Αλαλούμ γίνεται με την Κυβέρνηση και τις αυξήσεις στο ρεύμα καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει και δεν φαίνεται κανείς να παίρνει τον έλεγχο. Από την μία η κυβέρνηση ζητά πίσω χιλιάδες ευρώ από κάθε επαγγελματία που πριν δυο χρόνια έδωσε ως μορφή επιδότησης για τις τότε αυξήσεις ρεύματος. Τώρα, απο την άλλη, τάζει νέες επιδοτήσεις στα νοικοκυριά μετά και τις τρελές αυξήσεις στους λογαριασμούς που δημιούργησε το εν μέσω καύσωνα το χρηματιστήριο ενέργειας!
Η κυβέρνηση μοιάζει μετά τις Ευρωεκλογές να είναι ζαλισμένη από το κακό αποτέλεσμα και κάνει κινήσεις που προδίδουν πανικό ενώ ταυτόχρονα προκαλεί το κοινό αίσθημα των πολιτών αφού ο εμπαιγμός φαίνεται σε όλα τα επίπεδα.
Στο στόχαστρο και πάλι οι επαγγελματίες
Φούρνοι, εστιατόρια, κομμωτήρια, ζαχαροπλαστεία και πολλές άλλες μικρές επιχειρήσεις ενημερώθηκαν εκτάκτως πριν από λίγες ημέρες από τον πάροχό τους ότι πρέπει να επιστρέψουν επιδοτήσεις που δόθηκαν για την ενεργειακή κρίση μέσα στο χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου 2022-Δεκεμβρίου 2023.
Η επιστροφή ζητείται διότι δόθηκαν τα χρήματα παράτυπα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη έγκριση από τις Βρυξέλλες, ενώ στην πορεία κρίθηκε από την ΕΕ ότι τα μέτρα δεν ήταν στοχευμένα με συγκεκριμένα κριτήρια, αλλά οριζόντια.
Κάποιοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 19 Ιουλίου, ενώ άλλοι μέχρι τις 23 του μηνός, να εξοφλήσουν τα ποσά της επιστροφής που μπορεί να φτάνουν μέχρι και 3.000 ευρώ ανά επιχείρηση ή να έρθουν αντιμέτωποι με τη διακοπή ρεύματος που ισούται βέβαια με το κλείσιμο της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί είναι λιγότερο από 2 εκατ. ευρώ και αφορά λιγότερες από 2.500 επιχειρήσεις. Πρόκειται σύμφωνα με τον ίδιο για ποσά της τάξης των 200 ευρώ.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, που αποκάλυψε το θέμα, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι επιστροφές που ζητούν οι πάροχοι, φτάνουν τα 500 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 2.000 ευρώ. Μάλιστα, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις, δεν αφορούν μόνο ενεργοβόρες δραστηριότητες όπως φούρνοι, αλλά και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε επίσης ότι το μείζον πρόβλημα δεν είναι πόσες επιχειρήσεις αφορά η επιστροφή, αλλά το σκεπτικό με το οποίο ζητούνται πίσω τα χρήματα που δόθηκαν με απόφαση της κυβέρνησης. Ο ίδιος προσθέτει με νόημα ότι η απόφαση της Κομισιόν, βάσει της οποίας ζητείται η επιστροφή, εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία πλέον οι επαγγελματίες καλούνται να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις υπεγράφη στις 10 Ιουνίου, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για πολιτική σκοπιμότητα, λόγω των ευρωεκλογών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και παράπονα εκ μέρους των εκπροσώπων των μικρομεσαίων και είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο το ΕΕΑ όσο και η ΕΣΕΕ ζήτησαν να ανακληθεί η επίμαχη Κοινή Υπουργική Απόφαση, ζητώντας από την ελληνική Πολιτεία να αναλάβει το σχετικό κόστος.
Η επιδότηση θα ισχύσει για νοικοκυριά με πράσινο τιμολόγιο και πιθανόν για εκείνα με κίτρινο, κυμαινόμενο τιμολόγιο, ενώ θα εξαιρούνται όσα έχουν σταθερό τιμολόγιο. Η κυβέρνηση έλαβε αυτή την απόφαση υπό το βάρος των μεγάλων ανατιμήσεων τον τελευταίο καιρό, με στόχο να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις απότομες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το ύψος και τους δικαιούχους της επιδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή του ρεύματος που θα επιδοτηθεί θα είναι ό,τι υπερβαίνει τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με το επιπλέον ποσό να καλύπτεται από το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και των εσόδων από το έκτακτο τέλος στα υπερκέρδη.
Οι αποφάσεις ελήφθησαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ πως η κυβέρνηση θα επιβάλει έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο για τους επόμενους δύο μήνες. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για να ανακουφιστούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο.
Η μέση τιμή στη χονδρική αγορά διαμορφώθηκε στα 218 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα, ενώ η μέγιστη έφτασε στα 712 ευρώ. Πηγές του Υπουργείου Ενέργειας αποδίδουν τις μεγάλες αυξήσεις σε εξωγενείς παράγοντες, όπως οι ανατιμήσεις στην αγορά της Ουγγαρίας που μέσω διασυνδέσεων επηρεάζουν την Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τελικά την Ελλάδα. Επίσης, παρατηρούνται τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ της ελάχιστης και της μέγιστης τιμής κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τις βραδινές ώρες η μέγιστη τιμή να ξεπερνά τα 600 ευρώ.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ζητήσει στοιχεία από το χρηματιστήριο ενέργειας για να ελέγξει ενδεχόμενες κερδοσκοπικές κινήσεις και να διαπιστώσει πώς εισέρχονται στο σύστημα οι λιγνιτικές μονάδες, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς ενέργειας.