Σκηνικό ευρύτερης κρίσης στήνεται στο κυβερνών κόμμα και μάλιστα μια ημέρα πριν τον επίσημο εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυσή της ΝΔ.
Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής δείχνουν να αγνοούν την προσωπική πρόσκληση του πρωθυπουργού, μέσω των τηλεφωνημάτων που τους έκανε, και -εκτός πολύ πολύ μεγάλου απροόπτου- δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στο πάρτι που διεξάγεται έξω από τα ιστορικά γραφεία της ΝΔ, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό.
Η απουσία των δυο πρωθυπουργών δεν θα είχε τόσο ιδιαίτερη πολιτική αξία αν δεν είχαν προηγηθεί τα προσωπικά τηλεφωνήματα Μητσοτάκη. Τώρα όμως Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής εμφανίζονται να αγνοούν την πρόσκληση του πρωθυπουργού και να αποστέλλουν ένα μήνυμα ευρύτερης αμφισβήτησής του.
Ο Μητσοτάκης προφανώς τους τηλεφώνησε με σκοπό να τους θέσει το δίλημμα: Ή συμμετέχουν στο πάρτι της Ρηγίλλης ως χειροκροτητές ή αλλιώς εκτίθενται στη βάση της παράταξης αφού δεν παραβρίσκονται σε μια εκδήλωση γιορτής για τη Νέα Δημοκρατία. Η κίνηση εκ του αποτελέσματος εμφανίζεται να είναι λάθος καθώς εκείνος που εμφανίζεται ζημιωμένος από το γεγονός είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που δείχνει να αγνοείται από τους δυο πρώην!
Μόνο δε απαρατήρητο δεν περνάει ότι για μια ακόμα φορά Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς δρουν συντονισμένα, από κοινού, δείχνοντας ότι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος διαμορφώνεται αργά αλλά σταθερά ένας ενιαίος πόλος μιας διαφορετικής πολιτικής και φυσιογνωμίας της ΝΔ.
Η ανταρσία οκτώ νέων γαλάζιων βουλευτών
Την ίδια στιγμή οκτώ «γαλάζιοι» βουλευτές που πρόσκεινται κυρίως στον Αντώνη Σαμαρά καταθέτουν ερώτηση σε δυο υπουργούς, τη Νίκη Κεραμέως και τον Άδωνι Γεωργιάδη, αγνοώντας τόσο την «επίθεση φιλίας» του Μαξίμου, όσο και τις συλλογικές ενημερώσεις που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν από τους αρμόδιους υπουργούς.
Οι οκτώ βουλευτές, μάλιστα, είναι διαφορετικοί από τους «11» που κατέθεσαν την προηγούμενη ερώτηση για τα «κόκκινα δάνεια» στον Κωστή Χατζηδάκη, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσίευσαν πριν τις καλοκαιρινές διακοπές τα «Παιχνίδια Εξουσίας» και που ανέφεραν ότι οι διαφωνούντες βουλευτές στη Νέα Δημοκρατία είναι περισσότεροι από είκοσι. Η δε διαγραφή του Μάριου Σαλμά, στο βαθμό που έγινε για τους λόγους που δημοσιοποιήθηκαν δεν έδειξε να τρομοκρατεί τους υπολοίπους. Νεότερες δε πληροφορίες επιμένουν πως οι διαφωνούντες «γαλάζιοι» βουλευτές είναι πάνω από 30, πιθανόν δε να αγγίζουν τους 40!
Κάτι που ενδεχομένως φανεί και από τη νέα ερώτηση που ετοιμάζουν και που αφορά ένα ακόμα «ταυτοτικό» θέμα για τη Νέα Δημοκρατία, τους αγρότες. Ερώτηση που θα υπογράφουν κάποιοι εξ εκείνων που υπέγραψαν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, όσο και από εκείνους που υπογράφουν την ερώτηση της Τετάρτης, πιθανόν δε και κάποιοι που δεν έχουν υπογράψει ακόμα.
Λεπτομέρεια»: Όλοι -ή σχεδόν όλοι- οι «αντάρτες» βουλευτές πρόσκεινται πολιτικά στους δυο πρώην πρωθυπουργούς. Τυχαίο;
Τι θα πράξει το Μαξίμου
Με τις μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία, τους κινδύνους από τους πολέμους στην περιοχή μας και τον ανταγωνισμό Δύσης-Ανατολής που πιθανότατα θα οδηγήσει σε κλιμάκωση και επέκταση των συγκρούσεων, αλλά και το ενδεχόμενο επικράτησης του Ντ. Τραμπ τον Νοέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να μην μπορεί να ανακάμψει, αλλά και να βρίσκεται ενώπιον διαμόρφωσης και μιας εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Η τακτική του Μαξίμου προκειμένου να «τιθασεύσει» τους αντάρτες βουλευτές δεν δείχνει να φέρνει αποτελέσματα, αντιθέτως το πρόβλημα μεγεθύνεται.
Είναι συνεπώς σαφές πως ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να αναζητήσει μια νέα στρατηγική- αν υπάρχει. Διαφορετικά και με δεδομένη την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει -και όχι στο απώτερο μέλλον- ακόμα και έκτακτες πολιτικές εξελίξεις.