Οι αναταράξεις στη Νέα Δημοκρατία συνεχίζονται μετά τα «ρίχτερ» που προκάλεσε, κυρίως, η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο, στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη, σε μια εποχή που έχει ανοίξει το θέμα επανεκλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Με τον «αέρα» υπεροχής του 41% να έχει γίνει «καπνός» μετά την πρόσφατη εκλογική μάχη (ευρωεκλογές) τα «σύννεφα» του 28% πάνω από την Πειραιώς άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και η βροχή δεν άργησε να έρθει…
Σε κάτι από λιγότερο από δέκα μήνες…
Το ψιλόβροχο ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου στην εκρηκτική συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε αυτή τέθηκαν ανοιχτά ζητήματα ιδεολογικού προσανατολισμού του κόμματος, επαναπροσέγγισης του παραδοσιακού ακροατηρίου της Ν.Δ. αλλά και θέμα επανεκλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η περίοδος «περισυλλογής» έλαβε τέλος πριν ξεκινήσουν τα μπάνια του λαού και ένα από τα θέματα που κυριάρχησε στην ΚΟ της ΝΔ ήταν το θέμα της επανεκλογής της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η θητεία Κατερίνας Σακελλαροπούλου λήγει στις 13 Μαρτίου του 2025, που σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να συγκαλέσει την Ολομέλεια για την ειδική αυτή συνεδρίαση το αργότερο μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα να πάρει τις αποφάσεις του. Αν θα υποστηρίξει την επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ή αν θα ρίξει ένα νέο όνομα στο τραπέζι.
Η πίεση πλέον των «γαλάζιων» είναι ασφυκτική και θα μπορούσε να πει κάποιος και καθοριστική αφού συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες ο Κυριάκος Μητσοτάκης να οπισθοχωρήσει τραβόντας «χαρτί» από τη «δεξαμενή» της συντηρητικής παράταξης για να κάμψει τη δυσαρέσκεια αλλά και για να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση βουλευτές του κόμματός του να καταψηφίζουν την επιλογή του.
Η «βόμβα» Βλάχου
Ενστάσεις σχετικά με την επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας διατύπωσαν περί των 25 «γαλάζιων» βουλευτών ταρακουνώντας τα λιμνάζοντα νερά.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Γιώργου Βλάχου. «Μην με θεωρείτε δεδομένο στην ψηφοφορία για ΠτΔ», είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε συνεχίζοντας σε κριτικό ύφος: «Δεν ξανά ψηφίζω τίποτα που δεν θα μου το εξηγήσουν».
Ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης υπογράμμισε πως ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από το κυβερνών κόμμα.
Θέμα Σακελλαροπούλου είχε ανοίξει (ACTION24) την Τρίτη (25/06) και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Κυρανάκης ανοίγοντας τον χορό της ονοματολογία, τασσόμενος υπέρ της υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή ή του Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τη συνεδρίαση της ΚΟ η πλειονότητα των «γαλάζιων» βουλευτών τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η σκυτάλη στον Ανδρέα Κατσανιώτη
Ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, φρόντισε να συντηρεί το θέμα «ζεστό». Ο βουλευτής Αχαΐας που βρέθηκε στην χθεσινή κοινή εμφάνιση των Καραμανλή-Σαμαρά έλαβε το μήνυμα και το υιοθέτησε καθώς όπως είπε «αυτό που συνέβη χθες ήταν μία προτροπή για αλλαγή κατεύθυνσης (…).
Σε συνέντευξη που παραχώρησε (ρ/σ Παραπολιτικά) τοποθετήθηκε σε ότι αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας ότι «σίγουρα θα μπορούσαμε να βρούμε ανθρώπους που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της παράταξης. Δεν είναι απαραίτητο να είναι από την πολιτική. Αλλά έχει σημασία να έχει την ίδια αντίληψη για το έθνος και τον πολιτισμό. Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι η κ. Σακελλαροπούλου έχει κάνει έναν κύκλο. Νομίζω αυτός ο κύκλος πρέπει να κλείσει».
Με τη σπίθα να έχει ανάψει και να απομένει να φανεί αν θα υπάρξει φωτιά είναι κρίσιμο να υπενθυμίσουμε πως μετά την αναθεώρηση του 2019, η Βουλή δεν διαλύεται αν ο υποψήφιος ΠτΔ δεν λάβει στην τρίτη ψηφοφορία τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, και δεν προκηρύσσονται εκλογές. Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναδεικνύεται όποιος/α συγκεντρώσει στην τέταρτη ψηφοφορία την απόλυτη πλειοψηφία, 151 ψήφους. Αν ούτε αυτό γίνει κατορθωτό, τότε στην πέμπτη και τελευταία ψηφοφορία αρκεί η σχετική πλειοψηφία, κάτω από 151 βουλευτές, χωρίς να ορίζεται κατώτερο όριο.
in.gr