Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Νέες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργοδότες και τους μισθωτούς βρίσκονται στη φαρέτρα της κυβέρνησης για το 202
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων με γνώση των διεργασιών στο οικονομικό επιτελείο, οι παρεμβάσεις οι οποίες εξετάζονται είναι δύο:
– Η πρώτη είναι η κατάργηση της εισφοράς των 10 ευρώ/μήνα υπέρ της ανεργίας από το 2023, η οποία καταβάλλεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
– Η δεύτερη είναι η περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 2%-3% σε βάθος 4ετίας σε συνάρτηση με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αρχής γενομένης από το 2023, εφόσον επανεκλεγεί η Ν.Δ. στις προσεχείς εκλογές.
Πιο αναλυτικά:
Μείωση εισφορών επαγγελματιών
Στον Προϋπολογισμό του 2023 έχει εγγραφεί η αύξηση των εισφορών κύριας ασφάλισης, υγείας, επικουρικού και εφάπαξ για όλους τους μη μισθωτούς κατά 9,9% και η διατήρηση της εισφοράς 10 ευρώ υπέρ της ανεργίας, ενώ ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν εξήγγειλε κατά την ομιλία του στη Βουλή το περασμένο Σαββάτο την κατάργηση της τελευταίας (σύμφωνα με ορισμένα σενάρια).
Ωστόσο, έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η κατάργηση της εισφοράς ανεργίας (10 ευρώ/μήνα ή 120 ευρώ ετησίως), η οποία θα έφερνε ελάφρυνση έως και 4% στο ασφαλιστικό πακέτο των επαγγελματιών σε σχέση με το επίπεδο που θα φτάσει μετά την αύξηση 9,9% στις άλλες εισφορές, παραμένει στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.
Εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε αυτή την απόφαση, τότε το συνολικό ασφαλιστικό πακέτο για τη συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών (η οποία δεν υποχρεούται να πληρώνει εισφορές επικουρικού και εφάπαξ, παρά μόνο κύριας ασφάλισης και υγείας) θα ανέλθει κατ’ ελάχιστο στα 230 ευρώ (1η ασφαλιστική κατηγορία) και όχι στα 240 ευρώ, έναντι 210 ευρώ που είναι έως σήμερα.
Υπάρχει, μάλιστα, ορισμένο ακόμα χρονικό περιθώριο να ανακοινωθεί, καθώς τα ειδοποιητήρια με τις νέες αυξημένες κατά 9,9% εισφορές θα αναρτηθούν στα τέλη Φεβρουαρίου 2023.
Σε περίπτωση, πάντως, που καταργηθεί η εισφορά υπέρ της ανεργίας, θα τεθεί ζήτημα τι θα γίνει με το ποσό το οποίο έχει συγκεντρωθεί στον σχετικό ειδικό λογαριασμό στον e-ΕΦΚΑ, στον οποίο έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα 330 εκατ. ευρώ και από τον οποίο καταβάλλονται − υπό όρους − επιδόματα ανεργίας σε όσους κάνουν διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους.
Μειώσεις εισφορών εργοδοτών και μισθωτών
Κατά τη διάρκεια των ετών 2019-2022 η κυβέρνηση μείωσε κατά 4,4 μονάδες τις εισφορές για τους μισθωτούς, έναντι 5 μονάδων που είχε δεσμευθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της.
Οι 0,6 μονάδες που υπολείπονται μέχρι την εκπλήρωση του σχετικού στόχου δεν θα πρέπει να αποκλείεται να αφαιρεθούν από το ασφαλιστικό πακέτο των μισθωτών εντός του 2023 (πριν από τις εκλογές), σύμφωνα με κύκλους της αγοράς με γνώση των διαβουλεύσεων εντός του οικονομικού επιτελείου, με τους οποίους ήρθε σε επαφή το Capital.gr.
Πέραν αυτού, όμως, ίδιες πηγές αναφέρουν πως στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο μείωσης των εισφορών κατά 2%-3% από το 2024 και μετά, εφόσον φυσικά επανεκλεγεί η Ν.Δ. στην κυβέρνηση.
Όπως και το 2019-2022, η μείωση θα αφορά τόσο τις εργατικές όσο και τις εργοδοτικές εισφορές, οδηγώντας σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών και της ρευστότητας των επιχειρηματιών.
Ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πάντως, έχει συνδεθεί ρητά από την κυβέρνηση με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του τελευταίου γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ (14 Δεκεμβρίου 2022)“η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα μας επιτρέψει να μειώσουμε περαιτέρω τις ασφαλιστικές εισφορές. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Προτιμούμε να μην έχουμε Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και να έχουμε υψηλές ασφαλιστικές εισφορές; Ή να έχουμε Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές; Εγώ προτιμώ το δεύτερο”.