Στη δεύτερη γραμμή ανοίγματος καταστημάτων ενόψει εορτών μετά τα αμιγώς εποχικά στις 7 Δεκεμβρίου αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, ο υπουργός αποκάλυψε ότι σε δεύτερο χρόνο θα ανοίξουν τα καταστήματα με παιχνίδια, βιβλία, λουλούδια, αλλά και κομμωτήρια. Απέφυγε όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό.
Αναφερόμενος στα εποχικά και τα 110 συγκεκριμένα καταστήματα που θα ανοίξουν τη Δευτέρα πανελλαδικά, ο κ. Γεωργιάδης έκανε έκκληση να γίνει σωστή διαχείριση της εικόνας με ευθύνη να αποφύγουν εικόνες συνωστισμού και παραβιάσεις τα μέτρα. Διαφορετικά όπως είπε, θα χρειαστεί να ξανακλείσουν.Για την εστίαση, ο υπουργός δεν άφησε πολλές ελπίδες, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι δεν θα ανοίξει στις γιορτές. Όπως είπε, σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση εκ νέου και να χρειαστεί lockdown ακόμη και 5 μηνών.
Διότι, όπως είπε τρώμε χωρίς μάσκα και λόγω κρύου θα είναι σε κλειστό χώρο που αυξάνει τον κίνδυνο. Ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσουν και τον χειμώνα να αερίζονται καλά οι χώροι εστίασης και να μπορούν να κάθονται και έξω. Για τον λόγο αυτό, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και την επιδότηση για τα θερμαντικά. Υπογράμμισε ότι το ποσό θα είναι ακατάσχετο.
Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας ο «οδικός χάρτης» για το άνοιγμα
Στο μεταξύ, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το σχέδιο για μερική χαλάρωση θα γίνει γνωστό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
«Θα υπάρξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο οδικός χάρτης για το πώς θα γίνει το άνοιγμα. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα αμιγώς εποχικά καταστήματα μετά θα δούμε τι θα ανοίξει», είπε ο Στέλιος Πέτσας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «οι πολίτες ζητούν να ανοίξουμε με ασφάλεια, θα πάρουμε τις αποφάσεις βάσει των εισηγήσεων των ειδικών, εμείς τους ακολουθούμε», για να προσθέσει ότι «όταν έχουμε εισηγήσεις της επιτροπής, τις λαμβάνουμε υπόψη. Για την παράταση του lockdown δεν μπήκαμε σε αυτή τη συζήτηση λόγω των αυξημένων κρουσμάτων. Συζητάμε με τους ειδικούς για τα εξειδικευμένα θέματα».
Κληθείς να σχολιάσει για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, επισήμανε ότι «εξετάζουμε πολλούς δείκτες, όχι μόνο τα κρούσματα αλλά και σε τι κατάσταση είναι το ΕΣΥ. Πρέπει να σταθμιστεί ο δείκτης θετικότητας που βαίνει μειούμενος, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα θέλαμε. Το Rt επίσης πέφτει πιο αργά, κάτι που δείχνει γιατί τα κρούσματα δεν έχουν πέσει όσο θα περιμέναμε. Θετικό είναι ότι υπάρχουν πιο πολλές ελεύθερες κλίνες, όμως δυστυχώς οι ΜΕΘ γεμίζουν».
«Στη Βόρεια Ελλάδα είδαμε στοιχεία με εισόδους και εξόδους από τη χώρα και διαπεριφερειακές μετακινήσεις», απάντησε, κληθείς να σχολιάσει τι δεν πήγε βάσει προβλέψεων, ενώ ερωτηθείς για το αν η Επιτροπή είχε εισηγηθεί πιο αυστηρά μέτρα, αποκάλυψε ότι «μόνο ο κ. Βατόπουλος είχε εισηγηθεί πιο σκληρά μέτρα. Η λήψη των μέτρων είναι σε κατάλληλο επίπεδο. Τα μέτρα που λάβαμε είναι αυτά που πρότεινε η επιτροπή στην πλειοψηφία της».
Για τις μετακινήσεις, ανέφερε πως «είναι πολύ δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, αν χαρακτηρίσουμε μια περιοχή “χαλαρή” θα υπάρξει και χαλάρωση. Προέχει να τηρούμε τα μέτρα για να ρίξουμε το φορτίο σε όλη την επικράτεια».