Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση: το ρητό αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού του Μαξίμου για την προ ημερησίας συζήτηση αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, την ώρα που η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για τη «μητέρα των μαχών» -ίσως την πιο… εκρηκτική αντιπαράθεση στη Βουλή από το 2019.
Μάλιστα, την Τετάρτη στο επίκεντρο της πολιτικής σύγκρουσης βρέθηκαν οι δηλώσεις του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη αλλά και ένα δημοσίευμα της πολιτικής ιστοσελίδας Politico, που αναφερόταν στην απάντηση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. για το λογισμικό Predator.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τις δηλώσεις του κ. Δεμίρη, έκανε λόγο για «ομολογία παρακολουθήσεων και άλλων πολιτικών και δημοσιογράφων» ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, είχε προηγουμένως εξαπολύσει δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για το δημοσίευμα της πολιτικής ιστοσελίδας, κάνοντας λόγο για απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων από την αρχή.
Κατά πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που αύριο θα μιλήσει από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση που ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας- θα αναδείξει το γεγονός ότι εκείνος ήταν αυτός που «ξετύλιξε» το κουβάρι της υπόθεσης όταν ενημερώθηκε για την παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.
Σε μια απόπειρα να αποδομήσει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι εκείνος ήταν που ζήτησε την παραίτηση του Παναγιώτη Κοντολέοντος στις αρχές του Αυγούστου ενώ στη συνέχεια θα αναφερθεί στη συνολική εικόνα της ΕΥΠ και τα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σκοπεύει να ασκήσει έντονη κριτική στην αντιπολίτευση και θα την φέρει προ των ευθυνών της, ρωτώντας εάν θα πρέπει να μπορεί ή όχι η ΕΥΠ να παρακολουθήσει νόμιμα έναν πολιτικό.
Τα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ
Και στην Κουμουνδούρου, όμως, γίνονται έντονες διεργασίες για την αυριανή συζήτηση στη Βουλή, με την αξιωματική αντιπολίτευση να εμφανίζεται αποφασισμένη να λάβει απαντήσεις σε πέντε καίρια ερωτήματα.
• Ποιες υπηρεσίες μίσθωσαν το κακόβουλο λογισμικό Predator;
• Γιατί δεν έχει γίνει μία έρευνα στην εταιρεία «Intellexa», η οποία φαίνεται ότι διαθέτει -και ενδεχομένως νοικιάζει στην ΕΥΠ, είναι ένα αναπάντητο ερώτημα- το λογισμικό Predator;
• Ποια είναι τα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνται –η εφημερίδα «Καθημερινή» την προηγούμενη εβδομάδα έγραψε για επτά πολιτικά πρόσωπα.
• Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη;
• Γιατί το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες κατά την Κουμουνδούρου, πήγαν να συσκοτίσουν αυτή την υπόθεση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, εκτιμώντας μάλιστα πως θα έρθουν στην επιφάνεια και άλλα πολιτικά πρόσωπα αλλά και δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στο «στόχαστρο» του Μαξίμου μέσω της ΕΥΠ.
Μάλιστα, στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύουν «πυρά» κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης – πλην ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων- αυτό θα οδηγούσε στην παραίτηση της κυβέρνησης.
Το «βάρος» στον Μιχάλη Κατρίνη
Δεδομένης της απουσίας του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη από την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, το «βάρος» της εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής πέφτει για ακόμη μια φορά στον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μιχάλη Κατρίνη.
Παρότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, αυτή τη φορά ο κ. Κατρίνης θα κονταροχτυπηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς.