Η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην «Καθημερινή της Κυριακής» υπενθύμισε κάτι που ούτως ή άλλως είναι γνωστό: ότι ο Μεσσήνιος δεν είναι «ήσυχος» πολιτικός. Ο πρώην Πρωθυπουργός και άλλοτε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) έχει τις δικές του, σταθερές, απόψεις και όποτε το κρίνει σκόπιμο παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο, δημιουργώντας κινητικότητα αλλά και… απόνερα για τα όσα είπε.
«Ουδέν σχόλιον» έσπευσε να απαντήσει το Μέγαρο Μαξίμου στις δηλώσεις Σαμαρά. «Οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές και δεν έχουμε κάποιο σχόλιο. Η κυβέρνηση κινείται με βάση το πρόγραμμα και τις διακηρυγμένες θέσεις της. Στη βάση αυτών εφαρμόζει και την πολιτική της» υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην Πρωθυπουργός επιχειρεί να ταράξει τα «κυβερνητικά νερά». Έχουν προηγηθεί ανάλογες παρεμβάσεις όπως η δήλωση ότι «η ΝΔ δεν θα γίνει Ποτάμι» («ΝΕΑ», Σεπτέμβριος 2021) κάτι που επανέλαβε λίγους μήνες αργότερα και στο τακτικό συνέδριο του κόμματος.
Ελληνοτουρκικά και κατευνασμός
Εντούτοις, χθες, υπήρξε… σώρευση διαφοροποιήσεων. Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε αναφανδόν εναντίον της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «δεν είναι καλή ιδέα» το προσεχές Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) με την Άγκυρα, καθώς όπως είπε «δεν μπορείς να συνομιλείς με τον πειρατή».
«Οι παραβιάσεις μπορεί να έχουν μειωθεί, προσωρινά τουλάχιστον, αλλά οι προκλήσεις όχι! Ενώ τα “τετελεσμένα” που έχει δημιουργήσει η Τουρκία σε βάρος μας εξακολουθούν να ισχύουν» σημείωσε, αναφέροντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις «έμπρακτες παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στις θαλάσσιες περιοχές».
Φορολογική αιχμή
Εν συνεχεία, αντιτάχθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο, διαφωνώντας στον πυρήνα του.
«Το φορολογικό σύστημα πρέπει να αποκαλύπτει και να φορολογεί πραγματικά εισοδήματα – όχι τα “τεκμαρτά” (δηλαδή τα «εικαζόμενα»), επειδή δεν μπορεί να αποκαλύψει τα πραγματικά. Με χαμηλότερους συντελεστές και με αναγνώριση όλων των εξόδων των επαγγελματιών» υποστήριξε ο πρώην Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο ότι η φορολογική μεταρρύθμιση βρίσκεται μεν στη σωστή κατεύθυνση αλλά «πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις».
Γάμος ομόφυλων
Όσον αφορά στον επικείμενο νόμο για τον γάμο των ομόφυλων, ξεκαθάρισε ότι θα τον καταψηφίσει. «Οφείλουμε να στηρίξουμε την “πυρηνική” οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Δηλαδή υπάρχει ΜΑΝΑ και ΠΑΤΕΡΑΣ» σημείωσε, λέγοντας ότι η αντιμετώπιση του δημογραφικού περνά μέσα από την στήριξη της πυρηνικής οικογένειας.
Το Κέντρο και… η ισορροπία
Ενδιαφέρον είχε η απάντηση του κ. Σαμαρά στο αν κινδυνεύει η ΝΔ στις ευρωεκλογές από τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα αυτής.
Ο πρώην Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η κοινωνία -τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη- κινείται δεξιότερα. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο ότι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου «ένα μέρος ψήφισε μικρότερα δεξιά κόμματα» εννοώντας την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου αλλά και τα ακροδεξιά κόμματα «ΝΙΚΗ» και «Σπαρτιάτες».
Για τον ίδιο, η ΝΔ κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της και την εμμονή προς το πολιτικό κέντρο. «Η ΝΔ δεν κινδυνεύει από τα σημερινά κόμματα που βρίσκονται δεξιότερά της. Κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της. Όταν στοχεύει αποκλειστικά στο “κέντρο” – τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα – κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της» υπογράμμισε.
Ουσία
Φυσικά, το ερώτημα που γεννάται είναι αν και κατά πόσον επηρεάζει η παρέμβαση Σαμαρά την κυβερνητική πολιτική.
Σχετικά με το φορολογικό, αναμένεται να υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο «Πρώτο Θέμα», ωστόσο η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν θα κάνει πίσω.
Αναφορικά με τον γάμο των ομόφυλων, πέραν του κ. Σαμαρά, δημοσίως ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, έχει διαμηνύσει ότι θα τον καταψηφίσει. Παρασκηνιακά δεκάδες βουλευτές έχουν εκφράσει έντονη διαφωνία με το εν λόγω νομοθέτημα. Ως εκ τούτου, όταν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, το Μαξίμου φέρεται ότι θα προκρίνει ψήφο κατά συνείδηση και δεν θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία.
Τέλος, για το άνοιγμα στο κέντρο, «γαλάζιοι» πολιτικοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι η «διαπλάτυνση» της ΝΔ επιβραβεύτηκε στις κάλπες και πως το κόμμα δεν αποστερείται των «κεντροδεξιών του καταβολών».