τραβάνε οι πολιτικοί από έναν πληθυσµό που µε την πρώτη ευκαιρία τούς βρίζει, αλλά και µε την πρώτη ευκαιρία τούς ζητά διαµεσολαβήσεις ή τα πλέον παράλογα ρουσφέτια.
∆ρόμος
Ο µακαρίτης πρώην βουλευτής και υπουργός της Ν.∆. Γιώργος Τζιτζικώστας, πατέρας του σηµερινού περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου, ως βουλευτής δεχόταν από ψηφοφόρους του παντοειδείς πιέσεις, όπως και κάθε βουλευτής. Σε κάποια φάση, αγρότες ενός χωριού της εκλογικής του περιφέρειας απαιτούσαν να µεσολαβήσει για να φτιαχτεί ένας συγκεκριµένος αγροτικός δρόµος, που θα τους διευκόλυνε να πηγαίνουν στα χωράφια τους.
Ο Τζιτζικώστας πράγµατι φρόντισε και έπειτα από λίγο καιρό το συγκεκριµένο χωριό απέκτησε τον δρόµο, που η αλήθεια είναι ότι τον είχε ανάγκη. Μια µέρα που πήγαινε να επισκεφτεί ο Τζιτζικώστας το χωριό, συνάντησε έναν γνωστό του αγρότη, που τον πίεζε ιδιαιτέρως για τον δρόµο εκείνο, και του είπε:
– Είδες που παραπονιόσουνα; Τώρα έχετε έναν ωραίο δρόµο και θα πηγαίνετε γρηγορότερα στις δουλειές σας.
Και ο αγρότης, πολύ δεξιός:
– Ναι, δεν λέω, θα πηγαίνουµε γρηγορότερα, αλλά θα πηγαίνουν γρήγορα και οι κοµµουνιστές!
Ο ∆ηµήτρης Μαρκόπουλος της Ν.∆. έχει να διηγείται πώς του ζήτησαν να µεσολαβήσει ώστε ένας γείτονας του αιτούντος, που προφανώς άκουγε µουσική στη διαπασών, να την κλείσει. Και η Φωτεινή Πιπιλή είχε γίνει αποδέκτης αιτήµατος αλλαγής της ηµεροµηνίας γέννησης κάποιας κυρίας στο Ληξιαρχείο! Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας έχει διηγηθεί σε τηλεοπτική εκποµπή ότι ένας ψηφοφόρος του είχε απαιτήσει να του δώσει… πανεπιστηµιακό πτυχίο! Και όταν, απευθυνόµενος, τον ρώτησε ποιας σχολής πτυχίο θέλει να του δώσει, αυτός του απάντησε ότι, αν ήξερε από ποια σχολή, δεν θα το ζητούσε από εκείνον!
Για την ΕΡΤ
Οταν κατείχε τη θέση του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης στην κυβέρνηση Σαµαρά, ο Θόδωρος Καράογλου είχε γίνει αποδέκτης πιεστικού αιτήµατος από έναν πατέρα να διορίσει την κόρη του… εκφωνήτρια στην ΕΡΤ!
Και ο πολιτικός Παναγιώτης Ψωµιάδης, ο γνωστός και ως «Ζορό», έχει να διηγείται ιστορίες για απίθανα ρουσφέτια που του είχαν ζητήσει όταν ήταν ενεργός στην πολιτική σκηνή. Ενα από τα πιο ευφάνταστα ήταν από µια κυρία που απαιτούσε να µεσολαβήσει ώστε να αλλάξει η διαδικασία προσγείωσης και απογείωσης των αεροπλάνων στο «Μακεδονία», διότι τα αεροσκάφη την ενοχλούσαν!
Για γαμπρό
Ο Ψωµιάδης, όµως, είχε δεχθεί και ανάλογο αίτηµα µε εκείνο του Βούγια, που προαναφέραµε. Η διαφορά µε το αίτηµα προς τον Βούγια ήταν ότι εκείνου του είχαν ζητήσει να βρει νύφη, ενώ στον Ψωµιάδη να βρει γαµπρό! Τον επισκεπτόταν συνεχώς µια κυρία που του ζητούσε να της βρει σύζυγο, διότι είχε υποσχεθεί στη µητέρα της να παντρευτεί… µέσα σε έναν µήνα!
Ως βουλευτής µε το κόµµα του Γιώργου Καρατζαφέρη, τον ΛΑΟΣ, ο Αγγελος Κολοκοτρώνης, δηµοσιογράφος και συγγραφέας, έχει και αυτός ευτράπελες ιστορίες µε απαιτήσεις ψηφοφόρων. Παραδείγµατος χάριν, ένας πολίτης τού είχε ζητήσει… άδεια οπλοφορίας. ∆εν στερείτο ο τότε βουλευτής χιούµορ και, όταν ένας πατέρας, του οποίου ο γιος ήταν αστυνοµικός, του ζήτησε να τον µεταθέσει από το Τµήµα της Τούµπας, όπου υπηρετούσε, στο Τµήµα του Λευκού Πύργου, αυτός του απάντησε ότι µπορεί να µεταθέσει το Αστυνοµικό Τµήµα του Λευκού Πύργου στο σπίτι του γιου του…
Η αφήγηση του Πάγκαλου
Στην ιστοσελίδα του Θόδωρου Πάγκαλου είχε αναρτηθεί παλαιότερα ειδικό άρθρο για το ρουσφέτι, ως «παλιά πρακτική που δεν πεθαίνει». Στο σχετικό κείµενο ο Θ. Πάγκαλος αφηγείται το εξής περιστατικό: «Οταν εκινήθησαν οι πρώτες ιδέες κατάργησης του ρουσφετιού, είχα συνοµιλήσει µία µέρα κατά τη διάρκεια µιας συνεδριάσεως της Βουλής µε τον µακαρίτη πρώην δήµαρχο Τριπόλεως και βουλευτή Αρκαδίας Τάσο Σεχιώτη. Ο απόγονος αυτός του Κολοκοτρώνη, στον οποίο έµοιαζε και ελαφρά, εκάπνιζε µακαρίως την πίπα του µαζί µου υπό τη σκέπη των θεωρείων της εθνοσυνέλευσης. Τότε δεν υπήρχε η σηµερινή αντικαπνιστική υστερία. Με ρώτησε σε µια στιγµή ο Σεχιώτης πώς τα πηγαίνω και εγώ διαµαρτυρήθηκα για την υφιστάµενη πίεση διορισµών στο ∆ηµόσιο. Είπα ως επιχείρηµα πως προεκλογικά το σηµείο αυτό του λόγου µας όπου ανακοινώναµε την πρόθεση του κόµµατος να καταργήσει το ρουσφέτι συναντούσε µεγάλη αποδοχή. Ο Σεχιώτης µε κοίταξε έκπληκτος και είπε: “Μα εσύ είσαι αφελής. Εννοούσαν, όταν χειροκροτούσαν, ότι θα καταργήσουµε τα ρουσφέτια των δεξιών, για να κάνουµε επιτέλους τα δικά µας…”».
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 11 Φεβρουαρίου 2023.