Το ενδεχόμενο μεταφοράς των μήλων δια θαλάσσης από το Πουρί και τη Ζαγορά εξετάζει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ThessToday.gr η κυβέρνηση, καθώς οι γέφυρες εισόδου – εξόδου στην περιοχή εξακολουθούν να παρουσιάζουν εμφανή σημάδια ακαταλληλότητας, παρά τις διανοίξεις με χαλίκι και άμμο.
Η εξαήμερη όμως «εξορία» των Πουριανών από τον υπόλοιπο κόσμο -διέσχιζαν διαδρομές με τα πόδια- οδήγησε σε μια κλιμακούμενη αγωνία για το μέλλον τους, καθώς αυτές τις ημέρες επιβάλλεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των μήλων. Όμως οι σοδειές που έχουν απομείνει στα δέντρα είναι σε μη προσβάσιμα σημεία, εξαιτίας της κατάρρευσης της αγροτικής οδοποιίας.
Έτσι, λοιπόν, η κυβέρνηση καταστρώνει ένα σχέδιο σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθεί η παραγωγή, το οποίο περιλαμβάνει δύο άξονες: Μεταφορά υλικών μέσω θαλάσσης για την άμεση επιδιόρθωση των δρόμων, καθώς είναι αδύνατον να μεταφερθούν τόνοι τσιμέντου από βαρέα οχήματα στο υφιστάμενο -αλλά διαλυμένο- οδικό δίκτυο. Σε περίπτωση που όμως δεν καταστεί εφικτή η μεταφορά των υλικών μέσω θαλάσσης, τότε εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφερθούν τα μήλα με καράβι, πιθανότατα από την παραλία του Χορευτού, όπου ούτως ή άλλως στην περιοχή στεγάζεται ο διαμορφωμένος χώρος με ψυγεία για τους παραγωγούς.
Οι παραγωγοί, πάντως, εδώ και ημέρες εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τον τόπο τους, με την ατμόσφαιρα να είναι ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη για τη διαχείριση της κρίσης από την υπάρχουσα δημοτική αρχή. Εκείνο που ζητούν είναι περισσότερα μηχανήματα έργου για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, έτσι ώστε να προσεγγίσουν και να συλλέξουν τα μήλα από τις καλλιέργειές τους. Επειδή, όμως, μηχανήματα σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αλλά χειριστές όχι, και επειδή φαίνεται ότι δεν αρκούν μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday.gr έχουν επιστρατευτεί ακόμη και ιδιώτες από όλο τον θεσσαλικό κάμπο που επιχειρούν όπου κρίνεται απαραίτητο.