Της Ελένης Μπότα
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος, με τις τιμές των υλικών να παίρνουν κάθε μήνα την ανηφόρα και το οικοδομικό κόστος να έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 70%.
Παρά την εξομάλυνση του ενεργειακού κόστους, τη μείωση των ναύλων και των μεταφορικών, οι τιμές των υλικών κατασκευής συνεχίζουν να αυξάνονται.
Από τον Αύγουστο του 2022 το φυσικό αέριο από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα έχει πλέον υποχωρήσει στα 29 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ το κατασκευαστικό κόστος μόνο μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους σημείωσε περαιτέρω άνοδο 15% και από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι σήμερα, έχει σημειώσει αύξηση 70%.
Τον Ιούνιο καταγράφηκε και νέα αύξηση 7,6% στις τιμές των οικοδομικών υλικών.
Ειδικότερα, ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε: Τούβλα (17,8%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (13,3%), Θερμαντικά σώματα (12,5%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (12,1%), Παρκέτα (9,4%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (8,9%), Πλακίδια γενικά – δαπέδου, τοίχου (8,6%), Σίδηρο οπλισμού (8,5%), Μαρμαρόπλακες (8,1%), Έτοιμο σκυρόδεμα (7,9%), Αγωγούς χάλκινους (7,8%), Κουφώματα αλουμινίου (7,4%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (7,4%), Παράθυρα ξύλινα (7,3%), Πόρτες εσωτερικές (6%), Τσιμέντο (5,4%), Ανελκυστήρες (5,2%) και Ξυλεία οικοδομών (4,9%). Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε Ηλεκτρική ενέργεια (21,7%) και Πετρέλαιο κίνησης – Diesel (20,2%).
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 7,6% τον Ιούνιο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2022, έναντι αύξησης 11,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2022 με το 2021.
Παρά το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν και οι ανατιμήσεις τρέχουν, η αναθεώρηση τιμών, σύμφωνα με στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου παραμένει ακόμη στον αέρα.
Η τελευταία αναθεώρηση τιμών, που έγινε, αφορούσε στο πρώτο τρίμηνο (Ιανουάριος – Μάρτιος 2022), ως απόρροια των συνεχιζόμενων σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων στον τομέα της εκτέλεσης των δημοσίων έργων λόγω της παρατεταμένης αύξησης των τιμών των υλικών.
Η αναθεώρηση τιμών αφορούσε τη ρύθμιση καθορισμού συντελεστών αναθεώρησης για περίπου 500 εργασίες στα δημόσια έργα αλλά και σε συγκεκριμένα υλικά που είχαν παρουσιάσει μεγάλες αυξήσεις (χάλυβας, αλουμίνιο, χαλκός, άσφαλτος, ξυλεία, PVC, πολυαιθυλένιο). Η αναθεώρηση αφορούσε τα τέσσερα τρίμηνα του 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ έκτοτε έχουν περάσει 16 μήνες.
Νέες αυξήσεις από το φθινόπωρο
Την ίδια στιγμή πάντως, οι μεγάλες εταιρείες προμήθειας βασικών υλικών συνεχίζουν να προχωρούν σε ανατιμήσεις, να εμφανίζουν ρεκόρ κερδοφορίας και να διευρύνουν περαιτέρω το περιθώριο κέρδος τους.
Νέες ανατιμήσεις υλικών αναμένονται, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, από τον φθινόπωρο, μεταξύ των οποίων και στο τσιμέντο.
Η τελευταία αύξηση στην τιμή του τσιμέντου, προκάλεσε στις αρχές του 2023 νέα αύξηση κατά 10 ευρώ το κυβικό μέτρο στις κύριες κατηγορίες του σκυροδέματος και όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει και νέα αύξηση στο τσιμέντο από το φθινόπωρο.
Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες έχουν πυροδοτήσει την αύξηση των προϋπολογισμών των έργων, ενώ στον τομέα της ιδιωτικής κατασκευής από 1.000 έως 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που ήταν το μέσο κόστος, σήμερα έχει εκτιναχθεί στα 1.700 με 1.800 ευρώ το τετραγωνικό, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος γης.