«Η Ρωσία δεν θα εμποδίσει τα τουρκικά σχέδια κατά της Ελλάδας και της Κύπρου», είναι ο τίτλος άρθρου σε ρωσική ιστοσελίδα που υπογράφει ρώσος αναλυτής, ο οποίος επισημαίνει τις συνέπειες που θα υποστεί η Ελλάδα εξαιτίας της «εχθρικής στάσης της» απέναντι στη Ρωσία.
Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας αποκτά ραγδαία δυναμική και επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο, αλλά υπάρχουν και χώρες που επωφελούνται από αυτήν, γράφει ο ρώσος πολιτικός αναλυτής διεθνών σχέσεων Πετρ Μακεντόντσεφ στην ιστοσελίδα Eurasia Daily (φωτογραφία, επάνω, greekcitytimes.com).
Μεγάλη επιτυχία για την Αγκυρα
Μία από αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία, η οποία, αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει απομακρυνθεί από τη Δύση, όχι μόνο επειδή αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η άρνηση της Αγκυρας για κυρώσεις είναι λογική αφού οι Τούρκοι θέλουν να πλουτίσουν και να αναπτύξουν οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ οι Ευρωπαίοι θα χάσουν τη ρωσική αγορά λόγω της πολιτικής κυρώσεων και θα υποστούν απώλειες.
Το τελευταίο γεγονός, ωστόσο, μπορεί να θεωρηθεί ως ακόμη μία μεγάλη επιτυχία για την Αγκυρα.
Στις 20 Ιουλίου, ο ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν υπέγραψε εντολή για επέκταση του καταλόγου των μη φιλικών προς τη Ρωσία χωρών. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια ασκούσε ανοιχτά εχθρική πολιτική απέναντι στη Ρωσία.
Αυτή η ενέργεια στέλνει ανησυχητικό μήνυμα στην Αθήνα στο πλαίσιο της επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων (βλ. Η Τουρκία ετοιμάζεται να πάρει εδάφη από την Ελλάδα). Η Ελλάδα θα πρέπει να το σκεφτεί αυτό με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Από τις φιέστες στα κατεχόμενα…
Στην Τουρκία, αυτό το γεγονός αναφέρεται ως ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο. Σε σχέση με την 48η επέτειο της εισβολής, στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Twitter», ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση, ενώ στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκαν επίσημες εκδηλώσεις, οι οποίες περιελάμβαναν ομιλίες πολιτικού χαρακτήρα.
Η αρχή «δύο κράτη για δύο λαούς»
Ετσι, ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) – [όπως την αποκαλεί ο αρθρογράφος] – Ερσίν Τατάρ, δήλωσε:
«Θα ήθελα να τονίσω ότι θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τον αγώνα μας για δικαιοσύνη, ελευθερία και τη νίκη στη διεθνή σκηνή. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το κράτος, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας».
Ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι έκανε επίσης ορισμένες δηλώσεις:
«Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ευημερία των Τούρκων στην Κύπρο, καθώς και να εκπληρώνει τις ιστορικές και συμβατικές της υποχρεώσεις…
»Η χώρα μας υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα της τουρκικής κοινότητας στην Κύπρο, θεωρώντας σημαντική τη μακροπρόθεσμη ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί…
»Αν θέλετε μια διευθέτηση του Κυπριακού, πρέπει πρώτα από όλα να αναγνωρίσετε το δικαίωμα της κυριαρχικής ισότητας για τους Τούρκους. Και οι δύο κοινότητες πρέπει να έχουν ισότιμο διεθνές καθεστώς. Το μέλλον του νησιού θα πρέπει να καθοριστεί εξίσου και από τις δύο κοινότητες. Αυτή είναι η μόνη λύση».
Γιατί είναι αυτό αξιοσημείωτο; Η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να αποσύρει στρατεύματα από την Κύπρο, άλλωστε το 2020 έκανε τα πάντα για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στην ΤΔΒΚ ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος υποστηρίζει τη λύση της κυπριακής σύγκρουσης, σύμφωνα με την αρχή «δύο κράτη για δύο λαούς» (ο προηγούμενος πρόεδρος της ΤΔΒΚ, Μουσταφά Ακιντζί, υποστήριξε την ένωση της Κύπρου και επέκρινε τις πολιτικές του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή).
Την εμποδίζει η οικονομική αδυναμία
Ωστόσο, αναφορικά με την αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, οι δηλώσεις τούρκων ηγετών για την κυπριακή σύγκρουση θα πρέπει να ληφθούν κάπως διαφορετικά.
Ο προκλητικός χάρτης Μπαχτσελί…
Η οικονομική αδυναμία της Τουρκίας προς τον παρόν την εμποδίζει σε επιθετικά βήματα.
Ανεξάρτητα από το πώς οι τούρκοι προπαγανδιστές παρουσιάζουν την Τουρκία ως μια ισχυρή και ταχέως αναπτυσσόμενη δύναμη ικανή να βάλει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στη θέση τους, η πραγματικότητα είναι ότι η Αγκυρα φοβάται να κάνει αιχμηρές κινήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου λόγω της οικονομικής της αδυναμίας.
Αυτό το καταφέρνει τώρα η Ρωσία, και όχι η Τουρκία, που από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 μπορεί να πολεμά στην Ουκρανία, να αντέχει τα όπλα του ΝΑΤΟ και την φρενήρη πίεση των κυρώσεων από τις ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο.
Γι’ αυτό η Αγκυρα δεν μπορεί παρά να περιμένει και να προετοιμαστεί για εχθροπραξίες με την Ελλάδα καθώς ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για στρατιωτική επιχείρηση (εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου) θα πλήξουν την τουρκική οικονομία.
Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την ουκρανική κρίση
Αθελά της, η Ρωσία έχει προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στην Τουρκία, η οποία ενδυναμώνεται στρατιωτικά (προμήθειες όπλων στην Ουκρανία και αποστολή μισθοφόρων) και οικονομικά, αποφεύγοντας τη συμμετοχή στις κυρώσεις της Δύσης.
Οι συγκυρίες έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο που σε αυτό το ιστορικό στάδιο τόσο η Μόσχα όσο και η Αγκυρα ενδιαφέρονται για τους δικούς τους λόγους για τη στρατιωτική και οικονομική αποδυνάμωση των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας.
Ολα αυτά συνδέονται άμεσα με την κυπριακή σύγκρουση. Η Ρωσία έχει σχετικά αποδεκτές σχέσεις με την Κύπρο, ειδικά με φόντο άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ωστόσο, η Κύπρος είναι σύμμαχος της Ελλάδας, η οποία είναι εχθρική προς τη Ρωσία και δεν μπορεί να έρθει σε ρήξη με τις ΗΠΑ και τους έλληνες Ευρωατλαντιστές.
«Τα ίδια επιχειρήματα»
Ετσι, η Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία (όπως, μάλιστα, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία) αναγνώρισε τους ρωσοφοβικούς σχισματικούς στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε σε συνέντευξή του τον Μάιο, στο FRANCE 24, ότι η Ρωσία στην Ουκρανία χρησιμοποιεί «ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο».
Δεδομένου ότι τώρα η αρχηγός του Καλού Κόμματος στην Αγκυρα Μεράλ Ακσενέρ, η οποία καλεί για συμμετοχή στις αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης, δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην εξουσία, αλλά βρίσκονται πιο ικανοί πολιτικοί, η επιμονή της Τουρκίας στην κυπριακή σύγκρουση είναι αρκετά κατανοητή.
Ο Ερντογάν απευθύνεται στους οπαδούς του (φωτογραφία Yasin Bulbul/Presidential Press Service via AP)
Ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος και ταυτόχρονα άλλες δυτικές χώρες θα υποστούν οικονομικές απώλειες από τη ρήξη με τη Ρωσία, η τουρκική πλευρά θα επεκτείνει την επιρροή της στη ρωσική αγορά.
Ενόψει της αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, η τουρκική ηγεσία δεν μπορεί παρά να επιλέξει προτεραιότητες.
Πριν τις εκλογές του 2023
Σύντομα, η Τουρκία είναι πιθανό να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων της Συρίας, παρά τις διαμαρτυρίες των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ιράν.
Μετά από αυτό, η Αγκυρα μπορεί να κάνει ένα διάλειμμα από τις ενεργές εχθροπραξίες.
Και εκεί, βλέπετε, πριν τις εκλογές του 2023, μάλλον θα πραγματοποιήσει την «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου και την «επιχείρηση προστασίας των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης», ενώ, μέχρι τότε, οι Ελληνες και άλλοι Ευρωπαίοι θα αισθάνονται πραγματικά τις οικονομικές επιπτώσεις της ρήξης με τη Ρωσία.
Πηγή: echedoros-a.gr, eadaily.com