Με βαριά μεταρρυθμιστική ατζέντα πέρασαν το κατώφλι του Μέγαρου Μαξίμου έξι από τους μεγαλύτερους βιομήχανους και επιχειρηματίες της χώρας, συναντώντας τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.
Οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλος (Τιτάν), Ε. Μυτιληναίος (Mytilineos), Σπ. Θεοδώροπουλος (Chpita), Γ. Γιώτης (Γιώτης), Ε. Βασιλάκης (Aegean Airlines), M. Βερέμης (Upstream) και Β. Ψάλτης (CEO της Alpha Bank) ζήτησαν οκτώ τομές (7+1) που «ανεβάζουν την Ελλάδα κατηγορία στην ανάπτυξη και θωρακίζουν περαιτέρω την κοινωνική ευημερία σε ένα περιβάλλον συνεχών ανατροπών». Στη συνάντηση από την πλευρά του ΣΕΒ συμμετείχε και το επίσης μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Ε. Βιδάλης και ο γεν. διευθυντής Γ. Ξηρογιάννης.
Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του ΣΕΒ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σχεδόν σε όλα τα αιτήματα των βιομηχάνων με ένα «Ναι»!
Οι 7 +1 τομές
Ο ΣΕΒ, τόνισε ότι η κυβερνητική περίοδος ξεκίνησε με θετικές πρωτοβουλίες για τη λειτουργία της οικονομίας και την ενίσχυση της βιώσιμης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης και ανέδειξε την ανάγκη συνέχισης και επιτάχυνσης του μεταρρυθμιστικού έργου. Ο Σύνδεσμος σημείωσε επίσης πώς «για να ανέβει η Ελλάδα κατηγορία στην ανάπτυξη καλείται να ολοκληρώσει μικρές επαναστάσεις που θωρακίζουν την κοινωνική ευημερία, βελτιώνουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δημιουργούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας και αυξάνουν τα δημόσια έσοδα»
Ειδικότερα ο ΣΕΒ ανάδειξε τις τομές που απαιτούνται για:
1. Την επιχειρηματική μεγέθυνση,
2. Τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας,
3. Τις επενδύσεις εγχώριας προστιθέμενης αξίας,
4. Τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση,
5. Το άλμα μπροστά στην ανάπτυξη ταλέντου,
6. Την ταχύτερη βιομηχανική ανάπτυξη,
7. Την καλύτερη λειτουργία του κράτους με
8. Δομική πάταξη της γραφειοκρατίας
Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλος τόνισε: «Η Ελλάδα, έχει μπει σε ένα νέο κύκλο, κερδίζοντας καθημερινά την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Σε αυτό έχει παίξει καθοριστικό ρόλο η σταθερότητα και η συνεχής διάθεση για μεταρρυθμίσεις που θωρακίζουν τη χώρα. Στη συνάντηση υπό τον Πρωθυπουργό είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε 7+1 τομές που εκτιμούμε ότι ανεβάζουν την Ελλάδα κατηγορία στην ανάπτυξη και θωρακίζουν περαιτέρω την κοινωνική ευημερία σε ένα περιβάλλον συνεχών ανατροπών».
Ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβαλλοντος και της διεθνους ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στην περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τη βελτίωση της ταχύτητας στην απονομή Δικαιοσυνης, τους αυστηρούς ελέγχους σε κάθε εστία ανομίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την αύξηση των εισοδημάτων.
Επί της ουσίας απάντησε θετικά στην πλειονότητα των αιτημάτων του ΣΕΒ.
Η συζήτηση
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου σημειώθηκε ότι η ελληνική οικονομία ενισχύθηκε σημαντικά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και διατηρεί ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, ενώ προχωρά ο σταδιακός μετασχηματισμός του παραγωγικού υποδείγματος.
Εξετάστηκαν παράλληλα οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιδιωτική επιχειρηματικότητα, οι προοπτικές της αγοράς εργασίας, η δημιουργία και κάλυψη καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού ώστε να διαθέτει υψηλού επιπέδου δεξιότητες, οι δυνατότητες για περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων, στρατηγικοί στόχοι όπως η πράσινη μετάβαση, αλλά και οι προκλήσεις οι οποίες απορρέουν από τις πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται πανευρωπαϊκά.
Θεσσαλία
Με αφορμή τις πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές, ο ΣΕΒ παρουσίασε τη συμβολή των μελών του στον εθνικό σκοπό αποκατάστασης της Θεσσαλίας. Σημείωσε όμως ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην ενεργειακή μετάβαση, αλλά να αφορά το σχεδιασμό υποδομών, την προστασία βιομηχανικών εγκαταστάσεων, την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών αλλά και τις απαραίτητες αλλαγές στις δομές της δημόσιας διοίκησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη του ΣΕΒ συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα του ιδιωτικού τομέα να συνεισφέρει οργανωμένα στην αποκατάσταση των πλημμυροπαθών περιοχών στη Θεσσαλία.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι μέλη του Συνδέσμου μπορούν αφενός να αναλάβουν την επισκευή, ανακατασκευή αλλά και ουσιαστική αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων που έχουν υποστεί φθορές, και αφετέρου να συμβάλλουν στο ταμείο της κρατικής αρωγής μέσω του οποίου χρηματοδοτείται η αποκατάσταση κατεστραμμένων σπιτιών.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος, από πλευράς κυβέρνησης, o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, o Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, οι Υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
ot.gr