Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της τηλεοπτικής εκπομπή του Open “Ανοιχτή Επικοινωνία” που επικαλείται στοιχεία της Ένωσης Ψητοπωλών της Αθήνας, η τιμή του τυλιχτού (γύρο ή καλαμάκι ) κυμαίνεται από 2,80 ευρώ έως και 3,50 ευρώ, ενώ η τιμή στο καλαμάκι (χοιρινό ή κοτόπουλο) με σκέτο ψωμί διαμορφώνεται μεταξύ 1,80 ευρώ και 2,20 ευρώ.
Για το θέμα αυτό μίλησε σήμερα στην τηλεοπτική εκπομπή του Open “Ανοιχτή Επικοινωνία” ο ιδιοκτήτης Ψητοπωλείων Βασίλης Χρονόπουλος και εξήγησε τον λόγο για τον οποίο γίνονται ανατιμήσεις στο έδεσμα αυτό.
«Η αύξηση αυτή είναι στα πλαίσια διετούς ανόδου του πληθωρισμού. Όταν ο πληθωρισμός είναι τόσο υψηλός, τότε όλα τα προϊόντα ακριβαίνουν και κατ’ επέκταση και το δικό μας προϊόν», σημείωσε και ανέφερε πως έχουν αυξηθεί οι τιμές στα υλικά που χρησιμοποιούνται για το σουβλάκι, όπως στο κρέας, στην πατάτα, στην πίτα, στα λαχανικά, αλλά και στην ενέργεια. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως πρόκειται για μια ποσοστιαία αύξηση κατά μέσο όρο στη μαναβική που μπορεί να φτάσει το 30% και το 40 % . Στα κρέατα γύρω στο 20%, στα τυριά γύρω στο 30% και στις πίτες 50%.
Επίσης παραδέχθηκε πως 3,50 ευρώ είναι πολλά χρήματα για να δώσει ένα παιδί προκειμένου να πάρει ένα σουβλάκι. «Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Δηλαδή θα πρέπει να κλείσουμε τα καταστήματα, δεν ξέρω τι θα πρέπει να κάνουμε. Τα καταστήματα μας είναι καταστήματα του λαού. Θέλουμε τα παιδιά να έρχονται. Κάνουμε κάποιες προσπάθειες ιδιαίτερα για τα παιδιά, για να μπορέσουμε ακριβώς να τα κρατήσουμε μαζί μας, γιατί καταλαβαίνουμε το πρόβλημα», είπε. «Παραδοσιακά η τιμή στο σουβλάκι ήταν υποτιμημένη. Δεν θα πρέπει να είναι εκεί που ήταν παλαιότερα, αλλά όχι και η ταχεία αύξηση που έχει γίνει τα τελευταία 2 χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο Πρόεδρος Εργαζομένων Καταναλωτών
Για το πόσο έχει αυξηθεί η τιμή στο σουβλάκι μίλησε και ο Πρόεδρος Εργαζομένων Καταναλωτών, Απόστολος Ραυτόπουλος. Πέρυσι το σουβλάκι- το χοιρινό με το ψωμάκι είχε περίπου 1,20 ευρώ έως 1,30 ευρώ ,ανάλογα με τα γραμμάρια ( δηλαδή εάν ήταν 70 γραμμάρια/ 90 γραμμάρια / 120 γραμμάρια) και σήμερα πωλείται μεταξύ 1,80 ευρώ 2 και 2,30 ευρώ.
«Έχουμε φτάσει στο 2,20 έως 2,30 το σουβλάκι με την πίτα. Υπάρχουν ελάχιστα μαγαζιά τα οποία μπορούμε να βρούμε το σουβλάκι κάτω από 3 ευρώ», είπε και ανέφερε την τιμή που πωλείται το σουβλάκι στα νησιά. «Δεν υπάρχει σουβλάκι κάτω από 4- 5 ευρώ στα νησιά», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ραυτόπουλος μεταξύ άλλων ρωτήθηκε πόσο ξεκινάει από τον Έλληνα κτηνοτρόφο το κρέας, για να πωληθεί το σουβλάκι σε αυτήν την τιμή στον καταναλωτή.
«Ο αγελαδοτρόφος εισπράττει περίπου 3 με 4 ευρώ το κιλό για το βόειο κρέας που ξεκινάει στο σφαγείο, αφού πετάξει πρώτα το κεφάλι, τα πόδια , τα εντόσθια για τα οποία δεν πληρώνεται. Ο κτηνοτρόφος δεν πληρώνεται το συκώτι από το σφαγείο. Αυτό είναι στα άχρηστα. Εμείς το βρίσκουμε στην αγορά και το αγοράζουμε σε όλες τις αλυσίδες, σε όλα τα κρεοπωλεία», τόνισε και είπε πως «αυτό που αγοράζουμε εμείς και είναι μια χαμηλή τιμή είναι γύρω στα 14 ευρώ για το βόειο κρέας» .
«Στο χοιρινό κρέας, σε σχέση με την Ευρωζώνη είμαστε πρωταθλητές στην αύξηση. Δηλαδή σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έχει αυξηθεί η τιμή του στην Ευρωζώνη 8,8% και στην Ελλάδα 14, 7%», υπογράμμισε. Ο ίδιος επανέλαβε πως «ο κτηνοτρόφος δεν πουλάει τo ελληνικό χοιρινό παραπάνω από 3 με 4 ευρώ. Εμείς αγοράζουμε είτε την πανσέτα, είτε την μπριζόλα την χοιρινή, είτε το σουβλάκι, είτε τον κιμά από 7 – 9 ευρώ, ανάλογα με το τι είναι αυτό που θα πάρουμε και από ποιο μέρος του χοιρινού θα είναι λάπα, σπάλα , μπούτι ; Τι θέλουμε να πάρουμε;» Και τέλος ανέφερε πως για τα 70 με 90 γραμμάρια κρέας που έχει μέσα μια πίτα σουβλάκι, ο καταναλωτής πληρώνει 1 κιλό χοιρινό.