Ο Γιάννης Τζογκανάκης, μόνιμος κάτοικος Σαγκάης τα τελευταία 14 χρόνια μιλάει στο protothema.gr για τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης μετά την επιβολή αυστηρού lockdown προκειμένου να αναχαιτιστεί ένα νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού που πλήττει τη μεγαλύτερη πόλη-λιμάνι της Κίνας.
Ο Γιάννης Τζογκανάκης ήρθε στη Κίνα πριν από 14 χρόνια λόγω της δουλειάς του. Εργάζεται στο τομέα της ναυτιλίας και είναι παντρεμένος με Κινέζα με την οποία έχουν αποκτήσει δυο παιδιά. Διαμένουν σε συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή Pudong και τις τελευταίες μέρες δεν μπορούν ούτε καν να βγουν από την πόρτα του κτιρίου. «Αν το κάνεις, έρχονται και σε βρίσκουν διότι εδώ τα πάντα παρακολουθούνται» θα πει.
Τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβάλει οι τοπικές Αρχές είναι τόσο αυστηρά που απαγορεύεται μέχρι και η πρόσβαση στο σούπερ μάρκετ για είδη πρώτης ανάγκης.
«Αν θες τρόφιμα ή φάρμακα, απλά τα παραγγέλνεις και σου έρχονται με υπηρεσία ντελίβερι στο σπίτι. Δεν έχεις άλλη επιλογή. Δυστυχώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τις πλατφόρμες, αντιμετωπίζουν προβλήματα. Εγώ έχω παραγγείλει κάποια πράγματα εδώ και μια βδομάδα και ακόμα να τα παραλάβω» προσθέτει.
Σε ένα δεύτερο εύλογο ερώτημα, αν όλα αυτά που βλέπουμε στη τηλεόραση και στο διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο Γιάννης Τζογκανάκης, απαντά κατηγορηματικά. «Ναι. Το lockdown στη Κίνα, σημαινει ότι δεν βγαινεις από το σπίτι σου. Τώρα εάν φέρεις αντίρρηση και βγεις, τότε υπάρχει πρόβλημα. Έρχεται η αστυνομία και σε μαζεύει επιτόπου. Αυτά τα βιντεο που κυκλοφορούν είναι 100% αληθινά».
Την ώρα που μιλάμε μέσω messenger, μου μεταφέρει την πληροφορία ότι στη Σαγκάη συζητούν το ενδεχόμενο της πλήρης άρσης των μέτρων… στο τέλος Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι 26 εκατ. πολίτες θα αναγκαστούν να παραμείνουν κλεισμένοι στα διαμερίσματα τους για ενάμιση μήνα ακόμη.
«Δυστυχώς έτσι είναι, εκτός κι αν ενδιάμεσα χαλαρώσουν κάπως τους περιορισμούς. Αυτή τη στιγμή έχεις δικαίωμα να βγεις από το σπίτι σου μόνο αν χρειαστεί να μεταφερθείς στο νοσοκομείο, αλλά κι αυτό θέλει μεγάλη χαρτούρα. Ο κόσμος έχει κουραστεί και πιστεύω ότι όσο περνάει το καιρός, θα έχουμε και περισσότερες αντιδράσεις από εκείνους που δεν θέλουν να συμμορφωθούν με τα μέτρα».
Στο ερώτημα, ποια είναι ενημέρωση που δίνουν τα κινεζικά μίντια στο κόσμο, ο Γιάννης Τζογκανάκης, λέει ότι το μόνο που μπορεί να περάσει προς τα έξω, είναι η γραμμή της κυβέρνησης. «Οτιδήποτε άλλο βγει προς τα έξω, αμέσως διαγράφεται» εξηγεί.