Σε πυρετώδεις διεργασίες για την δημιουργία μόνιμου μηχανισμού που θα επιδοτεί τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο από την νέα χρονιά βρίσκεται η κυβέρνηση, την ώρα που μεγαλώνει η πίεση στους καταναλωτές και εκφράζονται φόβοι για εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών το επόμενο διάστημα.
Τις τελευταίες μέρες εντείνονται οι συσκέψεις μεταξύ του Πρωθυπουργού, στενών συνεργατών του και των συναρμόδιων υπουργών και αναζητούνται εναγωνίως οι εναλλακτικές πηγές εσόδων που θα συνεχίσουν να δίνουν ανάσες ανακούφισης στους καταναλωτές.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού επιδοτήσεων που θα απαλλάξει την κυβέρνηση από την αναπροσαρμογή των μέτρων σε μηνιαία βάση όπως γίνεται σήμερα και θα παρεμβαίνει κάθε φορά που ανεβαίνουν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των προτάσεων βρίσκεται πλήθος σεναρίων που θα μπορούσαν να «γεννήσουν» έσοδα για το Ταμείο Ενεργειακή Μετάβασης (ΤΕΜ).
Ωστόσο σε πρώτη φάση ο ΕΛΑΠΕ (ειδικός λογαριασμός αποζημίωσης των ΑΠΕ) είναι εκείνος που θα επιστρατευτεί για να σβήσει τις «φωτιές» που ανάβουν οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.
Ο ειδικός λογαριασμός σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, θα μηδενίσει τα έσοδα που λαμβάνει από τους πλειστηριασμούς των ρύπων από 8% που είναι σήμερα και 60% που ήταν πριν λίγους μήνες ώστε όλα τα έσοδα να κατευθυνθούν στο ΤΕΜ.
Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να εξευρεθούν και νέοι πόροι για να καλύψει χρηματοδοτικό κενό που εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει από την νέα χρονιά στην αγορά λόγω των ανατιμήσεων στο ρεύμα, ετοιμάζεται να ρίξει στην μάχη και τα έσοδα από τις αυξημένες τιμές στην χονδρεμπορική αγορά.Ο ΕΛΑΠΕ έχει αποκτήσει τεράστια ρευστότητα τους τελευταίους μήνες λόγω των υψηλών τιμών στην χονδρεμπορική αγορά.
Οι τιμές αυτές εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με την εγγυημένη ταρίφα των ΑΠΕ (Feed in Premium) και οδηγούν σε υπερκέρδη. Ωστόσο αυτή την διαφορά είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν οι παραγωγοί στον ΔΑΠΕΕΠ, για να καταλήξει στον ΕΛΑΠΕ.
Με το νεότερο κυβερνητικό σχέδιο τα έσοδα αυτά θα τροφοδοτούν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Δυνητικά και ανάλογα με την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι πόροι αυτοί μπορεί να ανέλθουν από 1,5 δις. έως και 2,5 δις, οι οποίοι θα διατεθούν σε μέτρα στήριξης για τους καταναλωτές.
H στήριξη αυτή θα καλύψει μέρος του ενεργειακού κόστους και στις επιχειρήσεις μέσης τάσης αλλά και στην ενεργοβόρο βιομηχανία και στο πλαίσιο αυτό προτείνονται μεταξύ άλλων διάφορα εναλλακτικά μέτρα όπως η χρήση του πλεονάσματος των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), η ενίσχυση προθεσμιακών συμβολαίων κ.α
Επί του παρόντος η κυβέρνηση κρατά σταθερό το ΕΤΜΕΑΡ (το τέλος που καλύπτει τις εγγυημένες τιμές για τους παραγωγούς ΑΠΕ), ωστόσο δέχεται εισηγήσεις για μερική καταβολή του τέλους για κάποιους μήνες.
Τα νέα μέτρα και ο τρόπος που θα εφαρμοστούν στην αγορά αποτελούν την επόμενη δύσκολη εξίσωση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. Το θέμα συζητήθηκε και στην προχθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ συνεργατών του Πρωθυπουργού, υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων. Στόχος είναι ο καθορισμός των κριτηρίων για τη χορήγηση της έκπτωσης ώστε να πάρουν όσο δυνατόν περισσότεροι το έκτακτο βοήθημα αλλά όχι όλοι όπως γίνεται σήμερα.
Στην κυβέρνηση όσο μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα υπάρχει η ανησυχία ότι οι τιμές θα συνεχίσουν τις έντονες διακυμάνσεις κάτι που αυξάνει την δαπάνη της χρηματοδότησης και επηρεάζει συνολικά την αγορά.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Θανάση Δαγούμα και των προμηθευτών εκφράστηκαν φόβοι για επιδείνωση του κλίματος τους επόμενους μήνες με κίνδυνο αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που προς το παρόν ακολουθούν λελογισμένη πορεία.
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών επισήμαναν ότι έχουν αυξηθεί οι διακανονισμοί καθώς οι καταναλωτές δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς δημιουργώντας ισχυρές πιέσεις στο cash flow των παρόχων.
Από την πλευρά του, ο κ. Σκρέκας ζήτησε από τις εταιρείες ενημέρωση σχετικά με την ενσωμάτωση της έκπτωσης στους λογαριασμούς. Όπως διαπιστώνεται, οι επιδοτήσεις δεν έχουν περάσει ακόμη σε κάποιους καταναλωτές καθώς ορισμένοι πάροχοι τις ενσωματώνουν στους εκκαθαριστικούς. Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη η έκπτωση να υπάρχει σε διακριτό σημείο και με σαφήνεια στους λογαριασμούς ρεύματος και μάλιστα κατά ενιαίο τρόπο. Για το σκοπό αυτό αναμένεται να σταλούν μέσα στις επόμενες μέρες κατευθύνσεις προς τους προμηθευτές ενέργειας από την ΡΑΕ.
newmoney.gr