Στα ύψη σκαρφάλωσαν οι τιμές των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών από την ένταση στην Ουκρανία, δημιουργώντας εκ νέου εκρηκτικό κοκτέιλ για τον πληθωρισμό, ο οποίος στην Ευρώπη τρέχει ήδη με 5,1%, απειλώντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων.
Πετρέλαιο, βενζίνες, φυσικό αέριο, αλλά και νικέλιο, αλουμίνιο και αλεύρι και σιτηρά, που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες σε Ουκρανία και Ρωσία, είδαν ήδη τις τιμές τους να ανεβαίνουν σημαντικά, όπως συνήθως γίνεται σε τέτοιες περιόδους έντονων γεωπολιτικών εντάσεων.
Από την κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας επηρεάζονται ιδιαίτερα οι τιμές πολύ βασικών πρώτων υλών όπως το νικέλιο και το αλουμίνιο, και τροφίμων όπως το αλεύρι, τα οποία παράγονται μαζικά στις δύο αυτές χώρες. Οι τιμές των αλεύρων έφτασαν τα 8,2 δολάρια ανά μπουσέλ, ενώ οι τιμές του καλαμποκιού έφτασαν τα 6,6 δολάρια ανά μπουσέλ.
Δείτε τι αναφέρουν οι πολίτες στον φακό της «Ζούγκλας» για την ακρίβεια στα τρόφιμα:
Εκτός από την Ευρώπη, χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και ο Λίβανος, βασίζονται στη Ρωσία και στην Ουκρανία για την κάλυψη σημαντικού μέρους των αναγκών τους σε σιτάρι. Οποιαδήποτε διαταραχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ραγδαία άνοδο των τιμών του ψωμιού, σε μια εποχή κατά την οποία ο πληθωρισμός ήδη πλήττει την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.
Ένταση της κατάστασης στην Ουκρανία θα μπορούσε, επίσης, να οδηγήσει σε προβλήματα στις εξαγωγές αλεύρων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, ενώ η Ουκρανία αντιπροσωπεύει περίπου το 16% των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού.
Μια ενδεχόμενη διακοπή ή διαταραχή στις ροές των εξαγωγών θα κλυδωνίσει τις αγορές σιταριού και καλαμποκιού και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ανατιμήσεις των αγροτικών εμπορευμάτων, σε μια χρονική συγκυρία που οι τιμές βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας.
Η Ουκρανία είναι ο 4ος μεγαλύτερος προμηθευτής τροφίμων των χωρών της Ε.Ε. -και της Ελλάδας-, παρέχοντας το ένα τέταρτο σε δημητριακά και φυτικά έλαια και σχεδόν τη μισή παραγωγή της σε καλαμπόκι.
«Αν και η περίοδος συγκομιδής είναι ακόμη λίγους μήνες μακριά, μια παρατεταμένη σύγκρουση θα προκαλούσε ελλείψεις ψωμιού και θα αύξανε τις τιμές καταναλωτή το φθινόπωρο», δηλώνει ο Alan Holland, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας Keelvar.
Μέσα στο 2021 οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν έως και 28%, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Και μαζί με τον τυφώνα ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος απειλούν τους χαμηλούς και μεσαίους προϋπολογισμούς τουλάχιστον έως το τέλος του 2022.
Αν και σημαντικό μέρος των αυξήσεων τιμών πρώτων υλών έγινε προσπάθεια να απορροφηθεί από τους ενδιάμεσους της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης λιανεμπορίου στην Ελλάδα, οι συνεχιζόμενες αυξητικές τάσεις οδηγούν και σε αυξημένα λειτουργικά κόστη, τα οποία εκτιμάται ότι σύντομα οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να μετακυλίσουν στους καταναλωτές.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους συντελεστές ΦΠΑ, 13%, σε αρκετά τρόφιμα πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί και τα γαλακτοκομικά, όταν ο μέσος όρος των υπόλοιπων χωρών είναι 21%.
Μέσα στον Φεβρουάριο καταγράφηκε από την ΕΛΣΤΑΤ αύξηση 5,2% κατά μέσο όρο στον κλάδο των τροφίμων, με την επόμενη καταγραφή, του Μαρτίου, να αναμένεται ακόμη πιο τσουχτερή.
Αρνί-κατσίκι αυξήθηκαν κατά 17,6%, τα νωπά λαχανικά κατά 14,4%, το ελαιόλαδο κατά 15,4%, άλλα βρώσιμα έλαια κατά 17,3%, οι πατάτες κατά 12,3% και τα νωπά φρούτα κατά 8,4%.
Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά σιτηρών, σύμφωνα με τον Ερέν Γκιουνάν Ουλουσόι, επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Επιχειρησιακών Μυλών (IAOM) Eurasia. «Επειδή η συνολική εξαγωγή σιταριού των δύο χωρών αποτελεί το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών, εάν η ένταση κλιμακωθεί, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην προσφορά όσο και στις τιμές στις αγορές σιτηρών», δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έλλειψη σιτηρών.
Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, οι τιμές των εμπορευμάτων, ιδιαίτερα του σιταριού, του πετρελαίου και του χρυσού αυξήθηκαν. Η τιμή του σιταριού αυξήθηκε σε πάνω από 271 δολάρια ανά τόνο στον μελλοντικό δείκτη των ΗΠΑ, από περίπου 264 δολάρια την Παρασκευή.
https://www.zougla.gr/