Για μειωμένες αποδόσεις παραπονιούνται οι παραγωγοί
Σε ανοδικό κανάλι έχει εισέλθει η ντομάτα, δεδομένου του κενού που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά. Τα κόστη είναι μεγάλα, οι αποδόσεις μειωμένες και οι εισαγωγές απαγορευτικές.
Ο κ. Ηλίας Κωστάκος, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας με θερμοκηπιακή ντομάτα υδροπονίας μας λέει τα εξής: «σήμερα ξεκινάνε οι κοπές εδώ και το ενδιαφέρον είναι κάτι παραπάνω από έντονο. Ήδη έχουν εμφανιστεί έμποροι στην περιοχή μας με ρευστό και καπαρώνουν την παραγωγή. Εκτιμώ πως οι τιμές παραγωγού είναι θέμα ημερών να πάνε στα 2 ευρώ το κιλό».
Ο κ. Φώντας Δουλούμης, ταμίας στον Συνεταιρισμό Ανατολή εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι αυτή την περίοδο κανονικά θα έπρεπε να κόβονται οι ντομάτες που έδεσαν μέσα στο χειμώνα, όμως εξαιτίας του ότι οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δυσμενείς με παρατεταμένα κρύα, χιόνια κ.λπ. τώρα φαίνεται και η μείωση στις αποδόσεις, ένα φαινόμενο που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες. Ο κ. Δουλούμης μας λέει πως δεν γίνονται εισαγωγές, καθώς υπάρχει έλλειψη και ακρίβεια και στο εξωτερικό. «Σήμερα στο δημοπρατήριο του Συνεταιρισμού Ανατολή, που ελέγχει περί τα 1.200 στρέμματα, ήρθαν μόλις 100 κλούβες ντομάτα. Το προϊόν είναι δυσεύρετο και σε έλλειψη και φαίνεται πως οι τιμές κινούνται ανοδικά. Σήμερα η πρώτη ποιότητα παίζει στα 1,20 με 1,50 ευρώ ανά κιλό, αλλά υπάρχει προοπτική για παραπάνω», υπογραμμίζει ο κ. Δουλούμης.
Ο κ. Γιάννης Αλεξόπουλος, παραγωγός ντομάτας από την Κυπαρισσία λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι βγάζει ντομάτα αυτή την περίοδο αλλά οι αποδόσεις είναι περιορισμένες. Όπως μας είπε παράγει μεγαλόκαρπη Α’ ποιότητας, αλλά και ντομάτα βελανίδι, προϊόντα που διαθέτει ο ίδιος στην λαϊκή αγορά. «Στην χονδρική η πρώτης ποιότητας μεγαλόκαρπη ντομάτα έπιανε χθες μεταξύ 1,50 και 1,70 ευρώ ανά κιλό. Βέβαια προσωπικά πουλαώ στην λαϊκή προς 2,50 ευρώ το κιλό, ενώ για το βελανίδι τα μανάβικα έδιναν χθες 3,30 ευρώ, συν το ΦΠΑ», προσθέτει ο κ. Αλεξόπουλος, ο οποίος συνεχίζει λέγοντας: «οι ντομάτες αυτή την περίοδο είναι λίγες. Αυτό οφείλεται στις μειωμένες φυτεύσεις και στον προσανατολισμό πολλών παραγωγών σε άλλες καλλιέργειες όπως τα αγγούρια. Επίσης οφείλεται στον μη ευνοϊκό καιρό με τα κρύα, αλλά και στις ζημιές όσον αφορά στην περιοχή μας, που έχουν να κάνουν με τον ιό της καστανής ρυτίδωσης και λιγότερο με την Tuta».
Ο κ. Θεμιστοκλής Μακρής, διευθύνων σύμβουλος της Wonderplant, η οποία φέτος αναμένεται να παράξει πάνω από 10.000 τόνους ντομάτα υδροπονίας τόνισε στον ΑγροΤύπο τα ακόλουθα: «εμείς ξεκινούμε από την 1η Απριλίου έως το τέλος Δεκεμβρίου. Φέτος, θα ξεπεράσουμε σε παραγωγή τους 10.000 τόνους μετά και την επέκταση που κάναμε. Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι πιο πολλές ποσότητες βγαίνουν στην Κρήτη. Οι τιμές παραγωγού είναι 20% πάνω από πέρσι λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής, για λίπανση, συσκευασία κ.λπ. Η σεζόν με βάση και τα όσα λέει η κυβέρνηση για τον τουρισμό και τις αφίξεις, εκτιμώ πως θα είναι πολύ καλή για τη ντομάτα και με υψηλότατη ζήτηση».
Ο κ. Ηλίας Παλούκης, παραγωγός κηπευτικών με θερμοκήπια σε Βόνιτσα και Κρήτη τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «περισσότερη ντομάτα υπάρχει αυτή την περίοδο στην Κρήτη, όμως γενικά είναι εξαιρετικά μειωμένες οι ποσότητες, καθώς δεν έδεσε ο πρώτος και ο δεύτερος σταυρός στις καινούργιες φυτεύσεις και είναι πολύ λίγα τα πράγματα. Και στην Πρέβεζα είναι πολύ μειωμένες οι ποσότητες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών το χειμώνα και των μειωμέων φυτεύσεων. Αυτή η κατάσταση έχει αντίκτυπο και στις τιμές παραγωγού, οι οποίες στην Κρήτη, ανέρχονται σε 1,20 με 1,50 ευρώ το κιλό αυτές τις ημέρες».