Παραμένουν αμετακίνητοι στην αρχική τους απόφαση για αποχή επ΄ αόριστον από τις δικαιοπραξίες από την ερχόμενη Δευτέρα οι συμβολαιογράφοι της χώρας, εκτός εάν, έως τότε, ευοδωθούν οι συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Παράθυρο διεξόδου στην «κρίση» που έχει δημιουργηθεί θα αναζητηθεί σήμερα Πέμπτη στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί το απόγευμα με τον υπουργό κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.
Οι τριβές ξεκίνησαν με την απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου η κατάθεση των νέων συμβολαίων μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στο Κτηματολόγιο καθώς αρχίζει η λειτουργία του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου. Σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, ισχυρό τύπο δικαιοπραξιών αποτελεί το έγχαρτο συμβόλαιο που είναι υπογεγραμμένο φυσικά και όχι ψηφιακά.
Οι συμβολαιογράφοι
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Ρούσκας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», η τυποποίηση σε μια προκάτ φόρμα δεν μπορεί να λειτουργήσει στα συμβόλαια καθώς το καθένα είναι μοναδικό και διαφορετικό, ενώ όπως υποστηρίζει δεν προβλέπεται και από το ελληνικό δίκαιο. Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για το Κτηματολόγιο υφυπουργός κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης εξηγεί ότι με τη λειτουργία του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου, τα συμβόλαια θα κατατίθενται σε ψηφιακό αρχείο _ αναγνώσιμο PDF, υπογεγραμμένο ηλεκτρονικά _ από τον συμβολαιογράφο, μαζί με μια περίληψη της μεταγραφής.
Αυτό που δεν θα δέχεται η νέα πλατφόρμα θα είναι τα τελικά συμβόλαια σκαναρισμένα. Επίσης, τα στοιχεία των συμβαλλομένων θα αντλούνται από το Μητρώο Πολιτών του gov.gr ενώ εκείνα του ακινήτου από τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου ώστε να αποφεύγονται λάθη. Πάντως, όπως υποστηρίζει ο κ. Ρούσκας, «ακόμη δεν την έχουμε δει την πλατφόρμα, δεν μας την έδειξαν σε καμία από τις συναντήσεις που κάναμε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου», επισημαίνοντας ότι δεν είναι ενάντια στη ψηφιοποίηση των συμβολαίων αλλά θα πρέπει να γίνεται με ασφάλεια δικαίου.
Το Κτηματολόγιο
Σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη, «με την ψηφιακή μεταρρύθμιση, οι μεταγραφές ακινήτων θα πραγματοποιούνται σε μία ημέρα». Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Ρούσκας, η καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των καταχωρίσεων στα κτηματολογικά γραφεία δεν οφείλεται στην έντυπη ή ηλεκτρονική διαχείριση της συναλλαγής, αλλά στη δυσλειτουργία του Κτηματολογίου.
Επιπλέον, οι συμβολαιογράφοι διαφωνούν επίσης με έργο του υπουργείου που αφορά στις ψηφιακές υπογραφές των συμβαλλομένων. Το υπουργείο απαντά ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουν τα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούν στα γραφεία τους. «Έχουμε καθήκον να δώσουμε μια δωρεάν λύση για κάποιον συμβολαιογράφο που δεν θέλει να πληρώσει μια ιδιωτική εταιρεία για να βάλει λογισμικό στο γραφείο του. Αν δεν θέλετε, μην το χρησιμοποιείτε. Εμείς, όμως, έχουμε καθήκον να προσφέρουμε δωρεάν εφαρμογή, πέραν των πληρωμένων εφαρμογών ιδιωτικών εταιρειών που χρησιμοποιείτε ήδη το 95% των συμβολαιογράφων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του ο κ. Κυρανάκης.
Από τις προωθούμενες αλλαγές, σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεν θα αλλάξει τίποτα στον τρόπο που διαπιστώνουν οι συμβολαιογράφοι τη δικαιοπρακτική ικανότητα των συμβαλλομένων. Δεν καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία ενώπιον συμβολαιογράφου ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική βούληση των μερών, δεν επηρεάζεται ο τρόπος που τηρούν το πρωτότυπο αρχείο στο δικό τους γραφείο. Απλά το ελληνικό κράτος αντί να συνεχίσει να λαμβάνει έγχαρτα συμβόλαια, θα λαμβάνει ψηφιακά αντίγραφα συμβολαίου.
ot.gr