Ένα μυρωδάτο ριζότο που ταιριάζει σε κάθε γιορτινή περίσταση
Υλικά για ριζότο με κοτόπουλο και μανιτάρια
- 500 γραμμάρια ρύζι Αρμπόριο ή Καρναρόλι
- 200 γραμμάρια βούτυρο
- 1 κύβος ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών (διαλυμένος σε 1 λίτρο βραστό νερό)
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο ή τριμμένο
- 200 ml λευκός ξηρός οίνος
- 100 γραμμάρια τριμμένο τυρί παρμεζάνα
- 150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 200 γραμμάρια μανιτάρια (κομμένα σε φέτες)
- 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου (κομμένα σε φέτες)
- Φρέσκο θυμάρι
- Αλάτι
- Αλεσμένο μαύρο πιπέρι
Συνταγή για ριζότο με κοτόπουλο και μανιτάρια
- Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα βουτύρου σε μεγάλο και φαρδύ τηγάνι και το ζεσταίνουμε.
- Σοτάρουμε το κοτόπουλο, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και από τις δυο πλευρές.
- Το βγάζουμε από το τηγάνι και το διατηρούμε ζεστό.
- Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά και τα μανιτάρια και τα αφαιρούμε και αυτά.
- Σκουπίζουμε το τηγάνι και ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο.
- Μόλις ζεσταθεί, σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε το ρύζι.
- Ανακατεύουμε, μέχρι να γυαλίσει και τα σβήνουμε με το κρασί.
- Ανακατεύουμε και περιμένουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό ζωμό που έχουμε ετοιμάσει ήδη, ανακατεύοντας, μέχρι να απορροφηθεί.
- Δέκα λεπτά περίπου πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, καρυκεύουμε και ρίχνουμε στο τηγάνι το κοτόπουλο και τα μανιτάρια.
- Οταν το ριζότο μας χυλώσει (μετά από 18 λεπτά περίπου), κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε την παρμεζάνα και την κρέμα γάλακτος.
- Ανακατεύουμε καλά, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αφήνουμε το ριζότο, σκεπασμένο με πετσέτα, για 5-10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
www.parapolitika.gr