Σε καραντίνα βρίσκεται αιμοδοτικά από το προηγούμενο Σάββατο η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας μετά τη διάγνωση κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
Σύμφωνα με το kosmoslarissa.gr, πρόκειται για γυναίκα 72 χρόνων μεγάλης κοινότητας του νομού, που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Με τη δήλωση του κρούσματος στον ΕΟΔΥ ενημερώθηκε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, που σύμφωνα με το πρωτόκολλο έθεσε από το Σάββατο 29 Ιουλίου την περιοχή της Λάρισας, όπως και την Ημαθία, σε καραντίνα, ενημερώνοντας νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλίας αλλά και της Θεσσαλονίκης που είχαν πάρει αίμα από το Τμήμα Αιμοδοσίας του ΓΝ Λάρισας να προχωρήσουν σε ελέγχους των μονάδων αίματος και των παραγώγων τους.
Παράλληλα ειδικό αυτοκίνητο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας μετέφερε δείγματα μονάδων αίματος και παραγώγων των τελευταίων δύο εβδομάδων για έλεγχο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ στο εξής όλοι όσοι αιμοδοτούν τόσο στο Γενικό όσο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα εξετάζονται για ιό του Δυτικού Νείλου.
Απότομη αύξηση κρουσμάτων και ένας νέος θάνατος
Ακόμα 8 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας, δείχνει η τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, η οποία ανεβάζει το σύνολο στα 11 κρούσματα από την αρχή του χρόνου.
Η έκθεση καταγράφει επίσης έναν ακόμα θάνατο από τον ιό που μεταδίδεται με τα κουνούπια, τον δεύτερο που έχει αναφερθεί φέτος στην Ελλάδα. Και οι δύο ασθενείς ήταν άνω των 81 ετών.
Από τα 11 φετινά επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 10 ήταν σοβαρά, καθώς προκάλεσαν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.
Τρεις ασθενείς νοσηλεύονται, ο ένας σε ΜΕΘ.
Κρούσματα έχουν καταγραφεί στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας (πιθανώς στον δήμο Νέστου), Καρδίτσας (πιθανώς στους δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου και Παλαμά), Λάρισας (πιθανώς στον δήμο Λαρισαίων, Ημαθίας (πιθανώς στο νομό Βέροιας), Πέλλας (πιθανώς στον δήμο Πέλλας) και Σερρών (πιθανώς στον δήμο Ηρακλειάς).
Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανότατα μεγαλύτερος, δεδομένου ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που προσβάλλονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα.
Στο 20% των περιπτώσεων μπορεί να εμφανιστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ναυτία ή εξάνθημα, όμως μόνο το 1% των ασθενών εκδηλώνει σοβαρή νόσο που επηρεάζει τον εγκέφαλο.
Αυξημένο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και οι ασθενείς σε ανοσοκαταστολή.
Κρούσματα εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το 2019 η Ελλάδα ανέφερε 227 περιστατικά.
in.gr