Την τρελή πορεία τιμών των τριφυλλιών και του καλαμποκιού, ακολουθούν σανός και σανοβρώμη.
Σε πολύ υψηλά επίπεδα κινείται η τιμή του σανού και της σανοβρώμης, λόγω της μικρής διαθεσιμότητας σε τριφύλλια. Είναι ενδεικτικό πως σε σχέση με άλλα χρόνια η τιμή τους έχει πάρει πάνω κατά 100%, ίσως και παραπάνω σε πολλές περιοχές, ενώ ελάχιστα είναι τα αποθέματά τους. Το θετικό βέβαια για τους κτηνοτρόφους είναι πως εδώ και λίγες ημέρες επικρατεί σχεδόν σε όλη τη χώρα ηλιοφάνεια και μπορούν και βγάζουν για βοσκή τα κοπάδια τους.
Ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου, παραγωγός κτηνοτροφικών φυτών με 400 στρέμματα καλλιέργεια ανά έτος στο Νέο Ικόνιο Σοφάδων Καρδίτσας λέει στον ΑγροΤύπο πως λόγω της έλλειψης σε τριφύλλια οι κτηνοτρόφοι έχουν στραφεί και σε άλλα, φθηνότερα είδη, όπως είναι ο σανός και η σανοβρώμη, που κόβονται μια φορά το χρόνο και συγκεκριμένα το Μάιο. Όπως μας εξηγεί ο κ. Εκίζογλου η τιμή σε αυτά τα είδη έχει ανέλθει πλέον στα 22-23 λεπτά το κιλό στην Καρδίτσα, όταν τα προηγούμενα χρόνια δεν περνούσαν τα 11-13 λεπτά το κιλό. Ο κ. Εκίζογλου αναγνωρίζει πως η κατάσταση έχει ξεφύγει όσον αφορά στο κόστος των μονάδων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα, να έχει εξανεμιστεί η αύξηση τιμών στο γάλα.
Υψηλή ζήτηση για τα τριφύλλια, που ακολουθούν επίσης σανός και σανοβρώμη, βλέπει από την πλευρά του και ο Θύμιος Μακρής, παραγωγός κτηνοτροφικών φυτών από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου.
Πτώση από Φλεβάρη βλέπει ο Λουκμακιάς
Σύμφωνα με τον Θανάση Λουκμακιά, γεωργο-κτηνοτρόφο από το δήμο Τοπείρου Ξάνθης, μέχρι το Φλεβάρη θα συνεχιστεί η πίεση τιμών και μετά θα πέσουν, γιατί θα ανοίξει ο καιρός. Όπως αναφέρει ο κ. Λουκμακιάς, εκτός από τα τριφύλλια, έχουν εκτοξευθεί σε πάνω από 15 λεπτά το κιλό οι τιμές και για τα άχυρα, που άλλες χρονιές ήταν πάμφθηνα. Το θετικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως οι τιμές στο πρόβειο γάλα πάνε για αύξηση στο 1,40 τους επόμενους μήνες λόγω σημαντικής έλλειψης, ενώ πλέον σαφώς ανοδικά κινείται και το αγελαδινό.
Τρελή ζήτηση από Κρήτη
Ο κ. Γιάννης Βάγκος, μεγαλοπαραγωγός κτηνοτροφικών φυτών από την περιοχή της Λιβαδειάς, σημειώνει στον ΑγροΤύπο πως ειδικά στην Στερεά Ελλάδα ένα 5-10% σε απόθεμα σανοβρώμης έχει μείνει σε αποθήκες, με την ζήτηση να είναι σημαντική για το ταγί από την Κρήτη, όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν το συγκεκριμένο είδος οι Κρητικοί παραγωγοί. Ως εκ τούτου, καταλήγει ο κ. Βάγκος, η σανοβρώμη έχει φθάσει να στοιχίζει στον κτηνοτρόφο έως και 29 λεπτά το κιλό.
agrotypos.gr