Τον κίνδυνο που υφίσταται για την εξαφάνιση των πλατάνων, εφόσον δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταχρωματικού έλκους, υπογράμμισε ο δασολόγος φυτοπαθολόγος, Παναγιώτης Τσόπελας, στη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης που έγινε χθες στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων.
Εστιάζοντας στο πρόβλημα, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, τόνισε ότι είναι αδιανόητο να αφανιστεί αυτό το είδος της χλωρίδας, που συνδέεται με τον πολιτισμό της χώρας και αποτελεί κομμάτι της ιστορίας μας.
«Η ασθένεια των πλατάνων έχει εξελιχθεί σε πανδημία», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Τσόπελας, ο οποίος θεωρείται κορυφαίος επιστήμονας του είδους στη χώρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην κοιλάδα του Αλφειού εντοπίζεται το σημαντικότερο πρόβλημα με τα πλατάνια. «Μιλούσα με τον δασάρχη Ολυμπίας τον κ. Γιακουμή και είπαμε πως αν πάρεις τον δρόμο από 111 προς Τρίπολη, σε κάποια σημεία μέσα στο ποτάμι είναι εμφανές ότι χιλιάδες δέντρα να έχουν νεκρωθεί», είπε ο κ. Τσόπελας, επισημαίνοντας ακολούθως ότι στα σημεία που υπάρχει αυξημένος πληθυσμός δένδρων εκεί εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Η ασθένεια αντιμετωπίζεται, εάν εντοπιστεί στα πρώτα στάδια. Αυτό, όπως ειπώθηκε κατά τη χθεσινή ημερίδα, έχει επιτευχθεί μέσα στην Αρχαία Ολυμπία. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο με τα δένδρα που βρίσκονται κοντά στο μουσείο τα οποία είναι πληγωμένα από ανθρώπινη παρέμβαση. «Με αυτό τον τρόπο έχω δει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας να μεταδίδεται η ασθένεια. Δυστυχώς σε μια δεκαετία ασθένεια εξελίχθηκε σε όλη την Πελοπόννησο», σημείωσε ο κ. Τσόπελας.
Η χθεσινή ημερίδα διοργανώθηκε από τους αντιπεριφερειάρχες, Φωκίωνα Ζαΐμη και Θεόδωρο Βασιλόπουλο, σε συνεργασία με τον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.