Θέλετε να μάθετε το μυστικό για το τέλειο σκορδόψωμο, με τυρί που λιώνει υπέροχα καθώς κόβεται σε φέτες; Τα υλικά είναι λίγα και απλούστατα: πολύ τυρί, ελάχιστη μαγιονέζα (κι όμως χρειάζεται λίγη) και ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Αυτό το αρωματικότατο σκορδόψωμο με τυρί ετοιμάζεται σε λιγότερο από μισή ώρα. Είναι ότι πρέπει για ενδιάμεσο σνακ μέσα στην ημέρα, ενώ μπορείτε και να το συντηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη και να το έχετε έτοιμο ανά πάσα στιγμή.
Υλικά
1 μεγάλη μπαγκέτα ψωμί
8 κουτ. σούπας βούτυρο ανάλατο
2 μέτρια κρεμμυδάκια φρέσκα
5 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σούπας μαγιονέζα
1/2 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
85 γρ. τριμμένο τυρί μοτσαρέλα
85 γρ. τυρί Παρμεζάνα
Διαδικασία
Τοποθετούμε το βούτυρο σε ένα μικρό μπολ και το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι να μαλακώσει. Βάζουμε τη σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου μας και προθερμαίνουμε στους 220°C. Τοποθετούμε επάνω στη σχάρα ένα ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο.
Κόβουμε τη μπαγκέτα στη μέση οριζοντίως, χρησιμοποιώντας ένα οδοντωτό μαχαίρι. Κόβουμε το καθένα στη μέση κάθετα, ώστε να έχουμε συνολικά 4 μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε τα κομμάτια στο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα επάνω.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια αφήνοντας στην άκρη 1 κουταλιά της σούπας από το πράσινο μέρος τους για το γαρνίρισμα. Τα υπόλοιπα κρεμμυδάκια τα προσθέτουμε στο μπολ με το βούτυρο. Λιώνουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις ρίχνουμε κι αυτές στο βούτυρο.
Προσθέτουμε στο μίγμα αυτό τη μαγιονέζα, τη σκόνη του σκόρδου, το πιπέρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά ώσπου να δημιουργηθεί μια πάστα που αλείφεται. Απλώνουμε ισομερώς το άλειμμα αυτό επάνω από κάθε κομμάτι ψωμιού.
Τρίβουμε τα δύο είδη τυριών (αν δεν τα έχουμε αγοράσει τριμμένα), τα βάζουμε σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και τα ανακατεύουμε να αναμιχθούν. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά τα ψωμιά επάνω από το βούτυρο.
Ψήνουμε μέχρι τα τυριά να λιώσουν και να σκουρύνουν σε μερικά σημεία, για περίπου 15′. Γαρνίρουμε με τα κρεμμυδάκια που έχουμε κρατήσει στην άκρη γι’ αυτόν τον σκοπό.
Tip:
Διαλέξτε μια μπαγκέτα που να έχει τραγανή κόρα από έξω και αφράτη ψίχα στο εσωτερικό της. Έτσι είναι οι μπαγκέτες ιταλικού τύπου.