15′ προετοιμασία
1 ώρα και 15′ ψήσιμο
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 30′
Υλικά
Μερίδες: 6
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ρεβύθια με ρέγκα στο φούρνο, ξεκινάμε ξεπλένοντας τα ρεβύθια, τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε τη δάφνη και νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 4 – 5 εκ. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη δάφνη και στραγγίζουμε τα ρεβύθια.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, την πιπεριά και τον πελτέ, για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε τα ρεβύθια, το μπούκοβο, την ντομάτα, το χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και 100 ml νερό και βράζουμε για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Αδειάζουμε το όλον σε βαθύ ταψί, σκορπίζουμε τη ρέγκα, την τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα και να ροδίσει το φαγητό στην επιφάνεια.
gastronomos.gr