Η κατάσταση αυτή υποδηλώνει έντονες αυξήσεις στα τιμολόγια του Αυγούστου, καθώς η μέση τιμή στο ελληνικό χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιούλιο έχει ήδη παρουσιάσει αύξηση άνω του 45%. Οι αυξήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες υψηλές τιμές, δημιουργούν ανησυχίες για το ενεργειακό κόστος των καταναλωτών στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.
Στη βάση αυτή η κυβέρνηση στο τέλος Ιουλίου θα καθορίσει το ύψος του έκτακτου τέλους που θα πληρώσουν για δύο μήνες οι ηλεκτροπαραγωγοί. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τα έσοδα από το έκτακτο τέλος θα χρησιμοποιηθούν για την επιδότηση όσων είναι συμβεβλημένοι σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, χωρίς εξαίρεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας, σε πρώτη φάση για τον μήνα Αύγουστο.
Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει πάνω από 10 δισ. ευρώ τις εποχές της μεγάλης αύξησης των τιμών του ρεύματος και ότι ο ελληνικός μηχανισμός για τη διακράτηση των υπερκερδών έγινε ευρωπαϊκή πολιτική. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μάχεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια πιο δίκαιη και ανταγωνιστική ενιαία αγορά ενέργειας.
Επιπλέον, ανέφερε ότι με ρύθμιση που ψηφίζεται στη Βουλή, θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την υποστήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων που δεν είδαν αύξηση στη σύνταξή τους λόγω της προσωπικής διαφοράς.