Ο πόλεμος στο Ισραήλ συνεχίζει και οι ίδιοι έζησαν στιγμές τρόμου στο Τελ Αβίβ. Πλέον βρίσκονται ασφαλείς στη Θεσσαλονίκη και περιγράφουν εικόνες που εκτυλίχθηκαν μπροστά τους…
Οι απαγωγές και οι δολοφονίες έγιναν μπροστά στα μάτια τους, στο Τελ Αβίβ. Έλληνες που επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, περιγράφουν την κόλαση που έζησαν την ώρα που ο πόλεμος στο Ισραήλ μαίνεται. Οι ίδιοι κατάφεραν να γλιτώσουν. Κάποιοι από τους φίλους τους όμως δεν στάθηκαν τυχεροί. Οι τρομοκράτες της Χαμάς, άρχισαν να σκοτώνουν πολίτες χωρίς κανένα έλεος, όπως λένε στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Πλέον μετά τις στιγμές πανικού και τον φόβο που όπως τονίζουν είναι αδύνατον να περιγράψουν με λέξεις, αγωνιούν για όλους εκείνους που έχουν μείνει πίσω.
Με ζωγραφισμένο τον τρόμο στα πρόσωπά τους έφτασαν στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα οι πρώτοι Έλληνες και Ισραηλινοί από το Τελ Αβίβ που έχει βυθιστεί στη δύνη του πολέμου μετά την επίθεση της Χαμάς. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Αεροδρόμιο “Μακεδονία” λίγο μετά τις 02:30 σηματοδοτώντας για όλους τους επιβάτες την λήξη του εφιάλτη που βίωσαν τις τελευταίες μέρες στο Νότιο Ισραήλ.
Η Ρόνι, μαζί με τα δύο της παιδιά και τον σύζυγό της πέφτει στην αγκαλιά της μητέρας της που τους περιμένει εναγωνίως στις αφίξεις, του αεροδρομίου. «Γλιτώσαμε» ψιθύρισε με δάκρυα στα μάτια. Η νεαρή μητέρα μαζί με τον σύντροφό της και τα δύο τους παιδιά μέχρι πριν λίγες ώρες βρίσκονταν αμπαρωμένοι στο καταφύγιο του σπιτιού τους σε ένα προάστιο του Τελ Αβίβ.
«Όταν οι Χαμάς μπήκε στο Ισραήλ δεν περίμενε κανείς αυτό που θα ακολουθήσει» περιγράφει στο thesstoday.gr. «Είναι τρομακτικό αυτό που ζήσαμε. Είδαμε τα σπίτια μας να καταστρέφονται. Κινδύνεψαν οι ζωές μας. Τα παιδιά μας. Όλοι οι φίλοι του άντρα μου είναι στο στρατό. Δεν ξέρουμε πότε και αν θα γυρίσουν» εξηγεί η νεαρή διστάζοντας να ανασύρει από τη μνήμη της τα όσα έζησε τις τελευταίες ώρες και συνεχίζει:
«Είδαμε χιλιάδες νεκρούς, άτομα να τα απαγάγουν, να τα σέρνουν στον δρόμο και αυτά μετά να καταλήγουν. Σκότωσαν κόσμο χωρίς κανένα έλεος. Ήταν μικρά παιδιά, μητέρες με τα μωρά τους και ηλικιωμένοι. Οι πόλεις Κιμπούτς και Άσκελον έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί. Είναι ασύλληπτα αυτά που είδαν τα μάτια μας».
Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει, όταν ήχησαν οι σειρήνες του πολέμου όλα τα μέλη της οικογένειας ταμπουρώθηκαν στο καταφύγιο που υπάρχει στο σπίτι που διέμεναν. «Ζούσαμε για αρκετές ώρες στο καταφύγιο του σπιτιού μας αλλά μετά εξαντλήθηκαν τα αποθέματα που είχαμε. Εκεί λόγω της κατάστασης που επικρατεί είναι συνηθισμένο κάθε σπίτι να έχει το δικό του καταφύγιο για την ώρα που θα ηχήσουν οι σειρήνες του πολέμου».
Η Ρόνι εξηγεί πως οι πολίτες εκεί δεν έχουν σωστή ενημέρωση από τους αρμόδιους, ενώ κάθε πέντε με έξι ώρες καταγράφεται ένας απολογισμός για τους νεκρούς με τις λίστες να αυξάνονται συνεχώς και με τρομακτική ταχύτητα. «Ενημέρωση δεν υπάρχει. Κάθε πέντε ώρες ανεβαίνει το νούμερο των νεκρών. Θέλουμε να γυρίσουμε πίσω αλλά δεν ξέρουμε το πότε ακριβώς. Αυτό που προέχει είναι να ζουν με ασφάλεια τα παιδιά μας».
Η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη όπως λέει είναι πλέον το νέο καταφύγιο της οικογένειας της καθώς εδώ ζουν οι γονείς της. Τα ξημερώματα της Δευτέρας έφτασαν στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” οι πρώτοι 81 Έλληνες που βρίσκονταν στο Ισραήλ, είχαν πάει για προσκήνυμα στους Αγίους Τόπους και σύμφωνα με το πρόγραμμά τους θα επέστρεφαν κανονικά χθες Κυριακή, ωστόσο λόγω του πολέμου υπήρξε καθυστέρηση.
Στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” προσγειώθηκαν κι άλλες πτήσεις από το Τελ Αβίβ με ξένους υπηκόους που έρχονται στην Ελλάδα είτε γιατί αισθάνονται πιο ασφαλείς, είτε για να κατευθυνθούν μέσω αυτής σε κάποιον άλλο προορισμό, μακριά από τη δύνη του πολέμου.
newsit.gr